Poreklo prezimena Miskin

26. februara 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

 1. miskin miodrag

  Miskin miodrag iz nove gajdobre otac mi se zvao Miskin Mitar rodjen u Cerovcu djed mi se zvao Miskin Mijat prandjed mi se zvao Miskin Krsto

 2. Branko Todorović

  Miskina je nekada bilo u selu Orašju kod Trebinja. Iz tog roda je potekao i Narodi heroj Jugoslavije Vaso Miskin. Po njemu se nekada zvala glavna ulica u Sarajevu, koja je ostala poznata po masakru koji se tu desio 27. maja 1992. godine, kada je usled eksplozije došlo do pogibije 26 i do ranjavanja 108 ljudi, a čiji uzročnik nikada nije utvrđen, kao ni strana koja je bila odgovorna za masakar.

 3. Miskin

  Miskina i sad ima u Orasiju

 4. Vojislav Ananić

  MISKIN (p). prezime porodica u trebinjskom kraju. Nastanjeni su u Cerovcu (Šuma), Orašju i Rupnom Dolu (Površ), sada u Trebinju, Beogradu i drugim mjestima. Prije Mletačko-turskog rata (1684 -1718) živjeli su u Desin Selu (Šuma). Kozić smatra da im je tu starina, a tako i “oni sami kažu”. Tamo i sada postoje omeđine koje se zovu Miskinove kućetine. Iz Desini Sela su doselili u Cerovac na “aginsku zemlju”. U Orašje je jedna porodica doselila oko 1750. godine. U Rupni Do su došli iz Orašja oko 1825. godine. U Volujcu i Biogradu (Površ) ima nekoliko kuća Miskina (Kudrova), ali Miskini iz Cerovca i Orašja kažu da sa njima nisu u srodstvu. Miskina ima u Ravčićima i Zijemljima (Mostar). Tamo su doselili “s Gluve Smokve” iz Orašja. Slave Šćepandan (59:234. 247:75:1180.1210.1228). Po predanju Miskini potiču od stare porodice Dobrijevića iz Mirca ispod Lovćena, a to se podudara i sa istorijskim podacima prema kojima su Dobrijevići doselili u Heregovinu u 15. vijeku. Nastanili su se u okolini Trebinja i služili u vojsci Hercega Šćepana “V. Miljanić. A. Miljanić: Prezimena u Crnoj Gori, Beograd, 2002. godine; D. Dinić – Knežević: Migracije staovništva iz južnoslovenskih zemalja u Dubrovnik tokom srednjeg vijeka, Novi Sad, 1995.g.). Porodično predanje tvrdi da su im Turci dali nadimak Miskin, a “miskin’’, prema Škaljićevom Riječniku turcizama, znači siromašak. nevoljnik. Miskini su bili aktivni i istaknuti učesnici svih oslobodilačkih ratova u Hercegovini i šire.

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

 5. Goran

  Miskini nemaju nikakve veze sa Dobrijević ima,nepotiču od njih.Dobrijevići su druga haplogrupa,a Miskini I1Z63.Miskin znači žitelj Misnije,zemlje gde su živeli Stari Srbi Lužičani između reke Labe i Zale,zajedno sa Glomačima i Milčanima.Odatle su Srbi doselili na Balkan,Zahumlje,Travuniju i Konavle.Danas je tu grad Majsen,dobio ime po predelu Misna.

 6. Goran

  Miskini su iz Desin Sela u Trebinjskoj šumi.Oni su od jednog Vuleševića koji je iz Tvrdoša došao u Desin selo kao sluga i bio jako siromašan,čobanin bez ikakve imovine M iskao hranu po selu.Tu ga neki Vlatkovići prozovu Miskin,u značenju sirotan,siromaško,.Vremenom mu je taj nadimak ostao kao prezime.Njegovi potomci su otišli u Cerovac i druga sela.Svi slave Stevanjdan kao i Vuleševići.