Окука

29. фебруара 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Војислав Ананић

  ОКУКА, су стара српска породица из Борча, има их у Улогу, Сарајеву, Невесињу и расијању. Када се Борач турчио од петорице браће, један који је био код стоке у планини остао је православни и од њега потичу Окуке. Док су остали клањали у џамији у Улогу, Окука је пред џамијом на Обадица камену палио свијећу и молио се богу. Из породице Окука из Невесиња потиче фудбалер Драган Окука, десно крило Вележа из Мостара и репрезентације бивше СФРЈ.
  Проф. Никола Владов Лакета

  Морине
  http://starahercegovina.rs/2017/03/12/morine-planina-iz-narodnih-predanja-legendi-i-pjesama/#comment-1675

 2. Војислав Ананић

  ОКУКА (п), у Боријама (Борач), Предољу, Блацама и Поткому (Дабар), у Стоцу и Невесињу. У Порије је неки Окука дошао из Врањских (Билећа) око 1800. године, оженио се удовицом Обадића и наслиједио њихово имање. Окука је, као и његов претходник Обадић, “морао све до окупације сједити пред џамијом на Обадову камену и палити свијећу на Обадића крсно име Крстовдан“ (59:320). Окуке у Дабру потичу од Вујовића из Врањске, одакле је Ђуро прешао са сином Марком у Удрежње (Невесиње). У Предоље су дошли са Хргуда, а у Блаца из Предоља 1878. године. У Потком је “дошао Ристо око 1855. из оближњег Предоља”. Славе Никољдан (248:21,29.39.43:59:244).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Војислав Ананић

  „ОКУКЕ су старином ПРЕРАДИ (ПРЕРАДОВИЋИ), једна лоза старе херцеговачке породице ВУЈОВИЋ, и у Борач су (на Порија) дошли из Врањске (Дабарско поље). ОКУКА има (или их је било) у Предољу, Берковићима, Стоцу, Билећи,Требињу, Љубињу, Поткому, Блацама, Романима (Загорје) те у Тивту и Бару, и у невесињским селима: Слату, Хумчанима и Невесињу. Осим тога, било их је и у Лици, одакле су неки одселили у Бачки Јарак. Данас их има у разним мјестима бивше Југославије и у расијању. Славе Св. Николу .” Страна 132.

  Извор: ” Морине планина у Херцеговини “, Милош Окука и Никола Лакета, Свет књиге, Београд 2017. године.