Poreklo prezimena Mizdrak

26. februara 2012.

komentara: 4

Prezime Mizdrak potiče od Popovića, koji su u doba Arsenija Čarnojevića iz okoline Skoplja (Stara Srbija), došli u Ravne Kotare. Zbog kuge koja je u to vreme harala bili su prisiljeni da odu u planinu, u okolinu Bosanskog Grahova, selo Mračaj ispod Derala i Strmicu kod Knina.

Prema predanju, prezime je nastalo po legendi da su se u stalnim borbama sa Turcima od nekih oteli koplja `mizdrake` i po tome su prozvani Mizdraci.

Prezime Mizdrak opisao je u svojoj knjizi „Kninska krajina“ prota Sava Nakićenović.

KRSNA SLAVA: Sveti Luka

POZNATI:

IZVORI: internet sajtovi

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

 1. Dragan D.MIZDRAK

  Prezime Mizdrak potiče od Popovića koji su 1527.godine sišli iz Kosijera (Riječka nahija) na Cetinju, do Rijeke Crnojevića u blizini Skadarskog jezera. Popovići (jedan dio tog plemena)iz Rijeke Crnojevića se zaputio prema Prizrenu (tu je ostala nekolicina Popovića), a ostali su otišli u okolinu Skoplja (Stara Srbija). Od ovih Popovića što su ostali u Prizrenu, poslije je par svešteničkih porodica otišlo u Gračanicu na Kosovu Srpskom gdje je službovalo u prelijepoj Gračaničkoj crkvi (Gračanki – stari naziv).Ovi Popovići što su se nastanili u okolini Skoplja, u velikoj seobi Srba, uz svog patrijarha Arsenija Čarnojevića napustili su to područje zauvijek (niko od Popovića nije ostao u okolini Skoplja). Svi Popovići iz okoline Skoplja otišli su u Mokro Polje (Ravni Kotari – Dalmacija). Nastanili su se blizu pravoslavne crkve Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke. Popovići u Mokrom Polju (u Komu i Prevjesu)slavili su Lučindan. Popovići su se u Ravnim Kotarima pregonili sa turcima, neke su pobili i oteli im koplja (mizdrake – turski naziv za koplje), te su ih savremenici prozvali Mizdracima. Nisu svi Popovići iz Mokrog Polja prozvani Mizdracima, nego samo oni najbolji i najhrabriji iz plemena Popovića. Zbog turske osvete i da bi zaštitili Popoviće koji žive u Mokrom Polju, najmužanstveniji (najhrabriji)Mizdraci zadržaše novo prezime, a staru Krsnu Slavu Svetog Apostola i Jevanđelistu Luku. Većina Mizdraka ode prema Strmici kod Knina i nastani se u selima Mizdrakovac i Mračaj (moji su iz Mračaja). Ti Mizdraci za vijekove vijekova ostadoše Pravoslavni Srbi. Nekolicina Mizdraka ode prema Splitu i tamo ih pounijatiše i oni su danas rimokatolički hrvati, ali znaju ko su im bili preci i redovno proslavljaju svoju Krsnu Slavu Svetog Apostola i Jevanđelistu Luku. Jednog Mizdraka su ranili turci, ali vidjevši ga kako se junački i bez straha borio, povedoše ga sa sobom u Livno. Tamo je oporavljajući se, a njegovan od strane neke imućne bule napravio muško dijete toj buli, a kad se oporavio sa njom je stekao još sinova. Nakon njegove smrti, bula je zadržala prezime Mizdrak i odvela je djecu u okolinu Sarajeva. I ti Mizdraci su danas muslimani (bošnjaci) i većina njih zna svoje Srpsko porijeklo, ali neki to priznaju, a neki zbog prevelike mržnje prema svemu što je Srpsko umiju reći da su pravi turci iz turske što nije tačno, ali je plod zle krvi.
  Od Mizdraka iz Mračaja su takođe Mizdraci koji su nakon prvog svijetskog rata nastanjeni u selu Maglajanima nadomak Laktaša u Republici Srpskoj. Mizdraka više nema u Strmičkim selima Mizdrakovcu i Mračaju nakon posljednje seobe Srba protjeranih od strane hrvata, evropske unije i amerike u njihovoj zajedničkoj, udruženoj i zločinačkoj akciji “oluja”.
  Mizdraci koji su do danas pravoslavni Srbi, nikada nisu bili pripadnici zloglasne komunističke vojske (partizana).i nikad im ni jedan hrvat (josip broz) nije bio zvijezda vodilja u životu. Svi su od reda bili pripadnici četničkih vojnih formacija, te su uz svog Vojvodu Momčila R.Đujića ratovali sa vjerom u Boga za Kralja i otadžbinu.
  Još uvijek istražujem odakle su Popovići došli u Kosijere na Cetinju. Takođe pokušavam da saznam koju smo Krsnu Slavu slavili dok smo bili u Kosijerima na Cetinju. Volio bih da kad sve saznam napišem knjižicu manjeg formata o našem plemenu Mizdraci i o plemenu Popovića od kojih potičemo (knjižica bi bila ilustrovana)a dodfatak toj knjižici bi bio sva Srpska mijesta, prezimena i krsne slave u Kninskoj Krajini. To je obiman posao i radiću ga polagano. Ko od vas ima još kakvih podataka o porijeklu prezimena MIZDRAK, neka ovdje ostavi svoj komentar, jer svaka pomoć bi mi bila od velike koristi. Unaprijed hvala svima za sve. S poštovanjem vaš Dragan D.MIZDRAK (Banjaluka, ul Gundulićeva 70.,tel 065/542-897).

