Порекло презимена Марин

26. фебруара 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. dragana marin bugarcic

  porodica marin je delom iz nekadasnje bosanske dubice.moj deda steva marin je posle rata presao u beograd i ostao kao i otac.malo se zna licno i j asam izgubila sa godinama kontakte.molim da mi se jave oni koji su udirektnom ili daljem srodstvu.zelim da upoznam porodicu. dragana marin bugarcic 065 44 78 348 [email protected]

 2. Војислав Ананић

  МАРИН, мушко лично име, од marinus – морски, у документима од XIII вијека, а постаје и презиме од XV вијека. Далека постојбина им је Косово, одакле су преко Рашке и Херцеговине доселили се у Далмацију, па онда и у Босну. Те сеобе спадају међу најстарије, почетком XV вијека. У трагању за плодном земљом и мирним животом допрли су чак до Крижеваца, има их православаца у селу Копривничка Ријека. У Кнешпољу живе у 15 села, нарочито су бројни у Маринима, Грабашници, Побрђанима и Читлуку.
  Славе Светога Лазара – ЈЈазареву Суботу (Врбицу), док неколико породица Марина у Побрђанима (костајничким) слави Никољдан, јер су они првобитно били Штрпци, па су презиме морали да мијењају због убиства бега у Чађавици код Новога, али су славу задржали. Марини су били и Мачци у Прусцима. а кажу да су презиме мијењали такође због убиства бега.
  Да су Марини заиста по старини Косовци, потврђује и једна хрисовуља из доба цара Душана, гдје је међу више имена себра (тежак) наведено и лично име Марин.
  ‘У Херцеговини постоји село Марини, што значи да су исељеници, на путу од Косова према Далмацији, успут “посијали своје трагове” и оставили родове.
  Кнежопољски Марини доселили су су непосредно од Овањске (Сански Мост) у доба навале Турака, у XVI вијеку, из “напучених крајева” Старога Мајдана спуштали су се у питомије крајеве.
  Независно од ових Марина Срба, у Далмацији је то презиме такође раширено код католика и у вези је са занимањем у поморству (проф. Драгољуб Марин: 34. 165-167).

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

 3. Марио Марин

  Зовем се Марио Марин (тренутно у Аустрији), рођен у Приједору 1992. године. Отац Дражен Марин (Тренутно у Приједору) рођен у Приједору 1968. године. Деда Марко Марин (Тренутно у Брезичанима, село поред Приједора), рођен у Маринима. Прадеда Михаило Марин (покојни) , рођен у Маринима. Чукундеда Лазар Марин (покојни), рођен у Маринима. Чини ми се да је Лазарев отац и стриц су били Никола и Петар. Не могу да се сјетим који био отац , а који стриц. Слава нам је Лазарева Субота.
  Сазнао сам у Приједору док сам живио да имају још једни Марини из околине Дрвара. Занимљиво је то што исто имају Лазереву Суботу за славу, али нико од њих није у сродству са нама из Криве Ријеке илити Марин села код Карана.
  Од оца сам сазнао да су већина крајишника поријеклом из Црне Горе и да је преко крштеница дошао до тога да стварно и јесмо прије 2 и по вијека дошли из Црне Горе. А ко су они били и како су живјели у Црној Гори ми није познато. Сад да ли су заправо са Косова или не , то не знам.