Poreklo prezimena Nenadović

28. februar 2012.

komentara: 29

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (29)

Odgovorite

29 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    NENADOVIĆ

    -Crvena Jabuka*, prva polovina 18. veka, Nikšićka Župa, Lučindan.
    *Nenadovići su od porodice Grbovića i Vukomanovića. Predak ime se zvao Nenad i ostavio posle sebe više sinova. Njegov je unuk Nikolica, buljubaša kneza Alekse Nenadovića iz 1791. godine, poginuo iste godine u Skobalju u čarci između Karađorđeve hajdučke čete i knez Aleksine potere. Nikolin sinovac kapetan Đura, koji je bio među prvim Tamnavcima, koji su se 1804. godine digli na ustanak, a koji je živeo do 1833. godine i bio buljubaša i kapetan. Đurini potomci se zovu još i: Stojkovići, Uroševići i Jeremići, a Nkoličini: Nenadovići i Đotunovići na Ušću.
    -Banjani, druga polovina 18. veka, Dragodo u Azbukovici, Đurđic.
    -Krtinska, druga polovina 18. veka, Sremski Karlovci, Đurđevdan.
    -Sovljak, druga polovina 18. veka, Gornja Ljuboviđa u Azbukovici, Alimpijevdan.
    -Dren, posle 1827. godine, Dragijevica u Podgorini, Đurđic.
    -Urovci, posle 1827. godine, Gola Glava u oblasti, Nikoljdan.

  2. Familije-prezimena Nenadović po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Nenadović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Brankovina
    -Veliševci
    -Virovci
    -Grabovica
    -Gradac
    -Ključ
    -Komanice
    -Kotešica
    -Paštrić

  3. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Nenadović.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Nenadović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Ćelije
    -Baćevac
    -Venčani
    -Vranić
    -Konatice
    -Lazarevac
    -Mislođin

  4. Nenadovići su potomci bosanskog plemića Radosava Pavlovića,koji napustiše Bosnu 1463.godine.Jedni odoše za Slavoniju,drugi za Ugarsku,od kojih je srpski patrijarh Pavle Nenadović,a treći otidoše na Banjane(danas Crna Gora)gdje osnovaše selo Birač,po mjestu odakle su došli iz Bosne,Birač.Pred Turcima 1668.godine otiđoše ua Osečinu,Brankovinu i selo Banjane,na tom prostoru.Od njih dio ostade na Grahovo,koji se sakri u nekakvu pećinu koja se i danas zove Šabanova jama,pa po njoj dobi takvo prezime,ŠABANOVIĆ,koje ih sačuva do danas.

    • Katarina Nenadovic-Ristich

      Zorane,

      Dali postoji bilo kakva dokumantacija da su Nenadovici is Bosne……kako ste vi o tome saznali?

      Katarina

  5. zoran šabanović herceg novi

    Pošaljite mi Vašu adresu na 069 342 566

  6. Dejan

    Ja sam Nenadovic iz Osecine, krsna slava nam je Sveti Simeon Stolpnik, u Osecini nas ima svega nekoliko domova!

    • Goran Nenadovic

      Pomozi Bog,
      Zelja mi je.da se Nenadovici iskupe na jednom.mestu u sto vecem broju pa ukoliko a zaiteresovanih pisite.
      Tel 062 264 333

  7. marko

    Slavonija, Pakrac, sv. Jovan

    • Nenad

      Postovani, da li se negde moze saznati vise informacija o Nenadovicima u Slavoniji? konkretno selo Rogulje? Pokusavao sam da saznam da li negde postoje crkvene knjige,ali nazalost spaljene su od strane ustasa. Slava je sv. Jovan.

  8. duško nenadović

    Postojali su Nenadovići u selu Pakrani Opština Daruvar jedna porodica poreklom iz Donjih Boraka zaseok Zlokuće gde su svi Nenadovići i jedna porodica koja se doselila iz Rogolja – Pakrac ali neznamo da li smo poreklom iz sela Birča u Hercegovini ili Crnoj Gori odakle se vodi poreklo Nenadovića

  9. duško nenadović

    U opštini Daruvar i Pakrac – Hrvatska Nenadovićima je slava Sveti Arhangel Mihajlo i ja pripadam toj grupi i ovi u Daruvaru smo svi rođaci

    • Maja Nenadovic Vukovic

      Dobro vece dobri ljudi ❤️ Moje ime je Maja Nenadovic(devojacko).Zivimo u Spacu,naselili se iz Ljubovije.Slava nam je Sveti Arhangel Mihajlo.

  10. Jablan Krstić,iz sela Jablanovo,kraj Lukavice,rođen 1290.godine,a umro u zimu 1357.godine je začetnik poznatih plemićkih porodica Jablanić,Radinović,Pavlović i Nenadović u Bosni,u Biraču,kraj današnje Vlasenice.Sahranjen je u kapelici u tvrđavi Birač,ili Borač,u kuli Pavlovac,koju su te dinastije izgradile
    Njegov sin Radin Jablanić,rođe. 7.januara 1330.godine a umro 25.maja 1387.godine je takođe sahranjen na to mjesto,a gdje su se svi članovi manje-više sahranjivali.Imao je tri sina i jednu kćer.
    Kćer mu se zvala Kujava,kasnije kraljica Bosne,a sinovi Pavle,Raden i Nenada,od koga su nastali Nenadovići.