Матијаш Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Матијаш

Матијаш

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (3)

 • Војислав Ананић

  МАТИЈАШ, потиче вјероватно од личног имена Матија, односноМатеј, што јесте хебр. ријеч matt – човјек + iahon – бог, што би даље значило “божји човјек”; а може бити тачно и друго тумачење, да арамејску ријеч maththai преводимо као “мужеван” (В. Клаић, 855). Матијаши су били настањени у околини Задра и по Книнској Крајини. Одатле су се доселили у Доњи Јеловац и друга поткозарска села. Једни славе Пантелиндан, а јеловачки Светога Луку.

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  Одговори
 • Miljenko Matijaš

  Matijaši u Dalmaciji…
  Prezime se javlja duž cele jadranske obale, ali najviše Matijaša živi u okolini Trogira i Šibenika u Dalmaciji i oni su rimokatolici. Ima ih u kninskom Kosovo polju i Strmici, pravoslavci, slave Stevandan. Jedna linija je dalje migrirala ka severu, sve do Prijedora u Bosni. Mnogi Matijaši u Srbiji su potomci ovih iz kninske i bosanske krajine…

  Одговори
 • Željko

  Moj deda je poreklom iz Strmice. kod Knina i 1918-te se odselio u Bos.Krupu (poginuo 1941) kada se i rodio moj otac. Otac se odselio 1967 u Vojvodinu. Krsna slava nam je Stevan dan. Znam i Matijaše koji su poreklo okoline Knina a žive u Prjedoru isto pravoslavne vere

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top