Okuka

29. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    OKUKA, su stara srpska porodica iz Borča, ima ih u Ulogu, Sarajevu, Nevesinju i rasijanju. Kada se Borač turčio od petorice braće, jedan koji je bio kod stoke u planini ostao je pravoslavni i od njega potiču Okuke. Dok su ostali klanjali u džamiji u Ulogu, Okuka je pred džamijom na Obadica kamenu palio svijeću i molio se bogu. Iz porodice Okuka iz Nevesinja potiče fudbaler Dragan Okuka, desno krilo Veleža iz Mostara i reprezentacije bivše SFRJ.
    Prof. Nikola Vladov Laketa

    Morine
    http://starahercegovina.rs/2017/03/12/morine-planina-iz-narodnih-predanja-legendi-i-pjesama/#comment-1675

  2. Vojislav Ananić

    OKUKA (p), u Borijama (Borač), Predolju, Blacama i Potkomu (Dabar), u Stocu i Nevesinju. U Porije je neki Okuka došao iz Vranjskih (Bileća) oko 1800. godine, oženio se udovicom Obadića i naslijedio njihovo imanje. Okuka je, kao i njegov prethodnik Obadić, “morao sve do okupacije sjediti pred džamijom na Obadovu kamenu i paliti svijeću na Obadića krsno ime Krstovdan“ (59:320). Okuke u Dabru potiču od Vujovića iz Vranjske, odakle je Đuro prešao sa sinom Markom u Udrežnje (Nevesinje). U Predolje su došli sa Hrguda, a u Blaca iz Predolja 1878. godine. U Potkom je “došao Risto oko 1855. iz obližnjeg Predolja”. Slave Nikoljdan (248:21,29.39.43:59:244).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Vojislav Ananić

    „OKUKE su starinom PRERADI (PRERADOVIĆI), jedna loza stare hercegovačke porodice VUJOVIĆ, i u Borač su (na Porija) došli iz Vranjske (Dabarsko polje). OKUKA ima (ili ih je bilo) u Predolju, Berkovićima, Stocu, Bileći,Trebinju, Ljubinju, Potkomu, Blacama, Romanima (Zagorje) te u Tivtu i Baru, i u nevesinjskim selima: Slatu, Humčanima i Nevesinju. Osim toga, bilo ih je i u Lici, odakle su neki odselili u Bački Jarak. Danas ih ima u raznim mjestima bivše Jugoslavije i u rasijanju. Slave Sv. Nikolu .” Strana 132.

    Izvor: ” Morine planina u Hercegovini “, Miloš Okuka i Nikola Laketa, Svet knjige, Beograd 2017. godine.