Poreklo prezimena Miskin

26. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. miskin miodrag

    Miskin miodrag iz nove gajdobre otac mi se zvao Miskin Mitar rodjen u Cerovcu djed mi se zvao Miskin Mijat prandjed mi se zvao Miskin Krsto

  2. Branko Todorović

    Miskina je nekada bilo u selu Orašju kod Trebinja. Iz tog roda je potekao i Narodi heroj Jugoslavije Vaso Miskin. Po njemu se nekada zvala glavna ulica u Sarajevu, koja je ostala poznata po masakru koji se tu desio 27. maja 1992. godine, kada je usled eksplozije došlo do pogibije 26 i do ranjavanja 108 ljudi, a čiji uzročnik nikada nije utvrđen, kao ni strana koja je bila odgovorna za masakar.

  3. Miskin

    Miskina i sad ima u Orasiju

  4. Vojislav Ananić

    MISKIN (p). prezime porodica u trebinjskom kraju. Nastanjeni su u Cerovcu (Šuma), Orašju i Rupnom Dolu (Površ), sada u Trebinju, Beogradu i drugim mjestima. Prije Mletačko-turskog rata (1684 -1718) živjeli su u Desin Selu (Šuma). Kozić smatra da im je tu starina, a tako i “oni sami kažu”. Tamo i sada postoje omeđine koje se zovu Miskinove kućetine. Iz Desini Sela su doselili u Cerovac na “aginsku zemlju”. U Orašje je jedna porodica doselila oko 1750. godine. U Rupni Do su došli iz Orašja oko 1825. godine. U Volujcu i Biogradu (Površ) ima nekoliko kuća Miskina (Kudrova), ali Miskini iz Cerovca i Orašja kažu da sa njima nisu u srodstvu. Miskina ima u Ravčićima i Zijemljima (Mostar). Tamo su doselili “s Gluve Smokve” iz Orašja. Slave Šćepandan (59:234. 247:75:1180.1210.1228). Po predanju Miskini potiču od stare porodice Dobrijevića iz Mirca ispod Lovćena, a to se podudara i sa istorijskim podacima prema kojima su Dobrijevići doselili u Heregovinu u 15. vijeku. Nastanili su se u okolini Trebinja i služili u vojsci Hercega Šćepana “V. Miljanić. A. Miljanić: Prezimena u Crnoj Gori, Beograd, 2002. godine; D. Dinić – Knežević: Migracije staovništva iz južnoslovenskih zemalja u Dubrovnik tokom srednjeg vijeka, Novi Sad, 1995.g.). Porodično predanje tvrdi da su im Turci dali nadimak Miskin, a “miskin’’, prema Škaljićevom Riječniku turcizama, znači siromašak. nevoljnik. Miskini su bili aktivni i istaknuti učesnici svih oslobodilačkih ratova u Hercegovini i šire.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.