Порекло презимена Аџић

27. фебруар 2012.

коментара: 25

Према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”:

АЏИЋ (п), Кокорина (Гацко). У ово гатачко село Аџићи су доселили из Лисине у Пиви “тражећи већи комад земље”. Старином су Рајковићи из Петровића у Бањанима (59:331). Неке породице Аџића прешле су из Кокорине у Придворицу (Борач) гдје су живјеле до 1942. године када су страдале од усташа.

______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

АЏИЋИ (у Жабљаку)

Обрен Спасојев Аџић је 1950. године дошао из пивског села Лисине с малољетним синовима Бранком и Вељком у Жабљак, гдје је радио као пекар.

Славе зимски Јовањдан.

_______________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (25)

Одговорите

25 коментара

  1. Slaviša

    Ja sam Slaviša Adžić iz Perućca u podnožju Tare pored Drine, kod Bajine Bašte.Preselio sam se i radim u Beogradu .Moj otac Sreten,deda Miloje,pradeda Miloš,čukundeda Sreten su iz Perućca a davninom smo iz Pive ili Stare Hercegovine kao i svi Adžići.
    Krsna slava nam je Lazareva Subota.
    Veliki pozdrav za sve Adžiće ma gde bili.

  2. Zovem se Adžić Novak i rodom sam iz Gornjih Bodežišta (Gacko). Risto Milićević nas pominje kao Hadžiće što je prepisao od Jovana Erdeljanovića ili od Dedijera i pretstavlja čistu glupost i dezinformaciju.Po predanju u rodu smo sa ponekom kućom u mestu Izgori i sa Adžićima iz Pridvorice. Po logici stvari familija smo i sa Adžićima iz Kokorine. Svi slavimo
    Sv. Jovana krstitelja i potičemo iz
    Lisine u Pivi u Staroj Hercegovini, a pre toga iz Metohije. Zanima me od kuda nam ovo prezime, pošto
    ukazuje da je neki naš predak ili je više njih bilo na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu. Da li to ukazuje da imamo makar i niže plemičko poreklo, tj. da su neki naši preci bili Krstaši. Dakle, nismo Crnogorci i molim vas sve, da to ne zaboravite, jer to što je Piva u Crnoj Gori ne znači da smo Crnogorci7

    • Бранко Тодоровић

      Аџић или Хаџић је настало по неком хаџији, дакле особи која је ишла на поклоњење Христовом гробу у Јерусалим. Тај неко није морао да буде племић, али морао је имати значајну уштеђевину, да би могао предузети такво једно путовање. Најчешће су то били свештеници или трговци. Крсташи са овим презименом немају никакве везе.

  3. Takođe napominjem da je izvesni Rnjica Adžić iz Gornjih Bodežišta odselio oko 1934. godine u Žitni Potok i da se njegovi potomci prezivaju Hadžić. Inače, Adžići iz G. Bodežišta su se po završetku II svetskog rata raselili u Metković, Mostar, Sarajevo, Beograd, Čačak, Sutjesku u Banatu, potom u Novi Sad i Srbobran.Za sada je samo porodica Adžić Peka ostala u Gacku. Pozdrav za sve Adžiće i sve Bodežištane!

    • Predrag Hadzic

      Ja sam Predrag Hadzic praunuk Rnjice Adzica, unuk njegovog sina Todora Hadzica i sin Kostadina Hadzica jednog od petoro sinova Todora Hadzica. Cuo sam za nase poreklo iz Bodrezista, ali na zalost nisam imao priliku da obiđem to mesto i upoznam nekoga od potomaka naseg prezimena i saznam vise detalja o nasem poreklu. Veliki pozdrav za sve Adzice i Hadzice iz Bodrezista.

  4. Maksim

    Pozdrav
    Prezivam se Vasić i moji predci su Adžići iz okoline Pive. Zanima me zbog čega su se tadašnji Adžići preselili u okolinu Sarajeva i promenili prezime u Vasić i koja literatura može da se koristi kako bih više naučio o svojim predcima. Hvala unapred

  5. Nexhmedin Shaqiri

    Postovanje.
    Ja se prezivam Shaćiri. Moja familija pripada pleme Krasnići (Hrastin),potice od Đinovica. Naši preci su nas preneli, da je Demir bio jedan od naših preci od kojega potiće nasa loza. Rekli sun as da on je bio visokih stresina u državi svoje vrijeme. Dosao na Kosovu u period izmedju 1815-1830 godine sa sinovima; Ahmeda i Mehmeda, i sa unukom Uzun Alijom.
    Oni su dosli na Kosovu (Prilepnicu- mesto rodjenja Kneza Lazara) iz sandjaka Jagodine-Selo Doboko, opština Užice).
    Mi, naslednici Demira aktualno držimo 4 prezime (Ahmeti, Shaćiri, Shabiu, i Mehmeti). Većina od nas živi aktualno u selo Prilepnica, a ostalih živi u Gnjilane. Mi smatramo sebi da smo albanci po krvi, i pripadamo islamsku veru.
    Trenutno mi se bavimo genealogijom naše loze.
    Ćitajuci razlićitu istorijku literaturu o naše pleme i našu lozu, smatram da mi se tangiramo sa vama u neke ozbiljne prepostavke u vezi naše zajednićke loze.

