Порекло презимена Недељковић

28. фебруар 2012.

коментара: 115

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НЕДЕЉКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Недељковић

Хаплогрупа: E1b род Куча

Порекло: Велишевац, Љиг, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
________________________

Недељковић (Арсићи)

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Горњи Дубич, Трстеник, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (115)

Одговорите

115 коментара

  1. Milan Nedeljković

    Zdravo da ste Nedeljkovići,
    ja sam rođen u Valjevu 1976 a moji po ocu Nedeljkovići su iz sela Klanica , na 12tak km od Valjeva.Nedeljkoviči u Klanici slave Sv.Stefana Dečanskog.Rodoslovno stablo imam sa ocem urađeno do sredine 19.veka.Na žalost samo nekoliko kolena u nazad.Znam da je jedan od trojice braće, među kojima je moj pradeda Srboljub posle deobe zemlje , posle rata, da država ne bi rasparčala veće imanje svoje rasprodao i otišao put Srema.Otac mi se zove Svetislav, moj deda Milivoje,(oženjen bio Slavkom iz Babine Luke od Simeunovića) kao 19stogodišnjak teško ranjen u drugom ratu negde pred Zagrebom, njegov otac, moj pradeda, Srboljub a opet njegov zvao se Jova.Svi živeli u selu Klanica.
    Pričali su mi ali nisu sigurni da su Nedeljkovići poreklom ili Crnogorci ili Hercegovci.
    Do početka drugog rata u crkvi u selu Rabrovica svi Nedeljkovići su tamo krštavani a posle rata iz ko zna kog razloga dobar deo crkvenih knjiga deponovan je u valjevski arhiv.Već godinama pokušavam da dođem baš tamo do podataka i…nemam mnogo sreće.
    U Valjevu imam mnogo bliske familije istog prezimena.
    Pišite familijo ako šta više znate!

    • Душко Недељковић

      Здраво Милане,
      Мој деда Недељко Недељковић, био је рођени брат твог чукун деде Јована-Јове Недељковића. Њихов отац се звао Драгић, који је умро негде око 1898.године. После Првог светког рата, мој се деда преселио, 1927. из Кланице у Срем, у село Петровчић, а после другог рата прешли су у Бечмен код Сурчина, где и данас живи највећи део Недељкових потомака.
      У убском селу Трлић нашао сам са постоје Недељковићи који славе нашу славу и који су се доселили некако у исто време као и наши преци, и они пнотичу са простора између Батунца и Сребренице, тако да се може закључити, не нарочито поуздано, да су и наши са тих простора.
      Поздрав

      • Marica Papalouka

        Zdravo Dusko , moje ime je Marica od majke Zorice njena majka tj moja
        baka potice iz sela Klanica i prezivala se Nedeljkovic . Znam da imamo familiju u Becmenu i cak se secam da sam kao mala bila tamo na nekoj svadbi. Baka mi se zvala Negosava ,, a njen otac Milorad [zvali smo ga dada Mira ) i njena majka Mileva. Sveta slava je Mratindan (sv. Stevan Decanski) ako zelis da vise popricamo o korenima kontaktiraj me na email

  2. Недељковић

    До 1851. године у Србији су деца добијала презиме изведено из очевог имена. Недељкова деца била су Недељковићи, без обзира какво је презиме Недељко имао. У кнежевини Србији ситуација се мења, негде око 1851. године донесен је закон по коме деца не добијају очево презиме. Ако се отац презивао Недељковић онда и његова деца имају исто презиме без обзира на очево име. Другим речима сви они који су 1951. године имали деду Недељка и живели су у Србији имају презиме Недељковић. То исто значи да нису сви Недељковићи у роду, као што ни остала презимена мало говоре о правом пореклу. Своју сам историју пронашао до дванаестог колена. Наши се преци помињу и у турским дефтерима. Један од мојих предака био је Недељко и, као што рекох његово презиме није било ”Недељковић” и имао је другачије презиме од свога оца, деде, прадеде, чукундеде и тако даље. Једини начин да са сигурношћу пронађете своје сроднике је преко ДНК анализе, или претраживањем црквених и турских архива. Турци су недавно отворили своје архиве и тамо се налази комплетна документација средњевековне Србије са свим људима који су живели у Србији у том периоду, њиховој имовини, приносима и порезу који су плаћали.

  3. Nebojša Nedeljković

    Da li neko od vas nedeljkovića slavi svetog Iliju? Po priči moga deda 1945god.koji je poreklom iz Lukova kod Kopaonika, sada je tamo i Lukovska banja. Kaže da su Nedeljkovic poreklom iz Lukova kod Nikšića, Crna gora.

  4. Stefan Nedeljkovic

    Pozdrav Nedeljkovići! Ja sam možda najmlađi Nedeljković među ovima što su komentarisali. Moja prababa sa ćaletove strane se doselila sa Kosova (ne znam tačno mesto), porodila se tamo, a odgojila dve ćerke i dva sina u Kostolcu. Prababa se zvala Milenija, tatina majka prababina ćerka Milena, njena sestra Radunka a braća Mile i Radun. Tata mi se zove Nebojša, a njegov polubrat, pošto se baba ponovo udala, Velibor i polusestra Laura. Moj tata ne zna pravo ime oca, niti ga je ikada video, čuo je da je u Beloj Crkvi i da je bio kapetan nekog broda. Ako neko poznaje nekog takvog čoveka koji odgovara opisu, neka se javi na moj e mail. Znam da je verovatnoća mala, i da taj čovek možda i nije živ, ali ja sve nekako imam osećaj već par meseci da trebam da ga nađem i učinim svog oca sretnim.

