Порекло презимена Аџић Reviewed by Momizat on . Према књизи Риста Милићевића "Херцеговачка презимена": АЏИЋ (п), Кокорина (Гацко). У ово гатачко село Аџићи су доселили из Лисине у Пиви "тражећи већи комад зем Према књизи Риста Милићевића "Херцеговачка презимена": АЏИЋ (п), Кокорина (Гацко). У ово гатачко село Аџићи су доселили из Лисине у Пиви "тражећи већи комад зем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Аџић

Порекло презимена Аџић

Према књизи Риста Милићевића „Херцеговачка презимена“:

АЏИЋ (п), Кокорина (Гацко). У ово гатачко село Аџићи су доселили из Лисине у Пиви „тражећи већи комад земље“. Старином су Рајковићи из Петровића у Бањанима (59:331). Неке породице Аџића прешле су из Кокорине у Придворицу (Борач) гдје су живјеле до 1942. године када су страдале од усташа.

______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

АЏИЋИ (у Жабљаку)

Обрен Спасојев Аџић је 1950. године дошао из пивског села Лисине с малољетним синовима Бранком и Вељком у Жабљак, гдје је радио као пекар.

Славе зимски Јовањдан.

_______________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (24)

 • Radomir Adzic

  Postovani,

  Moje prezime je Adzic, slavim sv.Jovana a poreklom sam iz Pive (Crna Gora) , tacnije iz sela Lisina koja se smatra maticom svih Adzica u Pivi kao i u okolnim krajevima (Gacko, Bilece, Nevesinje…)
  Predlazem Vam sledeci materijal kako bi ste napisali nesto i o prezimenu Adzic:
  http://www.rastko.rs/rastko-cg/povijest/stomic-pivljani_c.html
  http://www.bosnasancak.net/forum/archive/index.php/t-21297.html
  http://www.montenegro.org.au/A.html
  http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D1%83%D0%BB%D0%B5_%D0%90%D1%9F%D0%B8%D1%9B
  http://www.diskusije.net/istorija/poreklo-prezimena-vas-rodoslov-9069/strana46.html

  Одговори
 • Стеван Хаџић

  Поштовани, ја сам потомак Видака Аџића који је из Кокорине одселио у Србију почетком прошлог века, у село Јасиковац сада Нови Ђуревац код Житног Потока општина Прокупље. имао је 3 сина Мирко, Стеван и Богдан, и кћер Саву. Мој отац Видак је син Стеванов који је имао још једног сина Миодрага и две кћери. Ја сам имао још једног брата Зорана који је нажалост преминуо 18. 02.2012. у 38-ој години живота. Славимо Светог Јована Крститеља. Желео бих да пронађем своју фамилију из Херцеговине. Знам за господина Мијата Аџића професора историје из Требиња. Он ми је рекао да сам ја потомак Јола Аџића вође Гатачке буне. Ако је некоме познато нека ми се јави мејлом или на тел. +381646369484; +381112449708; или +37257368619.

  Одговори
 • Стеван Хаџић

  Породица која је из Кокорине отишла у Борач и тамо настрадала на Божић 1942 године је, према казиванју Мијата Аџића из Требиња, породица Крста Аџића рођеног брата Јоловог одакле води порекло генерал Благоје Аџић

  Одговори
 • Silva Dobraš

  Ja sam Silva Dobraš, rođena Adžić. Otac Lazo Adžić je rođen u selu Ribnik kod Ključa i sin je Mile Adžića, koji je opet Lazarov sin. Po očevoj priči oni su potomci nekog Gvozdena Adžića iz Hercegovine. Krsna slava Jovandan. Ako neko zna nešto više, molim za informacije. HVala!

  Одговори
  • Vucko

   Матично мјесто тих Аџића је из Пивског племена, тачније села Лисина, данашња тероторија општине Плужине, Црна Гора. Одатле су се селили свуда, у Херцеговину, Босну, Далмацију, Србију итд. По предању у Пиву су дошли из Метохијског села Вучитрн преко Старе ЦГ и Бањана.

