Poreklo prezimena Nježić

29. februar 2012.

komentara: 20

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. Sanja Nježić

    Pozdrav svima,
    Drago mi je saznati nešto više o porijeklu prezimena. Potičem od Nježića iz Zapadne Slavonije (sada HR). Otac je iz sela Subocka kod Pakraca, slava Đurđevdan. Ne znam odakle su Nježići tamo došli, znam da ih je u tom kraju bilo dosta ali su masovno stradali u ratu 1941-1945 a što je ostalo protjerani su 90tih. Sada živimo u Banja Luci i u okolini ima dosta Nježića. Ovdje sam saznala da je na Manjači kod Banja Luke bilo selo Nježić ali su ljudi raseljeni.

  2. Zoran Nježić

    Sanja,poslednji Nježići iz sela Šljivno ( Nježići ) su došli 1968 godine u Laćarak,okolina Sremske Mitrovice.Iselili su se prinudno zbog formiranja velikog vojnog poligona

  3. Radovan Nježić

    Moje poštovanje dragi prezimenjaci i zemljacu. Potičem od Nježića sa Manjače, tačnije mesta Dobrnje. Kuća i imanje su nam se nalazila uz glavni put, kada se prođe skretanje ka crkvi u Šljivnu, kod prve velike krivine, gde se nalaze ostaci dva omanja kamenoloma. Otac mi se zove Milutin, deda mi se zvao Grujo, pradeda Ostoja, čukundeda Ćiro. Dalje od toga ne znam. Pradeda Ostoja je imao brata Stojana koji je prema pričanju dede poginuo tokom Prvog svetskog rata. Deda Grujo je imao još tri brata Stojana, Milutina i Ćiru, i dve sestre Draginju udatu Vranješ i Grozdu udatu Grgić. Svi su se iselili u Vojvodinu tokom 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Sestre su živele u Banatu, Banatskom Novom selu, a braća u Sremu, Vognju, Laćarku i Sremskoj Mitrovici. Prva sam generacija koja je rođena u Vojvodini, 1989. godine, imam i mlađeg brata Ljubomira 1992. godište. Živim na severu Banata, u Novom Kneževcu. Slavimo Jovanjdan.

    Ako neko zna gde bih mogao nastaviti da tražim dublje korene, neka bude slobodan da mi se javi na mejl [email protected]