Порекло презимена Нешковић

28. фебруар 2012.

коментара: 69

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НЕШКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Нешковић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (69)

Одговорите

69 коментара

  1. Milenka

    Ja sam rodjena Neskovic iz Gorazda od oca Zorana i majke Darinke. Ziveli smo na Povrsnici a otac je rodjen u selu Ilinu (stari put za Sarajevo, kod Jabuke ) od oca Luke i majke Jovanke. Iz Ilina mi je cela familija. Dalje ne znam.

    • Dusko Neskovic

      Onda smo veoma bliska familija ,meni je stric Neskovic Radisa sa povrsnice i tamo sam uvek dolazio kao i na jabuku i krivu dragu.Pozdrav zovem se Neskovic Dusko i zivim u obrenovcu,a majka je od Andana sa Vrazalica,Slava nam je takodje Djurdjevdan

    • Milan Neskovic

      I moji su poreklom iz sela Ilino,deda Milorad i baka Milica,dok se pradeda zvao Milan,po kome sam ja dobio ime.Tomo Neskovic je objavio knjigu Neskovici iz Ilina,gde je opisano nade poreklo.Slava Djurdjevdan!

  2. Milenka

    Slava nam je Djurdjevdan 06.05.

  3. Dragan

    Ja sam Nešković sa Borike kod Rogatice. Kazu da smo doselili iz Crne Gore i da su bila tri brata. Jedan je otisao u Rijeće, drugi u Terziće i treći na Boriku. Slavimo sv. Nikolu.

  4. Nikola

    Ja sam Nešković iz sela Neškovići na Goliji. Poslednjih 8 kolena Neškovića nase familije je poreklom odatle. Inace poreklo vodimo iz stare Hercegovine (danasnja Crna Gora). Tri brata su iz Hercegovine otisli na razlicite strane. Jedan od brace Alimpije je dosao na obronke Golije i tu se nastanio i od njega vodi poreklo cela nasa familija. Kasnije je i samo selo dobilo ime po nasem prezimenu. Ako je neko upucen u pomenutog Alimpija i njegovu bracu neka iznese sve sto zna

    • ratko

      Slučajno sam vidio ovaj komentar. Ja vodim porijeklo od Neškovića i vrlo moguće od Alimpijevog brata Petra, po kome smo mi kasnije dobili prezime Petrovići. Inače i on je došao po predanju sa još dva brata i naselio se u selu Dramiće na Goliji. Ajedan brat, pretpostavljam tvoj predak je otišao sa druge stane GOLIJE, prema Ivanjici. Takođe smo od Zrmbalovića.

    • Saša Nešković

      Poštovanje,koja vam je krsna slava?

    • Mirjana

      Moja mama je od Neškovića, sa Golije. Čula sam priče od starijih tamo, da su oni doselili iz mesta Police kod Berana i da je to bio predak Neško Nedović. Moraću da to istražim detaljnije

    • Slobodan Nešković

      Postovanje,
      Neskovic sam poreklom iz mesta Rača kod Kursumlije. Čukundeda Aleksa je rodjen 1861, i čukunbaba Mara su se doselili u Raču Golije. Slavimo Svetog Nikolu.
      Ovde se gubi svaki trag. Da li du nekome od Neskovica sa Golije, koji imaju vise podataka su poznata ova imena?
      Pozdravi i hvala unapred!
      Slobodan

    • Saša Nešković

      Pozdrav,koju slavu slavite? Mi smo doseljeni u gružanski kraj a po predanju smo od Neškovića sa Golije.

  5. Nikola

    I jos sam zaboravio da se pominje u nekim spisima da smo u dalekoj proslosti nosili prezime ZRMBALOVICI

  6. Ivana

    Mi smo iz Smederevske Palanke a inače takođe znam priču da je poreklo iz Crne Gore pa da su se nastanili u Uzice. Slavimo Svetog Nikolu

  7. Aleksandar

    Od Neskovica sam iz Rakinca kod Velike Plane. Takodje vucemo korene iz Crne Gore (bar sam ja tako upucen), a na ovim smo prostorima oko 300 godina. Slavimo svetog Nikolu.

    • acaacaaca11

      Ja sam takođe Aleksandar, rođen u Rakincu ali od tada żivim u Beogradu. Deo porodice i dalje mi živi u Rakincu. Slavimo Sv.Nikolu. Želja mi je da s tobom stupim u kontakt i razmenim saznanja o poreklu našeg prezimena. Molim te javi mi se na [email protected]

  8. Ivan

    Mi smo iz sela Pobrdje, kod Bratunca. Ovdje ima dosta Neskovica. Prema usmenom predanju nas predak je dosao iz Crne Gore. Krsna slava nam je Srdjevdan.

  9. Milan Neskovic

    Goraždanski Neškovići vode zajedničko porijeklo sa porodicama Kapuran i Šuko od porodice Gospić od Žabljaka i Pive, a krsna slava im je Đurđevdan.Selo Ilino kod Gorazda.

  10. Sladjana Neskovic

    Moj otac je rodjendan u Todorin Do Valjevska Mionica I Slaviio je Lazareva subota cveti subota. Majka mu se zvala Slavka Colic poteklom iz okoline Vrujica navodno otac joj je bilo kulak ali kad se udala za Neskovic Jordana otac se odrekao

      • Neskovic

        Koliko vidim vecina neskovica po svom predanju vodi poreklo iz stare Crne Gore… Kao sto pretpostavljam da znate, Neskovici si su se selili iz Cg u 2 ili 3 pravca… jedana ili dva pravca su isli preko Bosne za Srbiju, treca preko Srbije, naseljavajuci se “usput” po Bosni i Srbiji.. taj drugi pravac kretanja familije se pretpostavlja da je zavrsila u Hrvatskoj… medjutim mnogo nas ovde slavi razlicitu slavu, pa ne zaboravimo da se u vecini slucajeva slava zadrzavala kako bi se po tome prepoznalo kom plemenu pripadaju ili uzimala druga da ih ne bi nasli zbog krvne osvete ili da ih ne bi nasli Turci u tim progonima. Konkretno ako znate -Niksicka plemena- kome pripadaju i nasi Neskovici, slave sv. Luku. Pozdrav svim Neskovicima!