Порекло презимена Мичета

26. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Војислав Мичета

    Занима ме право порекло презимена Мичета, јер различитих прича има пуно, а косе се једна са другом..

  2. aleksandra

    u Hercegovini znam za tri mjesta odakle potiče prezime . Bančići (selo stogodišnjaka :)_pisao Ljubo Mihić)na izlazu iz Ljubinja a inače su se tu doselili iz sela Čavaš(Popovo Polje),bježeći na veći kamen 🙂 (tada je polje bilo plavljeno jer je Trebišnjica bila ponornica ).Slave Sv.Jovana Krstitelja. Isto tako prezime postoji i u selu Ubosko nadomak Ljubinja ,ali međusobno nisu rod sa predhodno pomenutim koliko ja znam…

  3. Ненад

    Мичете који славе Јовањдан сматрају се припадницима велике групе братстава која воде поријекло од шест синова Мирила, родоначелника Мириловића. То су била братства по Доњем и Горњем Храсну и њихове раселице: Ђоге, Медани, Ћукови, Буквићи, Кнежићи, Михићи, Жарковићи, Комади, Рајковићи и Круљи – сви православне вјере и славе Јовањдан.
    О поријеклу сваког од ових братстава могло би се посебно писати. Заједничко им је да чувају традицију да су пореклом Мириловићи. Мириловићи се на дечанском властелинству помињу од 14. вијека. Према једном предању родоначелник Мириловића, Кнез Мирило, био је из породице Капор која води поријекло од Рајковића. По том предању старином су из Македоније, а у село Мириловиће код Билеће, које по њима доби име, прешли су из Петровића у Опутној Рудини (Црна Гора).

  4. Ненад

    Мичете су се у 18.вијеку доселиле у село Чаваш у Поповом пољу,одакле су се поједини одселили бјежећи од Требишњице која је плавила сваке зиме у села Убоско и Банчићи код Љубиња.
    Добар дио се послије II свјетског рата одселио за Војводину.Колико ми је познато све Мичете у Источној Херцеговини имају исто поријекло и не склапају бракове између себе.

  5. Војислав Ананић

    МИЧЕТА (п). у Чићеву (Попово). Поријеклом су из Храсна. Славе Никољдан. Сматра се да су Мичете, Буквићи, Медани, Ђоге, Марковићи и Комади у Горњем Храсну сви један род и пореклом од Денда из Храсна (84:186). Мичета има и у Горњем Храсну. Према предању, потичу од неког потомка кнеза Мирила. Славе Јовањдан (155:701). Мичете – заселак у Банчићима код Љубиња назван је по њиховим становницима Мичетама. (Има их настањених и у Убоску (Љубиње).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.