Odžić

29. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ODŽIĆ (p). stara gatačka porodica. Živjeli su na području Gacka “do polovine 18. vijeka”. Po njima je dobilo ime selo Odžići koje je “ranije pripadalo Gackonskim Rudinama”. Starinom su Gakići. Neke porodice su odselile u Kovače kod Sarajeva (147:565).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Vojislav

      Odžić

      G. Petar Odžić, iz Hamburga, mada i sam podosta zna, pita za poreklo prezimena ove familije. Kaže da je rođen u okolini Šapca, kao i braća mu Tomislav i Andrija. Zna da mu se deda zvao Milan, a pradeda Vladimir. Deda je rođen 1884. godine u selu Kumane kod Zrenjanina, a potom je porodica, oko 1900, prešla preko Save. Za pradedu ne zna gde je rođen, seća se samo da su ih u njegovom rodnom mestu (ne kaže kojem), između Obrenovca i Šapca, nazivali podrugljivo “Odža” i “Švaba”. Krsna slava Odžića je Sv. Jovan. čini nam se da ga najviše muči što je čuo da je to muslimansko prezime ili da vode poreklo od muslimana.
      Prezime Odžić nalazimo u raznim krajevima nekadašnje Jugoslavije. Ima ih u Bosni, u oblasti Dubice (Agići i Nova Varošica), Bihaća (Vrelo) i Krupe (Ruiška) ali, za razliku od našeg čitaoca, slave Ilindan. U Crnoj Gori, u Bjelopavlićima, postoje Odžići za koje predanje kaže da su od nekog još starijeg plemena Lužana. Vuksanovići u Mrđenima su od Odžića. Jedan njihov predak davno je bio sluga kod Bube, koji je od plemena Hota i za njegov račun je ubio bana lužanskog Stola u Gostilju Martinićskom. Ovde su se kasnije naselili i namnožili Bubići u Martinićima. Jedni se Odžići odsele u Samokov, po predanju. Stara slava ovog plemena je bio Aranđelovdan, a pre skoro četiri veka uzeli su opštu bjelopavlićku slavu Sv. Petka za krsno ime.
      Odžinci su kao familija zabeleženi i u šarplaninskoj župi Gora, gde su poislamljeni, kao i u zapadnoj Makedoniji, gde su Odževci. Oni su ovde, u mestu pored Sv. Jovana Bigorskog, zabeleženi kao pravoslavni rod Popovci. U vreme strašnog pritiska i islamizacije, pre dva veka, jedni su podlegli, drugi pobegli preko Šare, u spomenutu Goru, a ostali još dalje, u Crnu Goru i Bosnu. Može se pretpostaviti da su istog porekla, ali mogu biti i od različitih Popovića, jer su i hodže često određivale jednog sina za naslednika. Ne možemo da tvrdimo da su srodnici, ali da ih je zadesila slična sudbina i pritisak da prime islam, gotovo da je garantovano. Podjednake su šanse da su čitaočevi preci u Vojvodini poreklom iz Bosne ili Makedonije. Uostalom, Pančevo, pa i Novi Sad, bili su svetionici prema kojima je težilo pravoslavno stanovništvo, građansko i trgovačko, bežeći pred Turcima iz najjužnijih oblasti Balkana.