   Одговори
  • Alexandra Adzic

   Zdravo godpođo dobraš,
   Ja Sam isto Adzic i potičem od adzica sa Slavom sv. Jovana krstitelja.. mogle bih Smo kontakt postupiti.. moj Mail je alexandra-adzic@gmx.de

   Одговори
 • Radomir Adzic

  Mislim da je matica svih Adzica koji slave sv. Jovana krstitelja selo Lisina u Pivi. Takodje postoje i Adzici iz okoline Dervente ( Osinja) koji slave sv. Trifuna.
  Sto se tice nas iz Pive svi poticemo od Krivace (nase predanje), koji je zivio krajem 15.vijeka a pominje se i u turskom defteru 1476-1478 kao vlasnik „bastine Lisina u selu Orah“ – tacnije pod imenom Vukosav Krivaca sto je svojevrsni pisani dokaz o istinitosti legende koja se kod nas prenosi sa koljena na koljeno. Njegov rodjeni brat je bio Boro od koga poticu Tijanici (takodje slave sv. Jovana).
  Porodice koje su nam najblize, tj. koje vode porijeklo od nas su Ušćumlići iz Pive, Dakići i Tončići iz Male crne gore, Moćevići i Vasići iz okoline Sarajeva.
  Sve ovo možete naći u djelima Obrena Blagojevića „Piva“ i Svetozara Tomića „Drobnjak, Piva, Banjani“. Najčuveniji izdanci naše porodice su Vule Adžić, Blagoje Adžić, Radoje Dakić itd.

  Одговори
 • Radomir Adzic

  Sto se tice tvrdnje Rista Milicevica da smo se ranije prezivali Rajković misljenja sam da to nije istina jer u nijednom drugom izvoru nisam nasao takav podatak. Za Adžiće iz Kosijera Andrija Jovićević u svome djelu „Riječka nahija“ tvrdi da su u srodstvu sa Rajkovićima iz istog sela pa mislim da je tu došlo do greške jer mi sa ovim Adžićima najvjerovatnije nismo u srodstvu.

  Одговори
 • Синиша Аџић

  Ја сам Синиша Аџић, из Осиње код Дервенте. Овдје Аџића још има селу Церани и сви славимо Св. Трифуна.

  Одговори
 • Marko Adžić

  Moje ime je Marko Adžić, živim i radim u Doboju. Potičem iz sela Donja Crkvina kod Šamca. Po svemu sudeći, porodica Adžić se doselila iz Crne Gore, kao što je navedeno u prethodnim komentarima. Kao i Adžići iz Dervente (Osinja i Cerani), mi slavimo Sv. Trifuna. Obzirom da su Šamac i Derventa relativno blizu, i da i jedni i drugi Adžići slave Sv. Trifuna, najvjerovatnije da potičemo od iste loze. Smatra se da su Adžići jedna od najstarijih porodica u Donjoj Crkvini i da su tu možda od 17. vijeka. Nažalost, u samom selu porodica je sada u opadanju. U Kruškovom Polju, selu koje se veže sa Gornjom Crkvinom, takođe ima Adžića. Neke sam od njih poznavao, ne slave Sv. Trifuna i nije mi poznato da li smo u rodbinskoj vezi. Do sada se nisam ozbiljnije bavio ovom temom, mada je veoma značajna. Mnogo pozdrava.

  Одговори
 • Dejan

  Ja sam Dejan Adžić i živim i radim u Bajinoj Bašti.Moj pok. otac Milenko, kao i moj deda Radisav i pradeda Ivan su rodjeni u Perućcu na obali reke Drine na granici sa Republikom Srpskom, Naša krsna slava je Lazareva Subota. U Perućcu postoje još 4,5 kuća Adžića koji su sa nama u srodstvu.U samoj Bajinoj Bašti postoji još jedna familija Adžića sa kojima nisam ni u kakvom srodstvu, njihovo poreklo, koliko sam upoznat je iz okoline Užica.Mnogo pozdrava prezimenjaci.

