Порекло презимена Недељковић

28. фебруар 2012.

коментара: 115

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НЕДЕЉКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Недељковић

Хаплогрупа: E1b род Куча

Порекло: Велишевац, Љиг, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
________________________

Недељковић (Арсићи)

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Горњи Дубич, Трстеник, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (115)

Одговорите

115 коментара

  1. Zovem se Vladimir Nedeljković živim u Novom Sadu. Umetnik sam poznat po rok bendu Zontag, stripu Tesla Energija i svetlost i knjigama o istoriji roka u Novom Sadu i Pančevu. Žena se zove Vesna. Moj otac Radovan je iz Pančeva. Rođen je 1939, a umro je 2000. Bio je čuveni advokat iz Pančeva (preko 5000 klijenata za života). Deda Slavko koji se razveo od moje babe po tatinoj liniji se ponovo oženio i rodila su mu se dva sina u Beogradu – Slobodan i Dragoljub. Slavko (učitelj – Kosovo, Makedonija, Vršac pre II SR.) je iz Požege rodom, tačnje iz sela Godovik gde se nalazi jadan od najstarijih manastira u tom kraju SV Georgije, takodje jedan od najtežih poraza Nemaca u II S R bio je u tom selu ). Robijao je tokom celog rata, a i zbog rusofilstva još 5 godina na Golom otoku. Nagovorio je mladju sestru Slobodanku i (zaboravio sam ime) brata da ratuju kao partizani. Poginuli su s dvadesetak godina na Igmanskom maršu. Slavkov otac je Dragomir preziveo je i golgotu Albanije koju je presao peške. Govorio je da je politika kurva. Jedini brat Slavka koji je preziveo rat je Milje. Ima sina Radoša i (zaboravio Ime) ćerku.
    Slava je Sveti Nikola. Deda Slavko je tvrdio da su Nedeljkovići s Kosova. Ima jedan Nedeljković u Novom Sadu (nije mi rod ali je isto govorio). Jedan drugi Nedeljkovic (oko 70 godina) iz Beograda (nije mi rod) koji se profesionalno bavi etnologijom (još je živ i u peniziji je) tvrdi da su Nedeljkovići poreklom s Prokletija i to s one strane planine koja gleda na Kosovo. Da su bili plavi prvobitno. Dakle s više stana sam čuo da je u pitanju Kosovo.

    • BD

      Delimicno ste upravu,moja majka je rodjena Nedeljkovic u opstini Lipljan… Kosovo.Inace njihova krsna slava je sv.Vasilije 14tog Januara.”Da su bili plavi prvobitno”neznam sta tacno mislite?

    • Dejan Nedeljković

      Zovem se Dejan Nedeljković.Iz Lazarevca sam. Moj otac je rođen u Požegi tačnije u selu Visibaba. U rodoslovu koji je mom ocu izdiktirao pokojni deda Miladin pronašao sam imena tvog deda Slavka i pradede Dragomira uz napomenu da je uz Slavkovo ime upisano da je bio učitelj. Tako da potičemo iz iste familije.

      Moja porodica slavi sv. Stefana (9 januar), međutim pouzdano znam da je krsna slava Nedeljkovića sv. Nikola (19 decembar). Deda Miladin je došao na babino imanje (iz Svračkova u Visibabu), s obzirom da su babi poginuli otac i stričevi u I svetskom ratu i preuzeo je da slavi krsnu slavu Zarića (babino devojačko prezime).

      Potičemo svi iz Svračkova, gde je 1815. godine došao naš đed Nedeljko prema kome smo i dobili prezime. Prema nekim informacijama imao je 18 godina kada je došao u Svračkovo što znači da je rođen oko 1797. godine ili ti krajem XVIII veka. Voleo je da se bavi lovom.

      Da ne bi sad prepisivao ono što se može skenirati i poslati putem e-mail-a, naravno iako si ti Vlado zainteresovan, mogu ti poslati skeniranu dokumentaciju koju je moj otac sakupio. Nešto je napisao sam, po deda Miladinovom kazivanju, a drugi deo dokumentacije je dobio od nekog rođaka koji je istraživao korene familije i koji je sve to otkucao na kucaćoj mašini.

