Poreklo prezimena Nedović

28. februar 2012.

komentara: 86

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (86)

Odgovorite

86 komentara

  1. Zarko Nedovic

    Veliki pozdrav za Brata Dragana najbolje bih bilo da o plemenima Nedovica pricamo u cetri oka ovako bih mogli da pisemo citave memoare i mozda se necemo slozit pozdrav Dragane,Ja imam kompletne podatke o plemenu Nedovica.

  2. Dragan Vl. Nedović

    Poštovani Žarko, želim iskreno da ti zahvalim. Rad bih bio da stupimo u kontakt i popričamo, budući da vidim da imaš dobre podatke. Moje kontakt telefone imaš na sajtu Manastira Samograd. Dovoljno je samo da na gugle ukucaš – manastir samograd-. Srdačan ti pozdrav i svako dobro od Gospda .

  3. Željko Nedović

    Ima li ko saznanja otkud moji Nedovići u Južnom banatu, sl.Uljma koji slave Veliku gospoinu !

    • Aleksandar Marinković

      Željko,
      a kada su vaši Nedovići došli u južni Banat tj. Uljmu? U knjizi ”Srbi u Banatu” J.Erdeljanovića, jedini Nedovići koji se pominju u Uljmi su ciganskog porekla i slave Petkovaču (8 kuća) i Sv. Nikolu (1 kuća). Erdeljanović je prikupljao podatke o Uljmi tokom septembra 1928. godine pa mogu samo pretpostavljati da su vaši Nedovići došli kasnije.

  4. Zarko Nedovic

    Nedovici su jedinstveno pleme koje ne pripadaju nikakvom drugom rodu, svi poticu iz C Gore.kasnije su se razdvajali i razisli po svetu,ali bratstvo Nedovica jos uvek postoji i svake godine je skup bratstva Nedovica,kao sto je skup Vasojevica.Nedovicima je krsna slava Sv Arhangel Mihajlo, koliko me jos ova pamet sluzi a sluzice me do smrti.

  5. Dragan Vl. Nedović

    Brate, Žarko, to da su Nedovići jedinstveni pojavom se slažem, ali nisu pleme već bratstvo. Takođe, nešto nisam čuo da se svake godine održava skup Nedovića, čak ni da je ikada održan. Prema tome javi gdje je skup iduće godine, nešto mi se čini da bih ja mogao dovesti bar hiljadu, koje ja znam širom regiona(kako sada nakaradno zovu ove naše prostore). I još nešto, nejasno mi brale, zašto kriješ odakle si ? Nedovići su, bar koliko ja znam, do sada ponosito i uzdignuta čela hodali zaobilazeći zbjegove. Sve sam ti podatke dao o sebi, javi se i vjeruj da na jednom mjestu do sada niko više Nedovića nije okupio od manastira Samograd. Ako ne vjeruješ, dođi da budeš moj gost, ili pitaj Dobricu Erića, prof.Tiodora Rosić, Milicu Bakrač, prof. Miloša Lukovića, Etno grupu “Belo Platno”, prof. Milana Radujka i da ti ne nabrajam dalje, koji su imali gostoprimstvo našeg bratstva i uveličali naša sabranja potonjih pet godina o Sv. Pantelejmonu na Samogradu. Bratski ti pozdrav !

  6. Zarko Nedovic

    Dragane Veliki pozdrav od brata Zarka, ja sam iz Savinog Sela kod Vrbasa

  7. Dragan Vl. Nedović

    Brate Žarko, rekoh ti, ja živim u B. Polju, a rođen u Prijelozima. Kad si već tamo pozdravi pjesnika Blagoja Bakovića, koji je redovan učesnik manifestacije- Samogradu u pohode- i javi se , brate moj, da malo pričamo i da da Bog pa da se upoznamo. Svako ti dobro od Gospoda.

  8. Zdravko Petrovic

    POTREBNI SU MI PODACI O NEDOVICIMA IZ BIJELOG POLJA,POTREBNA MI JE POMOC

  9. Dragan Vl. Nedović

    Gospodine, Zdravko Petroviću, izvolite javite se i recite šta Vam treba. Za sve što budem znao stojim na usluzi.
    Pozdrav.

  10. Zdravko Petrovic

    Gospodine Dragane,drago mi je da mi se neko javio. Ja zivim u Zrenjaninu,imam 34 godine i jos neznam nista o mom ocu koji je od Nedovica iz Bijelog Polja. Majka mi je samo rekla prezime i drugo nista osim da je otac poginuo,mada joj neverujem.Majka mi je od Bjelopavlica iz Bijelog Polja. Ja bih rado dosao u Bijelo Polje da upoznam rodbinu i familiju.
    Pozdrav