Порекло презимена Мискин

26. фебруара 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. miskin miodrag

  Miskin miodrag iz nove gajdobre otac mi se zvao Miskin Mitar rodjen u Cerovcu djed mi se zvao Miskin Mijat prandjed mi se zvao Miskin Krsto

 2. Бранко Тодоровић

  Мискина је некада било у селу Орашју код Требиња. Из тог рода је потекао и Народи херој Југославије Васо Мискин. По њему се некада звала главна улица у Сарајеву, која је остала позната по масакру који се ту десио 27. маја 1992. године, када је услед експлозије дошло до погибије 26 и до рањавања 108 људи, а чији узрочник никада није утврђен, као ни страна која је била одговорна за масакар.

 3. Miskin

  Miskina i sad ima u Orasiju

 4. Војислав Ананић

  МИСКИН (п). презиме породица у требињском крају. Настањени су у Церовцу (Шума), Орашју и Рупном Долу (Површ), сада у Требињу, Београду и другим мјестима. Прије Млетачко-турског рата (1684 -1718) живјели су у Десин Селу (Шума). Козић сматра да им је ту старина, а тако и “они сами кажу”. Тамо и сада постоје омеђине које се зову Мискинове кућетине. Из Десини Села су доселили у Церовац на “агинску земљу”. У Орашје је једна породица доселила око 1750. године. У Рупни До су дошли из Орашја око 1825. године. У Волујцу и Биограду (Површ) има неколико кућа Мискина (Кудрова), али Мискини из Церовца и Орашја кажу да са њима нису у сродству. Мискина има у Равчићима и Зијемљима (Мостар). Тамо су доселили “с Глуве Смокве” из Орашја. Славе Шћепандан (59:234. 247:75:1180.1210.1228). По предању Мискини потичу од старе породице Добријевића из Мирца испод Ловћена, а то се подудара и са историјским подацима према којима су Добријевићи доселили у Хереговину у 15. вијеку. Настанили су се у околини Требиња и служили у војсци Херцега Шћепана “В. Миљанић. А. Миљанић: Презимена у Црној Гори, Београд, 2002. године; Д. Динић – Кнежевић: Миграције стаовништва из јужнословенских земаља у Дубровник током средњег вијека, Нови Сад, 1995.г.). Породично предање тврди да су им Турци дали надимак Мискин, а “мискин’’, према Шкаљићевом Ријечнику турцизама, значи сиромашак. невољник. Мискини су били активни и истакнути учесници свих ослободилачких ратова у Херцеговини и шире.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 5. Goran

  Мискини немају никакве везе са Добријевић има,непотичу од њих.Добријевићи су друга хаплогрупа,а Мискини I1Z63.Мискин значи житељ Мисније,земље где су живели Стари Срби Лужичани између реке Лабе и Зале,заједно са Гломачима и Милчанима.Одатле су Срби доселили на Балкан,Захумље,Травунију и Конавле.Данас је ту град Мајсен,добио име по пределу Мисна.

 6. Горан

  Мискини су из Десин Села у Требињској шуми.Они су од једног Вулешевића који је из Тврдоша дошао у Десин село као слуга и био јако сиромашан,чобанин без икакве имовине М искао храну по селу.Ту га неки Влатковићи прозову Мискин,у значењу сиротан,сиромашко,.Временом му је тај надимак остао као презиме.Његови потомци су отишли у Церовац и друга села.Сви славе Стевањдан као и Вулешевићи.