Порекло презимена Надаждин

29. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Пажљиво сам прегледао списак под “Н” и нема презимена “Надлачки”. Будући да не могу да то констатујем испод списка под “Н” из техничких разлога (моја мала замерка) одлучио сам се за презиме, најсличнијем овом неевидентираном.
    Наиме, мој побратим, “крв на крв” Александар, Аца Надлачки је мој друг из средње железничке школе а, стицајем околности, једно време смо били заједно у војсци у Нишу.
    Породица Надлачки живи у месту Ечка код Зрењанина. Нисам сигуран да ли су преклом из Ечке или су досељеници. Мислим да има само једно (његово) домаћинство у Ечки (Ечкој) где су му живели и родитељи. Распитаћу се па ћу вас обавестити.

  2. Војислав Ананић

    НАДАЖДИН (п), у Бјелојевићима и Крушеву (Столац), Пребиловцима (Чапљина) и Спиљима код Коњица. Некада су живјели у Хутову (Неум), али су из овог мјеста преселили у Бјелојевиће. У Хутову се за њих прича да им је “за крвнину отишла сва земља”. Славе Јовањдан (59:292:84:188; 155:793). Надаждини из Бјелојевића (заслак Надаждини) били су (1941) врло бројни. У породичној задрузи су живјела петорица браће (31 особа). Њихов родоначелник је био Јован Томов. У устанку (1875-1878) учествовала су тројица Надаждина. Као угледна партизанска породица дали су знатан допринос НОБ (1941-1945). Некада су били веома тбогати. Имали су велике посједе у Попову, много стоке и жита које им често пропадало “на дажду” (киши) пошто нису имали толико простора да га склоне. По томе је и настало ово презиме. Има их у Мостару, Сарајеву, Београду… (Подаци: Данило Надаждин из Бјелојевића, настањен у Сарајеву).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Дико Илић

      Надаждин је било старо презиме младобосанца Мухамеда Мехмедбашића. О томе је причао његов син, доктор Владимир Мехмедбашић.