Anđušić

27. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ANĐUŠIĆ (p), u Dračevu (Popovo) i Požarnom (Bobani). U Dračevo su Anđušići došli iz Požarnog oko 1830. godine (59:272). Slave Đurđevdan. Jedna porodica Anđušića iz Požarnog odselila je 1946. godine u Novu Gajdobru (Vojvodina).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  2. Aleksandar Anđušić

    Poreklo stanovništva sela Golubovci, grad Podgorica (Crna Gora)

    Godine 1941. u selu je živjelo 59 bratstava. Dakle, mnogo više nego u bilo kom drugom selu Zetske ravnice.

    Anđušića je iste godine bilo 16 porodica sa 165 stanovnika, od kojih: u Brijegu 11 :122, u Bolji 1 :6, u Polju 2: 17 i u Gošićima 2:20. Porijeklom su iz Lješanske nahije (Orasi), odakle su se zbog krvne osvete doselili 1802. godine. Rođakaju se sa Pejovićima i Đurovićima iz Oraha.

    Izvor: Pavle S. Radusinović, “Stanovništvo i naselja zetske ravnice od najstarijeg do novijeg doba, druga knjiga“ iz 1991. godine

  3. Pored samih Vasojevića, za pojedina bratstva van Crne Gore se takođe ispostavilo da pripadaju rodu Vasojevića iako nemaju takvo predanje.

    Među ovim bratstvima se izdavajaju dve velike razgranate grupe bratstava, a to su Bobani iz istoimenog plemena na području između Trebinja i Ravnog koji slave Đurđevdan, kao i grupa bratstava koja slavi Časne Verige apostola Petra sa maticom u okolini Mrkonjić Grada. Srodnost Vasojevića sa Bobanima i jednim starosedelačkim bratstvom iz Postoljana kod Nevesinja, čiji rezultati još uvek nisu javni, potvrđuje predanje po kome Vasojevići potiču iz Hercegovine.