 2. Dragan D.MIZDRAK

  Od Mizdraka iz Strmice (Mizdrakovca), potiču Kuruci (Karoca-kočija), oni su od turaka oteli kočiju i prozvati su Kuruci. To sam zaboravio navesti u predhodnom tekstu, a bilo bi me stid da nisam naveo. Kuruci takođe slave Lučindan. Pozdrav svima vama, javite se i komentarišite.

 3. Dragan D.MIZDRAK

  U prvom dijelu teksta o MIZDRACIMA koji potiču od Popovića iz Kosijera na Cetinju, nisam dodao dio priče odakle Popovići dođoše u Kosijere i koju Krsnu Slavu proslavljaše naši davni preci iz Kosijera na Cetinju !!!
  1. Popovići su pleme koje je živjelo vijekovima prije Kosovskog Boja u predjelima Stare Srbije. Ime su dobili po mnogobrojnim Pravoslavnim Sveštenicima koji su generacijama crkvenoslužili uglavnom kao parohijski sveštenici (POPOVI) u ta davna vremena. Tačno mjesto njihovog življenja u Staroj Srbiji, uglavnom se vezuje za okolinu Skoplja.
  2. Pleme Popovića od kojih mi MIZDRACI potičemo, nakon krvavog Kosovskog Boja, seli se u područje ZETE, određenije u okolinu Šekulara, podno planina Komovi u Gornje Polimlje. ( Tu je do dana današnjeg ostalo dosta Popovića iz plemena kojem mi MIZDRACI pripadamo, takođe veliki broj naših Popovića je upravo odatle otišao u Kosijere na Cetinju, gdje su se zadržali do 1527.godine, kada se sele na Rijeku Crnojevića i Dalje).
  3. Krsna Slava naših rodonačelnika, dakle Popovića iz Stare Srbije (Zetskih, Cetinjskih, Skadarskih, Skopskih, Hercegovskih i Mokropoljskih) je bio Sveti Jovan Krstitelj i Preteča Gospodnji.
  4. Zajedničko je u ovoj priči i to da je najveći broj Mokropoljskih Popovića nastanio upravo mjesto KOM kod Mokrog Polja, dakle mjesto (KOM – prenijeli su naziv KOMOVA iz Gornjeg Polimlja u znak sjećanja na porijeklo). Pametni su bili naši preci, jer su znali da ako zaborave korijene, nemaju perspektivu ni u budućnosti !!!