  Одговори
 • Miloš Adžić

  Miloš Adžić, moji su iz Gornjeg Detlaka (Derventa) slavimo sv. Trifuna
  Pozdrav za sve Adžiće

  Одговори
 • Slaviša

  Ja sam Slaviša Adžić iz Perućca u podnožju Tare pored Drine, kod Bajine Bašte.Preselio sam se i radim u Beogradu .Moj otac Sreten,deda Miloje,pradeda Miloš,čukundeda Sreten su iz Perućca a davninom smo iz Pive ili Stare Hercegovine kao i svi Adžići.
  Krsna slava nam je Lazareva Subota.
  Veliki pozdrav za sve Adžiće ma gde bili.

  Одговори
 • Novak

  Zovem se Adžić Novak i rodom sam iz Gornjih Bodežišta (Gacko). Risto Milićević nas pominje kao Hadžiće što je prepisao od Jovana Erdeljanovića ili od Dedijera i pretstavlja čistu glupost i dezinformaciju.Po predanju u rodu smo sa ponekom kućom u mestu Izgori i sa Adžićima iz Pridvorice. Po logici stvari familija smo i sa Adžićima iz Kokorine. Svi slavimo
  Sv. Jovana krstitelja i potičemo iz
  Lisine u Pivi u Staroj Hercegovini, a pre toga iz Metohije. Zanima me od kuda nam ovo prezime, pošto
  ukazuje da je neki naš predak ili je više njih bilo na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu. Da li to ukazuje da imamo makar i niže plemičko poreklo, tj. da su neki naši preci bili Krstaši. Dakle, nismo Crnogorci i molim vas sve, da to ne zaboravite, jer to što je Piva u Crnoj Gori ne znači da smo Crnogorci7

  Одговори
  • Defendor

   Аџић или Хаџић је настало по неком хаџији, дакле особи која је ишла на поклоњење Христовом гробу у Јерусалим. Тај неко није морао да буде племић, али морао је имати значајну уштеђевину, да би могао предузети такво једно путовање. Најчешће су то били свештеници или трговци. Крсташи са овим презименом немају никакве везе.

   Одговори
 • Novak

  Takođe napominjem da je izvesni Rnjica Adžić iz Gornjih Bodežišta odselio oko 1934. godine u Žitni Potok i da se njegovi potomci prezivaju Hadžić. Inače, Adžići iz G. Bodežišta su se po završetku II svetskog rata raselili u Metković, Mostar, Sarajevo, Beograd, Čačak, Sutjesku u Banatu, potom u Novi Sad i Srbobran.Za sada je samo porodica Adžić Peka ostala u Gacku. Pozdrav za sve Adžiće i sve Bodežištane!

  Одговори
 • Maksim

  Pozdrav
  Prezivam se Vasić i moji predci su Adžići iz okoline Pive. Zanima me zbog čega su se tadašnji Adžići preselili u okolinu Sarajeva i promenili prezime u Vasić i koja literatura može da se koristi kako bih više naučio o svojim predcima. Hvala unapred

  Одговори
 • Nexhmedin Shaqiri

  Postovanje.
  Ja se prezivam Shaćiri. Moja familija pripada pleme Krasnići (Hrastin),potice od Đinovica. Naši preci su nas preneli, da je Demir bio jedan od naših preci od kojega potiće nasa loza. Rekli sun as da on je bio visokih stresina u državi svoje vrijeme. Dosao na Kosovu u period izmedju 1815-1830 godine sa sinovima; Ahmeda i Mehmeda, i sa unukom Uzun Alijom.
  Oni su dosli na Kosovu (Prilepnicu- mesto rodjenja Kneza Lazara) iz sandjaka Jagodine-Selo Doboko, opština Užice).
  Mi, naslednici Demira aktualno držimo 4 prezime (Ahmeti, Shaćiri, Shabiu, i Mehmeti). Većina od nas živi aktualno u selo Prilepnica, a ostalih živi u Gnjilane. Mi smatramo sebi da smo albanci po krvi, i pripadamo islamsku veru.
  Trenutno mi se bavimo genealogijom naše loze.
  Ćitajuci razlićitu istorijku literaturu o naše pleme i našu lozu, smatram da mi se tangiramo sa vama u neke ozbiljne prepostavke u vezi naše zajednićke loze.

