Порекло презимена Нешковић

28. фебруара 2012.

коментара: 54

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НЕШКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Нешковић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (54)

Одговорите

54 коментара

 1. Mileva Neskovic

  Ja sam iz Crne Gore iz Bara.Moje porijeklo je iz Bosne,Bijeljine ,selo Zabrdje(nisam sigurna za selo) Moj djed nije imao brace.Vracajuci se sa Solunskog Fronta dosao je do Bara i tu ostao ,ozenio se i izrodio 3 sina od kojih jedan nije imao poroda ,drugi jednog sina i treci tri sina.Tako da nemam rodjaka sem to najrodjenije.Slava nam je djurdjevdan.Pozdrav svim Neskovicima.

  • Mileva, ja sam iz Dragaljevca i koliko znam Neškovića nema u Zabrđu nego u Trnavi i Dragaljevca. Inače moja tri đeda su bili na Solunskom frontu, jedan je poginuo, drugi je bio ranjen a treći Risto se vratio u Dragaljevca-čiji sam ja potomak. Sudbina drugog đeda mi nije poznata, pa postoji mogućnost da to tvoj deda. Reci mi kako se zvao tvoj deda. Pozdrav,

 2. Dragan Nešković

  Pozdrav svim Neškovićima. Moj otac Milovan je doneo iz jednog manastira kopiju podatka i loze Neškovića. Hercegovina-Gacko odatle je otac moga pradede koji se zvao Neško Davidović, imao je 3 sina koja su posle očeve smrti promenili prezime u Nešković. Pradeda Vidak je otišao u Kokin Brod kod Nove Varoši, i tamo je moj otac rođen. Slava je Đurđevdan.

  • Mirjana Neskovic

   Mene zanima takodje poreklo predaka. Znam po prici da je se pradeda Mijailo Neskovic doselio negde iz uzickog kraja u Tolic kod Mionice gde je se nastanio. Neskovici slave Svetog Luku u Tolicu

  • Sreten Neskovic Buradja

   Dragane, Ovi podaci vezuju moja saznanja i istrazivanja o poreklu. Ja sam rodom iz sela Buradje kod Kokinog Broda. Moj cukundeda Nesko Davidovic je presao iz Vranesa{kod K. Broda} preko reke Uvac u Buradju, imao 4 sina koji su uzeli prezime po dedi, Neskovic, slavimo DJurdjevdan, a inace stara postojbina je okolina Gacka, SAMOBOR. Po geneologiji od polovine 16og vekao poticemo od Marka samoboranina, imao 4 sina, jedan je bio David i po njima su nakon 4-5 kolena nastala sledeca prezimena:STAROVICI, RASOVICI, JEFTANOVICI, DABOVICI, DESPICI, POPOVICI, BAJEVICI,SLIJEPCEVICI, DUKICI I nasi DAVIDOVICI. ukupno 10 prezimena. Morali bi povezati Vidaka i Neska jer Davidovica ima u Kokinom Brodu i smatramo se familijom. Neskovi sinovi bili su TIOSAV, MILISAV, LJUBISAV i SIMO. Milisav je moj pradeda, svi imaju potomke u Buradji.
   Posedijem dosta podataka iz Uzickog arhiva ali mi je interesantan podatak iz kog manastira potice kopija podataka pa te molim za kontakt. Zivim u Sevojnu kod Uzica. Pozdrav

   • Sreten Neskovic Buradja

    Jos jedan podatak: Ako je Nesko otac Vidakov, ima podatak za jos jednog Neskovog sina verovatno iz prvog braka, zvao se Nedjelko, ali nije upisan na spomeniku Neskovom i zene mu Marice rodj. Todorovic iz Vranesa. Znam da je Nedjelko imao sina Veselina koji je tragicno nastradao. To bi mogla biti veza najverovatnije. Poz za Dragana i sve Neskovice

 3. Radosav Neskovic

  Ja sam Radosav Neskovic iz sela Rijeca, opstina Sokolac, sarajevsko-romanijska oblast,BiH.. Krsna slava Nikoljdan. Prema predanju predak se doselio iz Stare Hercegovine pocetkom 19og vijeka. sacuvano usmeno predanje sa imenima predaka pet koljena unazad pocev od rodonacelnika Neska preko Jovana, Riste, Ristana do Mila moga oca /1926-2002/. Maticna crkva manastir u Knezini posvecem Presvetoj Bogorodici, Mitropolija Dabro-bosanska.. Zanima me da li postoji negde zapis o porijeklu familije, crkveni, svjetovni, perod otomanskog carstva ili iz perioda Austro-ugarske carevine.Blagodarim za svaku informaciju i bratski pozdrav svim Neskovicima.

 4. Jugoslav Nešković

  Moje ime je Jugoslav Nešković, živim u Barajevu (Beograd). Moji su iz sela Manić u Barajevskoj opštini. Slavimo Đurđevdan a inače znam do pretka navrdede Živana koji je živeo krajem 19 veka u selu. Pre njega ne znam a i crkva kojoj pripada Manić je u selu Beljini i ona je negde iz tog perioda pa predpostavljam da je nemoguće doći do podataka u daljim precima. Ako neko zna gde i kako se može doći do istih bio bih veoma zahvalan.

  • Neskovic

   Trebalo bi videti po crkvenim knjigama. Jer su oni imali evidenciju ko je odakle dolazio… mada bi bilo najbolje ako imas saznanje gde ti je deda krsten i rodjen pa u tom mestu da prelistas crkvenu arhivu

 5. Ljiljana

  Poreklom sam Nešković, iz Crvice kod Bajine Bašte. Poreklo mojih Neškovića je zaseok Jovići kod Bileće, prebegli pred Turcima u Bajinu Baštu, slavimo Đurđevdan.
  Ako je neko od mojih Neškovića, neka se javi na mejl: [email protected]

 6. Neškovići,
  Nemojte zaboraviti da Neškovića na Ozrenu u Republici Srpskoj ima skoro oko 1.000. Slave osnovnu slavu Nikoljdan, pa Đurđev dan, Simeun dan i Aranđelov dan. Na Ozren su dovedeni oko 1.700 godine iz Dragaljevca između Bijeljine i Brčkog a tu iz Pive poslije Kandijskih ratova sa Turcima, da se nasele Semberija koja je izumrla od kuge.Nj.jihovo je prezime Lješević u Pivi a zemlja im je bila ispod današnjeg Pivskog manastira. Stari manastir je bio napravljen na njihovoj zemlji.
  Pozdrav.

 7. Boban

  Neškovići,
  Moja majka Nadežda je iz porodice Nešković. Njen deda je došao u Kragujevac iz Prilepa(Makedonija). Krsna slava je Mitrovdan. Interesuje me poreklo i veza sa porodicama Nešković iz Prilepa.

 8. Ivana Neskovic

  Ja sam Neskovic, devojacko. Moj deda je iz Ljubovije. Slavimo Sv.Jovana. Deda mi je pricao, za zivota, da smo poreklom Hercegovci. Da su bila tri brata. Jedan je preko reke pobegao u Bosnu, jedan u Crnu Goru. Zvali su se Nikola, Djura i Nenad pa su otuda nastala prezimena Nikolic, Djukanovic i Neskovic. Koliko ima istine, ko ce ga znati.