Poreklo prezimena Manigoda

26. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Dr Miodrag Manigoda

    Poštovana redakcijo,

    neko vreme se bavim poreklom mojen porodice. Prezivam se Manigoda. Do rata 1992.g. najveći dio familija ovog plemena živio je u Jablanici i Konjicu. Prema mojim saznanjima tri brata Joko, Pero i treći brat čije ime ne znam doselili su verovatno sredinom 18. veka na područje Jablanice i Konjica. Joko se naselio u selu Dobrigošće, kod Jablanice, a Pero u selu Ostrožac, na putu Konjic-Jablanica. Treći brat je otišao iz ovih krajeva i od tada mu se gubi svaki trag.
    Prema Jevtu Dedijeru potičemo od bratstva Predojevića, iz mjesta Prijevor kod Bileće, odmah desno od puta prema Gacku. Bratstvenici smo sa porodicama, Bajević, Lero, Popović itd. Da li smo se i tamo pezivali Manigoda, pitanje je koje nije dovoljno jasno. Prema Jevtu Dedijeru porodica Manigoda, je starjenička porodica, odnosno porodica koja je naseljavala današnje područije Hercegovine još prije dolaska Turaka.
    Predanje koje postoji u mojoj porodici donekle se razlikuje i kaže da smo došli sa područija Banjana, na granici današnje Hercegovine i Crne gore i da smo se prezivali Milović ili Milojević. Vjerovatno je da je to bilo Milović, jer je ta porodica iz Banjana, a porodice Milojević tamo nema. Predanje kaže da smo po dolasku u nove krajeve promjenili prezime u Manigoda radi krvne osvete koja se desila u starom kraju. Interesantno je da slučajno ili ne ovome u prilog ide i značenje prezimena Manigoda, a to je dželat. U prilog ovome ide i pominjanje riječi manigodo u knjizi “Dundo Maroje”, dubrovačkog književnika Marina Držića gde se ova reč spominje u kontekstu dželat ili izvršioc kazne. Slavimo Svetog Nikolu, 19.12. Imamo porodično stablo, od dolaska u Konjic i Jablanicu!
    Interesuje me vaše mišljenje! Hvala unaprijed!

  2. Slavica Vujicic

    I moje poreklo je iz Konjica,sela Celebici,cula sam za Manigode otac mi je pricao o njima,pozdrav za zemljaka.

  3. Vojislav Ananić

    MANIGODA (p), stara porodica koja je nastanjena u konjičkom kraju. Izvor ne navodi mjesto nastanjivanja. Manigode su porijeklom od bratstva Predojevića iz bilećkih Rudina (59:82).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.