 4. (Kompletna postavka)

  PORIJEKLO PREZIMENA MIZDRAK

  Srpski narod živio je u prelijepim krajevima STARE SRBIJE vijekovima prije Kosovskog Boja. Srpski narod živio je uglavnom u plemenskim zajednicama, baveći se uglavnom stočarstvom, te odatle i datira onaj dobro poznati naziv (VLASI – STOČARI)
  Jedno od tih čuvenih plemena STARE SRBIJE su i POPOVIĆI. POPOVIĆI ime dobiše po svojim u to vrijeme prilično obrazovanim rodonačelnicima iz reda uglavnom parohijskih srpskih pravoslavnih sveštenika, koje je narod tada nazivao POPOVI.
  Poslije bitke na Marici 1371, a nedugo zatim poslije čuvenog Kosovskog Boja 1389,
  POPOVIĆI kao i mnoga druga starosrpska plemena bili su prinuđeni na selidbu u neka za to vrijeme sigurnija područja. POPOVIĆI su se nakon Kosovskog Boja naselili u oblast ZETE (GORNJE POLIMLJE), okolina ŠEKULARA podno planina KOMOVI. Bavili su se nomadskim stočarstvom i često su u pred zimskom periodu odlazili čak do sjevera DALMACIJE do mjesta KOM u Mokropoljskom dijelu Bukovice gdje su sa stokom plandovali do ranog proljeća. (KOM u Mokropoljskom dijelu Bukovice, upravo su oni POPOVIĆI u 14.vijeku nazvali po KOMOVIMA od kojih su došli).
  POPOVIĆI podno KOMOVA u GORNJEM POLIMLJU su slavili krsnu slavu Svetoga Jovana Krstitelja i Preteču Gospodnjeg. Pleme POPOVIĆA U to vrijeme je bilo veliko i jedan dio plemena je krenuo prema CETINJU, kako bi pronašao novo životno stanište. Taj dio plemena POPOVIĆA nastanio se u KOSIJERE na CETINJU (RIJEČKA NAHIJA)i tu je ostao sve do 1527, kada se svi POPOVIĆI iz KOSIJERA sele u okolinu SKADARSKOG JEZERA, tačnije u ŽABLJAČKU RIJEKU CRNOJEVIĆA. Tu su se POPOVIĆI zadržali izvjesno vrijeme, par porodica je ostalo tu da živi, a veći dio KOSIJERSKIH POPOVIĆA nastavio je prema PRIZRENU gdje je takođe nekoliko porodica ostalo da živi. Svi ostali iz plemena KOSIJERSKIH POPOVIĆA naselili su se u okolinu SKOPLJA, upravo tamo gdje su im najstariji preci živjeli vijekovima prije Kosovskog Boja. Tu u okolini SKOPLJA (STARA SRBIJA) pleme sad već SKOPSKIH POPOVIĆA živjelo je sve do Velike Seobe Srba pod Patrijarhom Arsenijem trećim Černojevićem. Nekoliko porodica uglavnom svešteničkih iz plemena SKOPSKIH POPOVIĆA je uz svoga Patrijarha Arsenija krenulo prema Srijemu, dok su svi ostali otišli prema CETINJU gdje su se kratko zadržali, a onda se uputili prema HERCEGOVINI gdje je nekoliko porodica ostalo u predjelima GATAČKOG kraja, dok svi ostali odlaze prema RAVNIM KOTARIMA (KNINSKA KRAJINA). Došavši u BUKOVICU, pleme SKOPSKIH POPOVIĆA se nastanilo u Mokropoljski kraj: MOKRO POLJE, PREVIJES i KOM (plandište POPOVIĆKIH starih predaka iz GORNJEG POLIMLJA pod KOMOVIMA).
