Poreklo prezimena Marin

26. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. dragana marin bugarcic

    porodica marin je delom iz nekadasnje bosanske dubice.moj deda steva marin je posle rata presao u beograd i ostao kao i otac.malo se zna licno i j asam izgubila sa godinama kontakte.molim da mi se jave oni koji su udirektnom ili daljem srodstvu.zelim da upoznam porodicu. dragana marin bugarcic 065 44 78 348 [email protected]

    • Srdjan Marin

      Poštovana Dragana, slučajno sam danas pročitao vaš komentar vezan za poreklo prezimena Marin. Saznao sam neke podatke koi će vam možda biti interesantni. Ja sam unuk Momčila Marina iz Čitluka rodjenog 1931 godine. Preselio se sa mojom babom, tetkom i moim tatom u Bač 1958 godine. Tata mi je jednom pričao da je šezdesetih godina u Bač vrlo često dolazio neki daljini rodjak iz Beograda u posetu! Taj rodjak je bio Stevica Marin! Mršav čovek, crn, imao je brkove, od prilike desetak godina tad stariji od Momčila. Tata se još jedino seća da je imao sina, i koliko se seća i više brakova! Ako je to tvoj deda Dragana onda si našla dalje rodjake! U Baču postoji još jedna porodica Marina kod koje je Stevica dolazio a koja vam je još bliži rod a u pitanju je porodica Duke Marina! Pozdrav.!!! Moja supruga ima profil na fejzbuku, Valentina Tina Marin!

  2. Vojislav Ananić

    MARIN, muško lično ime, od marinus – morski, u dokumentima od XIII vijeka, a postaje i prezime od XV vijeka. Daleka postojbina im je Kosovo, odakle su preko Raške i Hercegovine doselili se u Dalmaciju, pa onda i u Bosnu. Te seobe spadaju među najstarije, početkom XV vijeka. U traganju za plodnom zemljom i mirnim životom doprli su čak do Križevaca, ima ih pravoslavaca u selu Koprivnička Rijeka. U Knešpolju žive u 15 sela, naročito su brojni u Marinima, Grabašnici, Pobrđanima i Čitluku.
    Slave Svetoga Lazara – JJazarevu Subotu (Vrbicu), dok nekoliko porodica Marina u Pobrđanima (kostajničkim) slavi Nikoljdan, jer su oni prvobitno bili Štrpci, pa su prezime morali da mijenjaju zbog ubistva bega u Čađavici kod Novoga, ali su slavu zadržali. Marini su bili i Mačci u Pruscima. a kažu da su prezime mijenjali takođe zbog ubistva bega.
    Da su Marini zaista po starini Kosovci, potvrđuje i jedna hrisovulja iz doba cara Dušana, gdje je među više imena sebra (težak) navedeno i lično ime Marin.
    ‘U Hercegovini postoji selo Marini, što znači da su iseljenici, na putu od Kosova prema Dalmaciji, usput “posijali svoje tragove” i ostavili rodove.
    Knežopoljski Marini doselili su su neposredno od Ovanjske (Sanski Most) u doba navale Turaka, u XVI vijeku, iz “napučenih krajeva” Staroga Majdana spuštali su se u pitomije krajeve.
    Nezavisno od ovih Marina Srba, u Dalmaciji je to prezime takođe rašireno kod katolika i u vezi je sa zanimanjem u pomorstvu (prof. Dragoljub Marin: 34. 165-167).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

    • Darko

      Moji su iz Koprivničke Rijeke od deda Nikole stric Nikola moj otac Mladen. Ako ima neko da zna nešto više o porodici Marin iz tih krajeva neka se javi… Moji su se razveli a ja odrastao na Kosovu… Pa ne znam baš mnogo o svojoj očevini

  3. Mario Marin

    Zovem se Mario Marin (trenutno u Austriji), rođen u Prijedoru 1992. godine. Otac Dražen Marin (Trenutno u Prijedoru) rođen u Prijedoru 1968. godine. Deda Marko Marin (Trenutno u Brezičanima, selo pored Prijedora), rođen u Marinima. Pradeda Mihailo Marin (pokojni) , rođen u Marinima. Čukundeda Lazar Marin (pokojni), rođen u Marinima. Čini mi se da je Lazarev otac i stric su bili Nikola i Petar. Ne mogu da se sjetim koji bio otac , a koji stric. Slava nam je Lazareva Subota.
    Saznao sam u Prijedoru dok sam živio da imaju još jedni Marini iz okoline Drvara. Zanimljivo je to što isto imaju Lazerevu Subotu za slavu, ali niko od njih nije u srodstvu sa nama iz Krive Rijeke iliti Marin sela kod Karana.
    Od oca sam saznao da su većina krajišnika porijeklom iz Crne Gore i da je preko krštenica došao do toga da stvarno i jesmo prije 2 i po vijeka došli iz Crne Gore. A ko su oni bili i kako su živjeli u Crnoj Gori mi nije poznato. Sad da li su zapravo sa Kosova ili ne , to ne znam.