Порекло презимена Њежић

29. фебруар 2012.

коментара: 20

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

  1. Sanja Nježić

    Pozdrav svima,
    Drago mi je saznati nešto više o porijeklu prezimena. Potičem od Nježića iz Zapadne Slavonije (sada HR). Otac je iz sela Subocka kod Pakraca, slava Đurđevdan. Ne znam odakle su Nježići tamo došli, znam da ih je u tom kraju bilo dosta ali su masovno stradali u ratu 1941-1945 a što je ostalo protjerani su 90tih. Sada živimo u Banja Luci i u okolini ima dosta Nježića. Ovdje sam saznala da je na Manjači kod Banja Luke bilo selo Nježić ali su ljudi raseljeni.

  2. Zoran Nježić

    Sanja,poslednji Nježići iz sela Šljivno ( Nježići ) su došli 1968 godine u Laćarak,okolina Sremske Mitrovice.Iselili su se prinudno zbog formiranja velikog vojnog poligona

  3. Радован Њежић

    Моје поштовање драги презимењаци и земљацу. Потичем од Њежића са Мањаче, тачније места Добрње. Кућа и имање су нам се налазила уз главни пут, када се прође скретање ка цркви у Шљивну, код прве велике кривине, где се налазе остаци два омања каменолома. Отац ми се зове Милутин, деда ми се звао Грујо, прадеда Остоја, чукундеда Ћиро. Даље од тога не знам. Прадеда Остоја је имао брата Стојана који је према причању деде погинуо током Првог светског рата. Деда Грујо је имао још три брата Стојана, Милутина и Ћиру, и две сестре Драгињу удату Врањеш и Грозду удату Гргић. Сви су се иселили у Војводину током 50-их, 60-их, 70-их и 80-их година прошлог века. Сестре су живеле у Банату, Банатском Новом селу, а браћа у Срему, Вогњу, Лаћарку и Сремској Митровици. Прва сам генерација која је рођена у Војводини, 1989. године, имам и млађег брата Љубомира 1992. годиште. Живим на северу Баната, у Новом Кнежевцу. Славимо Јовањдан.

    Ако неко зна где бих могао наставити да тражим дубље корене, нека буде слободан да ми се јави на мејл [email protected]