Порекло презимена Олбина

29. фебруар 2012.

коментара: 63

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (63)

Одговорите

63 коментара

  1. Snjezana Panjkovic Talakic

    Lijep pozdrav svim Olbinama! Moja pokojna baka je Andja Olbina rodjena u Krbavici, ona je rodjena sestra Bogdana i Jovana iz Beograda, i Milana iz Korenice, udata za mog djeda Panjkovic. Koliko vidim ovdje imam rodjake i puno ih pozdravljam.

  2. Snjezana Panjkovic Talakic

    P.S. Koliko sam shvatila, ovdje smo djeca i unuci od tri brata i jedne sestre, Zeljko (Milan), Nikola (Bogdan), ja (Andjelija) unuci, i Jasmina (Jovan) kcerka.

    • Milica Olbina

      Draga Snežana!
      Iskreno se radujem tvom javljanju. Znam da je tvoja baba Anđa živjela u Bihaću. Njen sin je bio jedno vrijeme učitelj u Krbavici. Možda je to tvoj tata.Ne znam jesi li ikada bila u Krbavici. Ako nisi to trebaš svakako nadoknaditi.Srdačan pozdrav. Milica Olbina.

  3. Ljubomir Olbina-Ljubiša

    Nakon 43 godine ponovo sam sreo Milicu Olbinu sa njenim suprugom, koji su došli na sahranu moje majke. U našoj lozi Olbina ima više predstavnika koji se ističu svojim obrazovanjem i pameću ( mislim da je ženski rod u prednosti) a među njima je i naša Milica Olbina koja sada živi u Loznici. Tako da svi podaci koje ona kako kaže izlaze iz duše su samo delimično tačni, shodno njenoj prirodnoj skromnosti.
    Još o jednom Olbini, Jovi iz Beograda. Naime pre rata sam zivio i radio u Bos.Krupi, gde je povremeno dolazio izvesni Kovacević (najveći donator SPC u Krupi) . Kada bi god došao i mi se sreli uvek je znao reći “Jovo Olbina je najpametniji čovek u Beogradu” i naravno uvek sam bio vrlo ponosan. Jovu nikada nisam sreo, samo sam znao da postoji iz priče moga oca Stevana.
    Ja živim u Torontu sa porodicom, suprugom Ljiljanom (rođena Potkonjak) i sinovima Brankom,Danilom i Ozrenom. Na drustvenim mrežama nisam prisutan ali jesam na Skypu. Moja adresa je ljubomir.olbina,
    Pozdrav svima Olbinama, Repaićima, Panjkovicima, Mirićima, Pribićima …..

  4. Zeljko Olbina

    Snjezana Panjkovic Talakic ,pozdrav od tvoje brace Aleksandra i mene. Lepo je da se konacno ostvaruju kontakti medju Olbinama. za sada barem ovako virtuelno a nadam se u buduce i susretima uzivo.

  5. Zeljko Olbina

    Milice Olbina. Odmah sam uvideo tvoju gresku u prvoj poruci. Da, Andja Olbina iz Koluta je moja tetka. pozdrav tebi i tvojoj kcerki Mariji. Slazem se sa njom da je Krbavica prelepo selo.

  6. NIKOLA OLBINA

    Pozdrav svima, nije me dugo bilo… srećni praznici

  7. stevan

    zdravo rođaci, tražio sam podatke o mom ujaku Dmitru Olbini komadantu II proleterske brigade pa naiđem na vaše komentare.Moja mati jela je olbina od Stevana Olbine , a otac Nikola Zaklan svi iz Krbavice kolonizirani u Kolut . Spominjete Anđu i Boću . Anđa mi je ujna a BOĆU sam POZNAVAO.Odlazim u Krbavicu ali tamo nema gotovo nikog, ali je zato prelepo. Pozdravljm sve rođake Zaklane i Olbine.

    • Svetlana Olbina

      Pozdrav svim Olbinama! Ja se nadovezujem na Stevanovu pricu, koji je moj brat od tetke. Moj tata je bio Jovan Olbina, brat Jele Zaklan (rodj. Olbine), Mile Olbine i Dmitra Olbine. Deda nam je bio Stevan Olbina a pradeda Mijo Olbina. Svi su rodjeni u Krbavici, a nasa generacija u Kolutu i Somboru. Jelica i Jovo Olbina su deca Mile i Andje Olbine.

  8. Snjezana Panjkovic Talakic

    Draga Milice, nije me dugo bilo na ovoj stranici pa se nadam da ovo nije previse zakašnjeli odgovor. Jeste moj je tata kratko radio kao učitelj i nedugo poslije je išao na studije. U Krbavici sam bila na zalost samo jedan put 1989, kad smo vodili moju babu Andju da vidi svoju rodnu kucu ili ono sto je preostalo od nje. Prelijepo je bilo! Pozdravljam puno Željka i Aleksandra! Ako neko zeli da mi se javi moze se javiti na email [email protected]

  9. OLBINA NIKOLA

    Nego, odakle nama prezime Olbina ?

  10. Mark Albins (Olbina)

    Hello Olbina family!

    I am Mark Albins, son of David Albins, son of Philip Albins, son of D.J. Albins (Dmitar Olbina). My great, great grandfather changed the family name from Olbina to Albins – I guess to sound more “American”. Anyway, I found this website and through the wonders of Google Translate, was able to read most of your posts. Hopefully you can read English, or are able to translate this message. It is really amazing to hear about my paternal lineage back to the “Old country”. I’d love to visit Krbavica someday. Photos look beautiful! I’d also love to meet you! Anyone with stories or information about my family, please feel free to contact me at my email address: kamokoi (at) gmail (dot) com.

    Best wishes!

    Mark