Порекло презимена Мажибрада Reviewed by Momizat on . Презиме Мажибрада, према етнолозима Радомиру Д. Ракићу и Вери Станисављевић-Ракић, има корен у старом имену Мужибрад. У жупи Попово, у Херцеговини, у време жупа Презиме Мажибрада, према етнолозима Радомиру Д. Ракићу и Вери Станисављевић-Ракић, има корен у старом имену Мужибрад. У жупи Попово, у Херцеговини, у време жупа Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Мажибрада

Порекло презимена Мажибрада

Презиме Мажибрада, према етнолозима Радомиру Д. Ракићу и Вери Станисављевић-Ракић, има корен у старом имену Мужибрад.

У жупи Попово, у Херцеговини, у време жупана Богдана (1313. године) кнез је био Мужибрад (Мужбрат) Славомирић.

У старословенском језику, постојали су, као код Француза и данас, назали, носни самогласници, а један од њих је био назално о. У процесу раздвајања словенских језика, тај глас се разнолико развијао: у пољском се задржао с првобитним изговором, а у другим се сливао у о, у, а… па је изговор неких речи с тим гласом почео да се разликује од језика до језика.

Рука је и рока, рака и р’ка, а тако је било и речју муж (ожењен, одрастао човек). Изговор као а превладао је у источном делу најјужнијег старог српског дијалекта (од 1945. је то усвојено у књижевном македонском језику), па је муж тамо – маж. И име Мужибрат (Мужибрад) се изговара Мажибрат (Мажибрад).

А кад су ти јужни Срби, сточари, стигли у динарско подручје, фамилија Мажибрад је на крај презимена, по својој приватној етимологији, додала а и постала Мажибрада.

Наиме, пошто је временом било заборављено, они су изворно значење корена свог презимена (маж), преточили у маже, од глагола мазати. Тако су створили нову кованицу која значи некога ко „маже браду“, односно Мажибрада.

Породице са презименом Мажибрада живеле су у Кистању, код древног манастира Крка, а таом славе Светог Андрију (13. децембар).

КРСНА СЛАВА: Свети Андрија

ПОЗНАТИ: 

__________________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (3)

  • Миле-Марко Мажибрада

    В.Ћоровић:Историја Босне 1.“….Нова је личност и поповски кнез Мужибрад (Musibradus,Mužibrad) који се помиње од 1313.године…“. Дубровачки државни архив:Мажибрадића породица у Дубровнику изводила је порјекло из Херцеговине, али не из Попоова него из Билећа. У Дубровник је дошла око 1380. године. П.Поповић,Глас,11.

    Одговори
  • POP

    hteo bih da pitam za mažibrada branku iz zadra ,imali su kuću u karinu na samoj plaži preko puta kafića bolero.čuo sam da su devedetih došli u beograd ,negde u krnjaču ili borču.bio bih zahvalan da saznam nešto o branki.

    Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top