Poreklo prezimena Mičeta

26. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Vojislav Mičeta

    Zanima me pravo poreklo prezimena Mičeta, jer različitih priča ima puno, a kose se jedna sa drugom..

  2. aleksandra

    u Hercegovini znam za tri mjesta odakle potiče prezime . Bančići (selo stogodišnjaka :)_pisao Ljubo Mihić)na izlazu iz Ljubinja a inače su se tu doselili iz sela Čavaš(Popovo Polje),bježeći na veći kamen 🙂 (tada je polje bilo plavljeno jer je Trebišnjica bila ponornica ).Slave Sv.Jovana Krstitelja. Isto tako prezime postoji i u selu Ubosko nadomak Ljubinja ,ali međusobno nisu rod sa predhodno pomenutim koliko ja znam…

  3. Nenad

    Mičete koji slave Jovanjdan smatraju se pripadnicima velike grupe bratstava koja vode porijeklo od šest sinova Mirila, rodonačelnika Mirilovića. To su bila bratstva po Donjem i Gornjem Hrasnu i njihove raselice: Đoge, Medani, Ćukovi, Bukvići, Knežići, Mihići, Žarkovići, Komadi, Rajkovići i Krulji – svi pravoslavne vjere i slave Jovanjdan.
    O porijeklu svakog od ovih bratstava moglo bi se posebno pisati. Zajedničko im je da čuvaju tradiciju da su poreklom Mirilovići. Mirilovići se na dečanskom vlastelinstvu pominju od 14. vijeka. Prema jednom predanju rodonačelnik Mirilovića, Knez Mirilo, bio je iz porodice Kapor koja vodi porijeklo od Rajkovića. Po tom predanju starinom su iz Makedonije, a u selo Miriloviće kod Bileće, koje po njima dobi ime, prešli su iz Petrovića u Oputnoj Rudini (Crna Gora).

  4. Nenad

    Mičete su se u 18.vijeku doselile u selo Čavaš u Popovom polju,odakle su se pojedini odselili bježeći od Trebišnjice koja je plavila svake zime u sela Ubosko i Bančići kod Ljubinja.
    Dobar dio se poslije II svjetskog rata odselio za Vojvodinu.Koliko mi je poznato sve Mičete u Istočnoj Hercegovini imaju isto porijeklo i ne sklapaju brakove između sebe.

  5. Vojislav Ananić

    MIČETA (p). u Čićevu (Popovo). Porijeklom su iz Hrasna. Slave Nikoljdan. Smatra se da su Mičete, Bukvići, Medani, Đoge, Markovići i Komadi u Gornjem Hrasnu svi jedan rod i poreklom od Denda iz Hrasna (84:186). Mičeta ima i u Gornjem Hrasnu. Prema predanju, potiču od nekog potomka kneza Mirila. Slave Jovanjdan (155:701). Mičete – zaselak u Bančićima kod Ljubinja nazvan je po njihovim stanovnicima Mičetama. (Ima ih nastanjenih i u Ubosku (Ljubinje).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.