  5. Bojan Nedeljkovic

    Pomaze Bog braco I sestre, ja Bojan sin sam Milivoja, deda se zvao Stanomir, njegov otac Cvetko svi Nedeljkovic a cvetkov otac zvao se Nedeljko Bandulic okolo 1800 godine rodjen. Bandulici su se iz danasnje severne albanije tamo negde preko reke drim doselili u selo Vrbesticu opstina Strpce na KiM. Od trojice brace Bandulica (Nedeljko, Petar I Milovan) moja loza je po Nedeljku Nedeljkovic a ostale 2 zadrzale su prezime Bandulic. Svi slavimo sv. Iliju I svetu Precistu.
    U zdravlje braco I sestre

  6. Bojan Nedeljkovic

    Pomaze Bog, evo mene jos jednom u stvari upravo sam saznao od mog strica da moj pra pra deda Nedeljko Bandulic potice iz familije Stanisavljevic koja se u Vrbesticu doselila iz okoline Skadra. Pozdrav

  7. Jovana Nedeljkovic

    Pozdrav Nedeljkovići,

    Pradeda Mile Nedeljković,deda Slobodan Nedeljković iz sela Kutleš(Brestovac,Leskovac).
    Otac mi je Nenad Nedeljković (rođen u Kutlešu) i živi u Beogradu od 1991.
    Krsna slava nam je sv.Nikola.

  8. Vladimir Nedeljkovic

    ja se zovem Vladimir Nedeljkovic iz Sremske Mitrovice sam,od oca Milorada Nedeljkovica.U Sremskoj Mitrovici imam dedu Mileta Nedeljkovica starog 84 godine nekada vojnika na Titovom galebu.Ostali su mi se upokojili,muske glave.Otac mog oca se zvao Dragomir Nedeljkovic profesionalni bokser i radio je u KPZ u SM iz sela Bresnicic Prokuplje a njegov otac Milorad Nedeljkovic iz Bresnicica koji je bio u Nemackoj u zarobljenistvu i tamo sa Nemicom napravio cerku po povratku posle oslobodjenja preselio je porodnicu u Srmsku Mitrovicu i sluzbovao u zatvoru kod nas kao milicioner.Dragomir deda moj imao je jos dva brata i sestru,Mileta pomenutog koji je jos ziv,pokojnog deda Milinka Nedeljkovic koji je ziveo u Cirihu i radio kao medicinski radnik i pokojnu sestru Milu Nedeljkovicreprezetativku nekada u Rukometu koja se udala u Beograd. Slavimo Svetog Nikolu.

    Ako iko ima veze sa mojom familijom da se javi a pogotovo ako ima info o mojoj babi u Nemackoj moga pradede Milorada cerci iz prvog braka.Pokusavali smo da saznamo ko je ona ali nismo uspeli.Pradeda je umro ali nikad nije kazu hteo da prica o tome i vremenu u zarobljenistvu.

    Pozdrav Nedeljkovici moji

    • Milena

      Zdravo Vladimire, upravo sam svojoj majci Dragojli Nedeljković (zvali su je Goša kad je bila mlađa) pročitala tvoj tekst jer sam prepoznala ljude koje sam i lično upoznala. Moja majka je sestra od rođenog strica (Milorada )Miletu, Ganetu (Draganu) Mili i Mići iz Ciriha. Njen otac se zvao Milan Nedeljković. Imala je brata Živadina, sestru Ljubicu i Dragicu koji su svi nažalost preminuli. 069 707172 moj kontakt
      Pozdrav!

  9. Irina

    Ja sam Irina, udata za jednog Nedeljkovića. Porodica njegovog dede (Gradimir) je kolonizovan u Karavukovo iz Krive Feje (okolina Vranja). Slavimo Mitrovdan. Ima li neko neku informaciju više?

  10. Iris

    Da li neko zna nešto o Nedeljkovićima koji su postali od Abramović, došavši iz crne gore u 19.veku u Srbiju u nedelju i upisao se predak kao Nedeljković. Pobegao je iz Crne gore i uzeo ovo prezime da bi se zaštitio od krvne osvete.Slavimo sv.Nikolu!

    • Vladimir Nedeljkovic

      Moji su dosli iz Crne Gore u Vucitrn selo jedno pored ne znam tacno koje Nedeljko i Marija. Nedeljko je imao tri brata. Nedeljkovi su postali Nedeljkovici dok su familije druga dva brata postali Janicijevici i Jezdici. Posle smrti Nedeljka Marija je dovela decu u Bresnici kod Prokuplja i to Arsu, Aksentija, Jovana, Spasa, Manjojla i mislim da je imala i cerku. Ja sam od Arsine linije i zivim u Sremskoj Mitrovici