      Pozdrav iz Lazarevca.

      • Jelena Lukić

        Pozdrav,
        Devojacko prezime moje majke je Nedeljković. Deda je iz Vranja i slavi sv. Nikolu(19. decembar). Zelela bih da se malo bolje upoznam sa mojim korenima pa ako je moguce da mi pošaljete na mail to što imate o ovom prezimenu. Inace deda zivi u beogradu od 1960 a ono sto znam je da se njegov pradeda doselio u okolinu Vranja. Hvala.

        • Srdjan

          Postovan postovan jelena moje prezime je nedeljkovic porekl vodim iz jednog sela sttopsko pored vranja da li znate mesto gde se doselio vas deda! Moje prezime je nastalo po dedi nedeljkovic mozete se javiti na imejl adresu radi razmene podataka!hvala!

        • Natasa

          Pozdrav.. Moj deda je takodje iz Vranja Risto Nedeljkovic sv. Nikola nam je slava.. Doselio se u vojvodinu i ima dva brata jedan je u Boru drugi u Beogradu.. Ne znam nikoga nazalost..

          • Boris

            Dobar dan,
            Moji preci su živeli u selu Starac, opština Bujanovac kod Vranja i isto slave sv. Nikolu. Doselili su se sa familijom u selu Klenak kod Šapca oko 1950. Godine. Prvi Nedeljković iz moje familije je bio Slavko Nedeljković rođen 1928. Godine, moj pradeda. Bio je prvi jer su se svi pre njega prezivali po dedinom imenu. Slavko je imao dva brata Branka i Tomislava od oca Aksentija Stevanovića rođenog 1900. Godine.

            Pozdrav

      • Бранка Недељковић

        Пошто сам ја у Бистрицу удата, а девојачко ми је Недељковић и родон сам са Уба да ли постоји могућност да некако и ја добијем ту документацију коју имате?

    • Davor

      Ja imam rodjaka u novom sadu koji je od nedeljkovica inace ja znam da je moja porodica iz toplickog kraja i da ih tamo zovu kosovci ali pre toga neznam nista o nedeljkovicima

    • Sasa Nedeljkovic

      Zivim u kragujevcu moji su iz sela Jelakce opstina leposavic na kosovu,otac mi je prvoslav a majka milijana dev prezime mijailovic,deda mi je dobrivoje,zeleo bih da znam vise o svojim korenima slava je sv.stefan

    • Sasa Nedeljkovic

      Zivim u kragujevcu moji su iz sela Jelakce opstina leposavic na kosovu,otac mi je prvoslav a majka milijana dev prezime mijailovic,deda mi je dobrivoje,zeleo bih da znam vise o svojim korenima slava je sv.stefan

  2. Živorad

    Moje prezime NEKIĆ je nastalo od prezimena Nedeljković negde oko 1880 godine od mog pretka Nedeljka Nedeljkovića. Ja sam Živorad i peto sam koleno iza njega. Do rata 1999 godine živeo sam u selu Ljubižda kod Prizrena, inače pretke od Nedeljka ne znamo kao i to odakle je on došao u Ljubiždi. U Prizrenu je bilo još nekoliko porodica Nekić, poreklo njihovog prezimena nikada niko nije istraživao. Prezime Nedeljković je u manjem broju bilo zastupljeno u Prizrenu, u Kragujevcu znam samo jednu porodicu koja se doselila posle rata 1999.godine i to iz Sredačke župe kod Prizrena.

