Poreklo prezimena Nedović

28. februar 2012.

komentara: 85

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (85)

Odgovorite

85 komentara

  1. vidoje

    Priču o osam pasova (pojaseva) Nedovića zabilježio je M. Lutovac… Pozdrav

  2. Đuričković

    Pozdrav svim Nedovicima od rodjaka iz Katunske nahije. 🙂

  3. Milica

    Svim poštovanim rođacima Đuričkovićima u Zagaraču i onima koji žive van Zagarača šaljem velike pozdrave. Nedović Radisav sa porodicom.

  4. Miro

    Evo da podijelim saznanja do kojih sam došao.
    U istrazivanju dr. Veselina S Djuričkovića
    Knjiga “Djuričkovići” piše sledeće:
    “Ratovi i lokalni sukobi sa Turcima bili su česti uzroci velikih migracija… to se i dogodilo i sa prvim Djuričkovićima koji su se iselili iz Zagarča. Bili su to sinovi Djuričkovog najstarijeg praunuka Gavrila…Gavrilo je bio istaknuti junak i četovodja ,zapamćen po pohodima na Turke oko Spuža i Nikšića.. u jednom od takvih pohoda je i poginuo relativno mlad. Ostala mu je žena Neda i 4 maloljetna sina. U vrijeme vladike Danila do istrage poturica, vladalo je primirje.Tada su zajedno napasali stada po Jednoškom polju zagarčki i turski čobani. Medju njima su bili i maloljetni Gavrilovi sinovi. Da bi osvetili oca oni organizuju zagaračke čobane i jednoga dana pobiju sve turske čobane….U ovoj akciji je poginuo Gavrilov najstariji sin Maličko. Pošto je ovim činom prekršeno primirje, da bi izbjegla odmazdu,Gavrilova žena Neda sa 3 sina bjezi u rod,tamo ostavlja najmladjeg…i nastavlja put prema Srbiji…na tom putu nije stigla do željenog cilja već ostaje kod Bijelog Polja. Od ta dva brata Djuričkovića vode porijeklo dva velika bratstva od jednog su Nedovići a od drugog islamizirani Kaljići…
    Pozdrav

  5. Marija M

    Molim Vas ako neko zna da mi kaze odakle vode porekolo “moji” Nedovici. Naime, moj otac je rodjen u Sopocanima, kod Novog Pazara a slavi Svetog Luku.

  6. rajko

    većina nedovća vodi porijeklo od nedovića iz prijeloga , opština bijelo polje. te podatke uglavnom potvrdjuju svi koji nose ovo prezime mada ne treba isključiti i drugo porijeklo. u bijelom polju nedovići iz prijeloga slave sv. arhandjela mihaila , dok drugi pećarska slave lazarevu subotu. nijesam srio nekog nedović a koji slavi svetog luku. mada znam da dosta nedovića iz okoline novog pazara koji tvrde da su iz prijeloga koje su istorijski dogadjaji poveli u rasijanje. pišite.

  7. Miloš

    Ne znam tačno odakle smo se doselili iz Crne Gore, ima nas u selu Donje Goračiće u opštini Sjenica, slavimo Sv. Nikolu a stari i današnji kumovi su nam Šekularci, kumstvo traje još iz Crne Gore

  8. Ivko

    Za ovu temu preporučujem knjigu, pokojnog Slavka (Velimirovog) Nedovića, porijeklom iz Pećarske kod Bijelog Polja. Nastvnik matematike po struci, ali veliki literata. Knjiga u kojoj, pored ostalog, dosta piše i o porijeklu Nedovića, zove se “SEOBE I STANIŠTA”. Izdata 2004.godine.
    Ivko

  9. Vojo

    Postovani rodjaci,
    Veoma rado citam sve sto je vezano za bratstvo Nedovic. Misljenja sam da najvise vjerodostojnih podataka iznose moji bliski i dragi ridjaci Dragan i Rajko iz sela Prijelizi Bijelo Polje. Naime, pricitao sam knjigu cuvenog akademika Djurickovica koji je dosta napisao i o brarstvu Nedivic. Po njegovim tvrdnjama nasi korijeni vuku od Irlovica sa Kosova koji su oko 1600 godine doselili u Gacko Hercegovina. Jedan od tih koji se zvao Djuricko odselio je u Zagarac, iznad Danilovgrada. Kasnije oko 1780 godine, zbog tadasnjih prilika, bjezi sa dva sina put Kolasina a jednog, najmladjeg je ostavila u svoj rod. U kolasin turci su ih presreli i uzeli jednog sina koji se zvao Kaljo. Majka sa drugim sinom nastavlja put i dolazi u selo Prijeloge gdje su vec zivjelu Mihailovici i tu ostaju da zive. Svoje prezime mijenjaju po sinu Nedu i dobijaju prezime Nedovici. Takodje, iz drugih izvora informacija saznao sam da su Nedovici iz Pecarske, Sjenice, Nove Varisi, Kragujevca i Kosova poticu od Nedovica iz Prijeloga, Bijelo Polje. Jedino Nedovici iz Cacka i Kaludre kraj Berana ne poticu od nasih Nedivica. Kasnije kad du se porodice raseljavale ima ih da zive u Savino seli i negdje kod Zrenjanina. Dragisa Nedovic, je iz Kragujevcaa ne iz Cacka. S velikim postovanjem za sve Nedovice bilo gdje da zuve. Vojislav Nedovic, Podgorica