Poreklo prezimena Mažibrada

26. februar 2012.

komentara: 3

Prezime Mažibrada, prema etnolozima Radomiru D. Rakiću i Veri Stanisavljević-Rakić, ima koren u starom imenu Mužibrad.

U župi Popovo, u Hercegovini, u vreme župana Bogdana (1313. godine) knez je bio Mužibrad (Mužbrat) Slavomirić.

U staroslovenskom jeziku, postojali su, kao kod Francuza i danas, nazali, nosni samoglasnici, a jedan od njih je bio nazalno o. U procesu razdvajanja slovenskih jezika, taj glas se raznoliko razvijao: u poljskom se zadržao s prvobitnim izgovorom, a u drugim se slivao u o, u, a… pa je izgovor nekih reči s tim glasom počeo da se razlikuje od jezika do jezika.

Ruka je i roka, raka i r’ka, a tako je bilo i rečju muž (oženjen, odrastao čovek). Izgovor kao a prevladao je u istočnom delu najjužnijeg starog srpskog dijalekta (od 1945. je to usvojeno u književnom makedonskom jeziku), pa je muž tamo – maž. I ime Mužibrat (Mužibrad) se izgovara Mažibrat (Mažibrad).

A kad su ti južni Srbi, stočari, stigli u dinarsko područje, familija Mažibrad je na kraj prezimena, po svojoj privatnoj etimologiji, dodala a i postala Mažibrada.

Naime, pošto je vremenom bilo zaboravljeno, oni su izvorno značenje korena svog prezimena (maž), pretočili u maže, od glagola mazati. Tako su stvorili novu kovanicu koja znači nekoga ko “maže bradu”, odnosno Mažibrada.

Porodice sa prezimenom Mažibrada živele su u Kistanju, kod drevnog manastira Krka, a taom slave Svetog Andriju (13. decembar).

KRSNA SLAVA: Sveti Andrija

POZNATI: 

__________________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. V.Ćorović:Istorija Bosne 1.”….Nova je ličnost i popovski knez Mužibrad (Musibradus,Mužibrad) koji se pominje od 1313.godine…”. Dubrovački državni arhiv:Mažibradića porodica u Dubrovniku izvodila je porjeklo iz Hercegovine, ali ne iz Popoova nego iz Bileća. U Dubrovnik je došla oko 1380. godine. P.Popović,Glas,11.

  2. POP

    hteo bih da pitam za mažibrada branku iz zadra ,imali su kuću u karinu na samoj plaži preko puta kafića bolero.čuo sam da su devedetih došli u beograd ,negde u krnjaču ili borču.bio bih zahvalan da saznam nešto o branki.