  6. Nexhmedin Shaqiri

    Gvozdena Adžić- Gvozden ako se prevodi na turski jezik je Demir. Tako da Gvozdena Adžić je Demir Adžić.

  7. Nexhmedin Shaqiri

    Etimologija od ime “Adžić”, smatram da potice od albanske ime Adža (na srbski jezik je “ćića”) , sto znaci, da je ime koja se upotrbljava za postovanje staro lice.

  8. Nexhmedin Shaqiri

    Ako se upotrebljava hipoteza “da Gvozdeni (Demir) Adžić, je bio staresina u drzavni vlast u Uzicu 1815-1830 (Vidi kod Rados Ljusic- Jagodina 1815-1842), rezultuje na zakljucak da Gvozdeni Adžić je Jovan Mitrovic Demir..

  9. Nexhmedin Shaqiri

    Mitrovići-Demirovići
    Rođena sestra kneza Maksima Raškovića bila je udata za kapetana Jovana Mitrovića Demira.

    Kapetan požeške knežine Jovan Mitrović Demir (1756—1852)
    Sestra kneza Maksima Raškovića bila je udata za kapetana požeške knežine Jovan Mitrović Demir (1756—1852), član užičkog okružnog suda, rodom iz Lisine iz Pive iz Stare Hercegovine, a daljim poreklom sa Kosova. Starije prezime mu je Adžić, a pre toga, prema predanju Zečević. Pre Prvog srpskog ustanka bio je hajduk na Romaniji. Zbog junaštva dobio je nadimak „demir“, odnosno „gvozdeni“ (na turskom). Postavljen je 26. maja 1811 za ober-kapetana požeško-užičke pehote (pešadije) i kasnije podgorski kapetan, pod komandom vojvode na knežini Nikole Karamarkovića, Karađorđevog zeta, potom kapetan nad knežinom crnogorskom, knez u užičkoj nahiji i član užičkog okružnog suda [31]. Kasnije bio je član okružnog suda u Užicu, a živeo je Dražinovićima, gde je i sahranjen. Sin njegovog bratanca Joka Adžića je vojvoda Vule Hadžić, koji je poginuo u Hercegovačkom ustanku 1875. godine zajedno sa rođakom oficirom Drekom Hadžićem. Adžići su doseljenici iz Metohije ili sa Kosova koji su došli preko Banjana u Pivi, a matica im je Lisina u Pivi.[32]

    Kapetan požeške knežine Jovan Mitrović Demir (“Gvozdeni”) (1756-1852) i sestra starovlaškog kneza i vojvode Maksima Raškovića imali su sinove Miloša i Andriju i dve kćerke Jovanku i …..

    Miloš J. Mitrović-Demirović
    Miloš Mitrović Demirović, sin kapetana Jovana Mitrovića i sestre kneza Maksima Raškovića bio je predsednik opštine Dražinovići.

    Andrija J. Mitrović-Demirović
    Andrija Mitrović Demirović, sin kapetana Jovana Mitrovića i sestre kneza Maksima Raškovića[33].

    Erčevići
    Jedna kćerka kapetana Jovana Mitrovića i sestre kneza Maksima Raškovića bila udata za Spasoja Erčevića, člana užičkog okružnog suda.

    Čolak-Antići
    Glavni članak: Čolak-Antići
    Jovanka Mitrović kćerka kapetana Jovana Mitrovića i sestre kneza Maksima Raškovića bila je udata za Kostu Čolak-Antića, sina vojvode Čolak Ante Simeonovića[34].

    Preko Jovanke Čolak-Antić, rođ. Mitrović starija grana Čolak-Antića potiče od Raškovića.

    Sinovi Koste i Jelene Čolak-Antić su artiljerijski potpukovnik Ilija Čolak-Antić, artiljerijski potpukovnik Lazar Čolak-Antić, Vlajko Čolak-Antić i Ljubomir Čolak-Antić, a kćerka Hristina.