  Nedeljom i praznicima, POPOVIĆI iz tri Mokropoljska sela, sastajali su se kod Mokropoljske crkve posvećene Svetom Apostolu i Jevanđelisti Luki, gdje su se družili i donosili najvažnije životne odluke. Jedna od tih odluka je da sad već MOKROPOLJSKIM POPOVIĆIMA krsna slava bude upravo Sveti Apostol i Jevanđelista Luka (LUČINDAN).
  Na tim prekrasnim predjelima BUKOVICE uslijedila su učestala preganjanja, pa čak i otvorene borbe između MOKROPOLJSKIH POPOVIĆA i pomanitalih turaka. U jednoj takvoj borbi, savladavši turke, POPOVIĆI su zarobili velik broj MIZDRAKA. (MIZDRACI su kratka bojeva koplja osmanlija). Za to se brzo pročulo širom BUKOVICE i tamošnje stanovništvo te najhrabrije POPOVIĆE prozvaše MIZDRACIMA. Nešto više od dvadesetak porodica tako dobi novo prezime MIZDRAK. MOKROPOLJSKI MIZDRACI na žalost ubrzo su morali napustiti to područje kako bi ostalu Mokropoljsku sabraću poštedili najavljene krvave osvete od strane silne turske vojske. Na ruku MIZDRACIMA išla je nesretna pošast (kuga – pomor ljudi i stoke), koja je iznenada zavladala širom RAVNIH KOTARA, tako da su svi MIZDRACI krenuli u pravcu STRMICE KOD KNINA. Na područje STRMICE stiglo je (19.porodica) plemena MIZDRAKA (O tome piše i u čuvenoj knjizi KNINSKA KRAJINA od etnologa i istoričara prote Save Nakićenovića). Jedno mjesto kod STRMICE su prozvali MIZDRAKOVAC i tu je ostalo (15.porodica) iz plemena MIZDRAKA, dok su se nad STRNICOM u selu MRAČAJ nastanile preostale (4.porodice) MIZDRAKA u zaseok koji prozvaše MRAČAJSKI MIZDRACI. Svih (19.porodica)plemena MIZDRAK su zadržali krsnu slavu (LUČINDAN)i Svetu vjeru pravoslavnu do danas.
  Dvije porodice MIZDRAKA iz MIZDRAKOVCA, turcima su negdje na putu oteli nekakva kola (karoce – naziv za kočije u to vrijeme) i mještani te porodice prozvaše KURUCIMA pa je red da se zna da su KURUCI od nas MIZDRAKA i krsna slava im je takođe (LUČINDAN).
  Na putu plemena MIZDRAKA prema STRMICI kod KNINA, dvije porodice su napustile pleme i zaputile su se prema moru, tačnije prema SPLITU. Svi ti SPLITSKI MIZDRACI su pounijaćeni (pokatoličeni) od strane lukavih, a slatkoriječivih rimokatoličkih biskupa. Ti SPLITSKI MIZDRACI i dan danas žive u okolini SPLITA i redovno obilježavaju blagdan Svetoga Luke i ako su rimokatolici, a vrlo dobro znaju svoje korijene, odnosno pravoslavno porijeklo.
  Na putu plemena MIZDRAKA prema STRMICI kod KNINA, jedna porodica je krenula baš prema KNINU i tu porodicu su zarobili turci, te su sve muške članove poveli u LIVNO. Birajući između koca i islamske vjere, odabrali su ovo drugo, oženili tamošnje bule, stekli djecu i odselili u okolinu SARAJEVA. Svi ti islamizirani (poturčeni)SARAJEVSKI MIZDRACI i dan danas žive u okolini SARAJEVA, znaju da potiču negdje sa CETINJA (to sam saznao iz telefonskih razgovora sa njima), znaju za svoje pravoslavne korijene, o krsnoj slavi pojma nemaju, a neki među njima toliko mrze sve SRPSKO, da se stide svog pravoslavnog porijekla pa kažu da su došli u Sarajevo nekada davno direktno iz turske (niđe veze), ali to su činjenice.