  Одговори
 • Nexhmedin Shaqiri

  Gvozdena Adžić- Gvozden ako se prevodi na turski jezik je Demir. Tako da Gvozdena Adžić je Demir Adžić.

  Одговори
 • Nexhmedin Shaqiri

  Etimologija od ime „Adžić“, smatram da potice od albanske ime Adža (na srbski jezik je „ćića“) , sto znaci, da je ime koja se upotrbljava za postovanje staro lice.

  Одговори
 • Nexhmedin Shaqiri

  Ako se upotrebljava hipoteza „da Gvozdeni (Demir) Adžić, je bio staresina u drzavni vlast u Uzicu 1815-1830 (Vidi kod Rados Ljusic- Jagodina 1815-1842), rezultuje na zakljucak da Gvozdeni Adžić je Jovan Mitrovic Demir..

  Одговори
 • Nexhmedin Shaqiri

  Mitrovići-Demirovići
  Rođena sestra kneza Maksima Raškovića bila je udata za kapetana Jovana Mitrovića Demira.

  Kapetan požeške knežine Jovan Mitrović Demir (1756—1852)
  Sestra kneza Maksima Raškovića bila je udata za kapetana požeške knežine Jovan Mitrović Demir (1756—1852), član užičkog okružnog suda, rodom iz Lisine iz Pive iz Stare Hercegovine, a daljim poreklom sa Kosova. Starije prezime mu je Adžić, a pre toga, prema predanju Zečević. Pre Prvog srpskog ustanka bio je hajduk na Romaniji. Zbog junaštva dobio je nadimak „demir“, odnosno „gvozdeni“ (na turskom). Postavljen je 26. maja 1811 za ober-kapetana požeško-užičke pehote (pešadije) i kasnije podgorski kapetan, pod komandom vojvode na knežini Nikole Karamarkovića, Karađorđevog zeta, potom kapetan nad knežinom crnogorskom, knez u užičkoj nahiji i član užičkog okružnog suda [31]. Kasnije bio je član okružnog suda u Užicu, a živeo je Dražinovićima, gde je i sahranjen. Sin njegovog bratanca Joka Adžića je vojvoda Vule Hadžić, koji je poginuo u Hercegovačkom ustanku 1875. godine zajedno sa rođakom oficirom Drekom Hadžićem. Adžići su doseljenici iz Metohije ili sa Kosova koji su došli preko Banjana u Pivi, a matica im je Lisina u Pivi.[32]

  Kapetan požeške knežine Jovan Mitrović Demir („Gvozdeni“) (1756-1852) i sestra starovlaškog kneza i vojvode Maksima Raškovića imali su sinove Miloša i Andriju i dve kćerke Jovanku i …..

  Miloš J. Mitrović-Demirović
  Miloš Mitrović Demirović, sin kapetana Jovana Mitrovića i sestre kneza Maksima Raškovića bio je predsednik opštine Dražinovići.

  Andrija J. Mitrović-Demirović
  Andrija Mitrović Demirović, sin kapetana Jovana Mitrovića i sestre kneza Maksima Raškovića[33].

  Erčevići
  Jedna kćerka kapetana Jovana Mitrovića i sestre kneza Maksima Raškovića bila udata za Spasoja Erčevića, člana užičkog okružnog suda.

  Čolak-Antići
  Glavni članak: Čolak-Antići
  Jovanka Mitrović kćerka kapetana Jovana Mitrovića i sestre kneza Maksima Raškovića bila je udata za Kostu Čolak-Antića, sina vojvode Čolak Ante Simeonovića[34].

  Preko Jovanke Čolak-Antić, rođ. Mitrović starija grana Čolak-Antića potiče od Raškovića.

  Sinovi Koste i Jelene Čolak-Antić su artiljerijski potpukovnik Ilija Čolak-Antić, artiljerijski potpukovnik Lazar Čolak-Antić, Vlajko Čolak-Antić i Ljubomir Čolak-Antić, a kćerka Hristina.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top