  3. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    НЕДЕЉКОВИЋ

    -Љубинић, стара породица, Ђурђиц.
    -Коцељева, стара породица, Алимпијевдан.
    -Мали Борак, после 1827. године, Прилеп, Никољдан.
    -Брезовица, после 1827. године, Драгијевица у Подгорини, Лазаревдан, уљези у Недељковиће-Јеротиће.
    -Руклада, после 1827. године, Јеловик-округ ужички, Ђурђевдан.
    -Стубленица, после 1827. године, Сељани у Полимљу, Никољдан, уљез у Лазиће.
    -Трлић, после 1827. године, Осат, Св. Стефан Дечански.

    • Александар

      Поштовани , на жалост нека књига није мерадовна. Јер презиме Недељковић има велики број у општини Трстеник, у околна села – централна Србија. Тако да може неком помоћи тај податак

  4. novica

    moje prezime nedeljkovic je poreklom iz sela mezdaraja opstina trgoviste, jer moj deda stojadin je posle drugog svetskog rata dosao u Beograd odatle pa posle u Obrenovac. Njegov rodjeni brat je u Pancevu. Nista vise ne znam sem da su prezimena cesto menjana u tom kraju kroz istoriju, deda je imao i dve sestre ali nemam kontakt sa potomcima. Sreca da je kevina linija bar malo razjasnjena zahvaljujuci knjizi Ljubomira Ljube Pavlovica…

  5. Шарко

    Новице, село Мездараја код Трговишта су основали 1878. год. досељеници из села Нерава код Куманова. Село је имали три махале Марковску, Николинску и Стевановску.

    • Mane

      Postovani gospodine Sarko, interesujeme imate li nekih podataka o porodici Nedeljkovic selo Koretiste kod Gnjilana, krsna slava nam je Sv. Nikola.
      Prezime imamo po potomku Nedeljko koji je rodjen oko1880.god. Nedeljkov otac se zvao Ivan a po njemu moja porodica nosi nadimak IVANOVCI ( ili Jovanovci). O mom pretku Ivanu ostavljen je zapis da je darivao crkvu Sv. Nikola u Gnjilanu 1860. god. Po nekim izvorima dosli smo u Izmornik iz okoline Prilepa oko 1600. god. Takodje spominje sa da smo boravili u predelu Sirinicke Zupe. Molim vas da mi kazete nesto vise, po mogucstvu ranija prezimena i gde se najranije pominjemo.
      Hvala unapred.

      • Nebojša

        Poštovani ja sam od Nedeljkovića i moji vode poreklo sa Kosova. Opština Obilić,selo Kruševo ili tako nešto….slava nam je sveti Nikola….nažalost moj je otac bio dete palih boraca tako da skoro ništa ne znam o poreklu moga prezimena. Ako nešto znate sa te linije molim vas da mi pošaljete. Unapred hvala

  6. Po svemu ovom sto sam procitala sad tek nemam pojma sta je tacno… Moja porodica zivi u Bosni ali nas ima na sve strane rasuti posle ovog poslednjeg rata…. Po onom sto su meni ispricali mi smo u Bosnu dosli iz Crne Gore posle drugog svetskog rata… Moja porodica slavi Sv. Stefana 09.01… Pa bih vas molila za opsirnije informacije jer zaista bi voljela da saznam pravo porklo nase loze… mada smo mi i ovako mnogobrojna familija… ali ja verujem da nas ima jos..

  7. Фамилије-презимена Недељковић по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Недељковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Гуњица
    -Кланица
    -Крчмар
    -Доњи Лајковац
    -Палежница
    -Плужац
    -Санковић

  8. Породична презимена у Качеру, Недељковић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

    Остале податке породица Недељковић– порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Јарменовци
    -Бољковци
    -Моравци
    -Рудник

  9. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Недељковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Недељковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Пркосава
    -Барзиловица
    -Барич
    -Барошевац
    -Баћевац
    -Бистрица
    -Бождаревац
    -Вранић
    -Гунцате
    -Даросава
    -Жупањац
    -Лазаревац
    -Мали Црљени
    -Рудовци
    -Трбушница
    -Велики Црљени
    -Лукавица

  10. Презимена-фамилије у Шумадији, Недељковић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Старо Село
    -Крњево
    -Мирашевац
    -Велика Плана