  Pošto su turski zavojevači zauvijek napustili KNINSKU KRAJINU, pa tako i STRMICU kod Knina, smjenjivale su se vlasti sa novim ratnim zbivanjima, ali pleme MIZDRAKA je uvijek ostajalo u MIZDRAKOVCU i MRAČAJSKIM MIZDRACIMA.
  Nakon Prvog Svijetskog Rata, jedna poveća porodica MRAČAJSKIH MIZDRAKA, napustila je MRAČAJ zauvijek i nastanila se u selo MAGLAJANE kod LAKTAŠA blizu BANJALUKE i danas tu živi nekoliko porodica MIZDRAKA i svi su pravoslavni i svi slave (LUČINDAN).
  Na samom kraju Drugog Svijetskog Rata kao pripadnici kraljevskog korpusa dinarske četničke divizije, pod vođstvom našeg proslavljenog četničkog Vojvode Momčila R.Đujića, mnogi MIZDRACI iz MIZDRAKOVCA i MRAČAJSKIH MIZDRAKA, otišli su u ENGLESKU, a po neki u AUSTRALIJU, KANADU i AMERIKU, a danas ih hvala Bogu ima i u JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI i svi su pravoslavni i svi slave (LUČINDAN).
  MIZDRACI koji ne poginuše od proklete komunističke vlasti i krvoloka josipa broza bivšeg austrougarskog kaplara vražije divizije) i zakletog srboubice i srbomrsca, otiđoše velikim dijelom trbuhom za kruhom u SRIJEM, BANAT i BAČKU, a malo kasnije u ZENICU (po otvaranju željezare) i još kasnije u BEOGRAD. Tako da u MIZDRAKOVCU i MRAČAJSKIM MIZDRACIMA ostade samo nešto starijih MIZDRAKA i tek po neko mlađi, ali rijetko.
  Svi preostali MIZDRACI u MIZDRAKOVCU i MRAČAJSKIM MIZDRACIMA, zadržali su se na području STRMICE kod KNINA sve do udruženog zločinačkog poduhvata sjeverno-atlanskog vojnog saveza, potpomognutog hrvatsko-muslimanskim paravojnim formacijama, u cilju uništenja svega Srpskog. Taj krvavi zločinački pir su nazvali imenom “oluja 1995.”. Od tada su svi MIZDRACI i svi POPOVIĆI (od kojih smo mi MIZDRACI) i svi KURUCI (koji su od nas MIZDRAKA), zauvijek napustili Mokropoljski i Strmički kraj i rasuli se po svijetu i ostacima srpskih zemalja.
  Ja Dragan D.MIZDRAK, autor ove istinite priče o PORIJEKLU PREZIMENA MIZDRAK, od MRAČAJSKIH sam MIZDRAKA (tamo sam proveo dobar dio djetinjstva i saznao sam iz predanja starih (sad već upokojenih MIZDRAKA) za naše pretke od SKOPLJA, CETINJA i SKADRA, a i KOMOVI su se spominjali kao stanište naših predaka POPOVIĆA) Sve sam to istraživao godinama i ovo pred vama je konačna verzija, a sad je na vama da se konsultujete sa našim etnolozima i kada to verifikuju bez sumnje, vi ovu konačnu verziju objavite kao glavnu verziju o PORIJEKLU PREZIMENA MIZDRAK. Drago mi je što sam nadam se dobar saradnik na vašem i našem portalu POREKLO i sve vas bratski i od srca pozdravljam sa starosavnim STRMIČKIM pozdravom,; ŽIVI BILI I SVAKA VAM SREĆA PJEVALA !!! Srdačno vaš Dragan D.MIZDRAK.