Poreklo prezimena Nadaždin

29. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Pažljivo sam pregledao spisak pod “N” i nema prezimena “Nadlački”. Budući da ne mogu da to konstatujem ispod spiska pod “N” iz tehničkih razloga (moja mala zamerka) odlučio sam se za prezime, najsličnijem ovom neevidentiranom.
    Naime, moj pobratim, “krv na krv” Aleksandar, Aca Nadlački je moj drug iz srednje železničke škole a, sticajem okolnosti, jedno vreme smo bili zajedno u vojsci u Nišu.
    Porodica Nadlački živi u mestu Ečka kod Zrenjanina. Nisam siguran da li su preklom iz Ečke ili su doseljenici. Mislim da ima samo jedno (njegovo) domaćinstvo u Ečki (Ečkoj) gde su mu živeli i roditelji. Raspitaću se pa ću vas obavestiti.

  2. Vojislav Ananić

    NADAŽDIN (p), u Bjelojevićima i Kruševu (Stolac), Prebilovcima (Čapljina) i Spiljima kod Konjica. Nekada su živjeli u Hutovu (Neum), ali su iz ovog mjesta preselili u Bjelojeviće. U Hutovu se za njih priča da im je “za krvninu otišla sva zemlja”. Slave Jovanjdan (59:292:84:188; 155:793). Nadaždini iz Bjelojevića (zaslak Nadaždini) bili su (1941) vrlo brojni. U porodičnoj zadruzi su živjela petorica braće (31 osoba). Njihov rodonačelnik je bio Jovan Tomov. U ustanku (1875-1878) učestvovala su trojica Nadaždina. Kao ugledna partizanska porodica dali su znatan doprinos NOB (1941-1945). Nekada su bili veoma tbogati. Imali su velike posjede u Popovu, mnogo stoke i žita koje im često propadalo “na daždu” (kiši) pošto nisu imali toliko prostora da ga sklone. Po tome je i nastalo ovo prezime. Ima ih u Mostaru, Sarajevu, Beogradu… (Podaci: Danilo Nadaždin iz Bjelojevića, nastanjen u Sarajevu).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.