Порекло презимена Ненадовић

28. фебруар 2012.

коментара: 29

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

  1. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    НЕНАДОВИЋ

    -Црвена Јабука*, прва половина 18. века, Никшићка Жупа, Лучиндан.
    *Ненадовићи су од породице Грбовића и Вукомановића. Предак име се звао Ненад и оставио после себе више синова. Његов је унук Николица, буљубаша кнеза Алексе Ненадовића из 1791. године, погинуо исте године у Скобаљу у чарци између Карађорђеве хајдучке чете и кнез Алексине потере. Николин синовац капетан Ђура, који је био међу првим Тамнавцима, који су се 1804. године дигли на устанак, а који је живео до 1833. године и био буљубаша и капетан. Ђурини потомци се зову још и: Стојковићи, Урошевићи и Јеремићи, а Нколичини: Ненадовићи и Ђотуновићи на Ушћу.
    -Бањани, друга половина 18. века, Драгодо у Азбуковици, Ђурђиц.
    -Кртинска, друга половина 18. века, Сремски Карловци, Ђурђевдан.
    -Совљак, друга половина 18. века, Горња Љубовиђа у Азбуковици, Алимпијевдан.
    -Дрен, после 1827. године, Драгијевица у Подгорини, Ђурђиц.
    -Уровци, после 1827. године, Гола Глава у области, Никољдан.

  2. Фамилије-презимена Ненадовић по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ненадовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бранковина
    -Велишевци
    -Вировци
    -Грабовица
    -Градац
    -Кључ
    -Команице
    -Котешица
    -Паштрић

  3. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Ненадовић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ненадовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Ћелије
    -Баћевац
    -Венчани
    -Вранић
    -Конатице
    -Лазаревац
    -Мислођин

  4. Ненадовићи су потомци босанског племића Радосава Павловића,који напустише Босну 1463.године.Једни одоше за Славонију,други за Угарску,од којих је српски патријарх Павле Ненадовић,а трећи отидоше на Бањане(данас Црна Гора)гдје основаше село Бирач,по мјесту одакле су дошли из Босне,Бирач.Пред Турцима 1668.године отиђоше уа Осечину,Бранковину и село Бањане,на том простору.Од њих дио остаде на Грахово,који се сакри у некакву пећину која се и данас зове Шабанова јама,па по њој доби такво презиме,ШАБАНОВИЋ,које их сачува до данас.

  5. zoran šabanović herceg novi

    Pošaljite mi Vašu adresu na 069 342 566

  6. Dejan

    Ja sam Nenadovic iz Osecine, krsna slava nam je Sveti Simeon Stolpnik, u Osecini nas ima svega nekoliko domova!

  7. marko

    Slavonija, Pakrac, sv. Jovan

  8. duško nenadović

    Postojali su Nenadovići u selu Pakrani Opština Daruvar jedna porodica poreklom iz Donjih Boraka zaseok Zlokuće gde su svi Nenadovići i jedna porodica koja se doselila iz Rogolja – Pakrac ali neznamo da li smo poreklom iz sela Birča u Hercegovini ili Crnoj Gori odakle se vodi poreklo Nenadovića

  9. duško nenadović

    U opštini Daruvar i Pakrac – Hrvatska Nenadovićima je slava Sveti Arhangel Mihajlo i ja pripadam toj grupi i ovi u Daruvaru smo svi rođaci

  10. Jablan Krstić,iz sela Jablanovo,kraj Lukavice,rođen 1290.godine,a umro u zimu 1357.godine je začetnik poznatih plemićkih porodica Jablanić,Radinović,Pavlović i Nenadović u Bosni,u Biraču,kraj današnje Vlasenice.Sahranjen je u kapelici u tvrđavi Birač,ili Borač,u kuli Pavlovac,koju su te dinastije izgradile
    Njegov sin Radin Jablanić,rođe. 7.januara 1330.godine a umro 25.maja 1387.godine je takođe sahranjen na to mjesto,a gdje su se svi članovi manje-više sahranjivali.Imao je tri sina i jednu kćer.
    Kćer mu se zvala Kujava,kasnije kraljica Bosne,a sinovi Pavle,Raden i Nenada,od koga su nastali Nenadovići.