Маркуш

26. фебруара 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

 1. Јован Маркуш

  Маркуши у Црној Гори

  На територији данашње Црне Горе живе Маркуши преко 600 година и нијесу мијењали презиме. Овдје су дошли у вријеме када се данашња Црна Гора називала Зета, а Стара Црна Гора се називала Горњом Зетом.
  Маркуши су се одселили са Косова и Метохије из мјеста Момуша (метох манастира Хиландар) код Призрена и населили у данашњим Момишићима ( уствари Момушићима како се некада називало ово насеље), који су били такође метох манастира Хиландар. Постоји и претпоставка да су се прво доселили у мјесту (селу) Грађани код Цетиња, које припада Ријечкој нахији,а потом се населили у Момишићима. Чињеница је да и данас у Грађанима на имању Поповића од давнина постоји кућиште Маркуша, на основу кога је етнолог Андрија Јовићевић извео закључак да су прво живјели у Грађанима . Неспорно је да су Маркуши најстарије братство у Момишићима и једно од најстаријих у Подгорици.
  Један од наших предака био је Георгије Маркуш, владика призренски од 1333 до 1348. године, за времена Цара Душана. Ово ја била прва сеоба Маркуша са Комета у Зету, а друга је била према Војводини под патријархом Арсенијем Чарнојевићем.
  Крсна слава Маркуша у Црној Гори је Свети Георгија (Ђурдјев дан) а један дио слави и Ђурђицу (Маркуши у Љешкопољу код Подгорице).
  Поред Црне Горе, Србије, Републике Српске и Хрватске (Славонија…), Маркуша има највише у Карпатској области одакле су се највјероватније доселили у једној од сеоба на Балкан. Бројчано их највише има у Закарпатској области у тзв Белој Србији (Русија – данас Украјина), а топонима са именом Маркуш највише има под Карпатима у сјеверној Словачкој (град, брдо, долина, замак…). Презимена Маркуш има у Русији, Украјини, Словачкој и Мађарској
  Наша породица на Цетињу је једна од најстаријих, гдје живи преко 130 година. На првом попису вароши Цетиње из 1879. године од 180 породица двије су Маркуш (оригинал у Државном архиву Црне Горе на Цетињу).
  Није познато у Црној Гори да је нека породица Маркуш примила другу вјеру. Данас Маркуша има највише у Подгорици (Момишићи, Понари, Бериславци…), Цетињу и Никшићу.

  (Прилог Јована Маркуша са Цетиња о породици Маркуш)