Poreklo prezimena Nedović

28. februar 2012.

komentara: 86

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (86)

Odgovorite

86 komentara

  1. Dragan Vl. Nedović

    Pozdrav svima.
    Nešto me odavno nije bilo.Drago mi kad vidim kako ste se raspričali.To je pravo.Valjda ćemo se nekad sresti na Samogradu.Otvoren poziv, a Samogrd će nam otvarati vidike.Vi koji imate fejzbuk stranicu posetite stanicu ,, Drevni grad Samogradu,, i vidite zlatni krst iz 361godine nove ere. Da, da nijesam pogriješio godinu, vaistinu.Datiran, naći ćete sve na toj stranici i još mnogo zanimljivog.
    Na kraju , sa velikim poštovanjem, pitao biH Mujanovića koliko koljena zna u svom rodu unazad i da mi ih po imenu nabroji. Da mu pomognem, ja mojih znam devet poslije Neda, a pri je mene. I još ako ima porijeklo iz Anadolije, da li su od šita ili od sunita?
    Još Vam pozdrav, bog vam se radovao i bog vas obradovao , potomci Orlovića.

  2. Dragan Vl. Nedović

    Da, još ću Vam reći da imam novi podatak koji govori o imenu Prijeloga. Naime u nekom vremenu se selo zvalo ,,Kom,, jer se u jednom dokumentu pominju monasi iz manastira Kom,a opis manastira i sela potpuno odgovara Projelozima i manastiru Samogradu. Uostalom, zaseok u zaleđu Samograda i danas se zove ,, ZAKOM,,. No o tome nekom drugom prilikom, kad složim činjenice.

  3. Dragan Vl. Nedović

    Ana Pajić, draga sestro,
    Pokušaću da ti nađem tu knjigu.To je pisao Slavko Nedović, profesor iz Niša, a inače iz Pećarske . Imam kontakt sa tom porodicom.
    Pozdrav, javi se ima negdje u mojim komentarima i mejl adrsa i br.telefona.

  4. Dragan Vl. Nedović

    Rade Bakočević, žao mi al moram reći, neko te je lagao. Znaš li u kojem selu na obali Lima nikad nije napravljena turska ili poturčenjačka kuća?
    Pomoći ću ti, u Prijelozima.
    Pozdrav ti od srca.

  5. Rade Brakočević

    Trebalo je da prođe godinu dana, pa da Dragan Vl. Nedović reaguje. Ne bi iznenadilo da neđe u budućnosti “otkrije”, da su Prijelozi bili nezavisna, samostalna država od koje se Stambol trese…

  6. Nedović

    Poštovani,

    Da li bi neko mogao da mi objasni poreklo Nedovića iz Sjenice?

    Puno hvala

  7. Duda

    Da lineko može da mi kaže odakle su Nedovići došli u Novi Pazar?
    Hvala unapred.

  8. Lepeničanin

    Poštovani Nedovići iz Prijeloga,

    vidim da ste velika i časna familija,

    ali molim vas manite se mitomanije. Za početak uradite DNK test da vidimo imate li veze sa Orlovićima odnosno sa Zagarčem.

    Takođe, nemojte obmanjivati rođaku legendarnog Dragiše Nedovića, dok ne pronađete neki izvor u dokumentima koji povezuje njegovo poreklo sa vašom porodicom nije u redu da ga svojatate. Za početak zamolite gospodina Nedovića iz Čačka (Rtara) da se i on testira.

    Najlakše je izmišljati bajke, dokažite bar ono što se lako može dokazati običnom DNK analizom, pa onda gradite teorije…

  9. vidoje

    M.Lutovac je zabilježio priču da Nedovići od doseljenja broje osam pojaseva. Tada su bili od “Neda”( muško ime) jer su tako saopštili Lutovcu. Knjiga Bihor i Korita je objavljena 1967.g. Nedovići iz Prijeloga su rođaci sa Petrićima iz Rujišta. Ovi Nedovići, iz nekih razloga kriju da su od dovotka. Zna se da su dvije sestre Neda i Petra ( priča da vode porijeklo iz sela Zagarča, bratstva Đuričkovića ?). Neda i Petra, krenu sa svojom đecom i malo zavežljaja i prvo se nasele u Donjoj Morači, a nakon izvjesnog vremena nastave seobu i dođu u Brzavu. Neda se preseli u selo Prijelozi, od nje će nastati bratstvo Nedovići, a Petra nađe savitak u Rujište, od koje postade bratstvo Petrić.
    Nedovići u Pećarskoj su po Lutovcu od dovotka iz Prijeloga, i preuzeo je slavu Prebirača ( Lazarevu subotu). Toliko o “pouzdanosti” priča nekih Nedovića iz Prijeloga.
    Lepeničanin, slažem se da treba da urade DNK test po muškoj liniji, mada bi za njih možda trebalo po ženskoj liniji, jer potiču od Nedine đece.

  10. vidoje rekao si osam pojaseva. ipak mislim da je vise, jer jedan pojas -jedno koljeno nosi 25-27 godina mi smo stari oko 200-250 godina. ostalo u tvom tekstu sve je tačno. kako će dragan reagovati ne znam jer je na rehabilitaciji . pozdrav.
    nastavi sa pričom.