Порекло презимена Манигода

26. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Др Миодраг Манигода

    Поштована редакцијо,

    неко време се бавим пореклом мојен породице. Презивам се Манигода. До рата 1992.г. највећи дио фамилија овог племена живио је у Јабланици и Коњицу. Према мојим сазнањима три брата Јоко, Перо и трећи брат чије име не знам доселили су вероватно средином 18. века на подручје Јабланице и Коњица. Јоко се населио у селу Добригошће, код Јабланице, а Перо у селу Острожац, на путу Коњиц-Јабланица. Трећи брат је отишао из ових крајева и од тада му се губи сваки траг.
    Према Јевту Дедијеру потичемо од братства Предојевића, из мјеста Пријевор код Билеће, одмах десно од пута према Гацку. Братственици смо са породицама, Бајевић, Леро, Поповић итд. Да ли смо се и тамо пезивали Манигода, питање је које није довољно јасно. Према Јевту Дедијеру породица Манигода, је старјеничка породица, односно породица која је насељавала данашње подручије Херцеговине још прије доласка Турака.
    Предање које постоји у мојој породици донекле се разликује и каже да смо дошли са подручија Бањана, на граници данашње Херцеговине и Црне горе и да смо се презивали Миловић или Милојевић. Вјероватно је да је то било Миловић, јер је та породица из Бањана, а породице Милојевић тамо нема. Предање каже да смо по доласку у нове крајеве промјенили презиме у Манигода ради крвне освете која се десила у старом крају. Интересантно је да случајно или не овоме у прилог иде и значење презимена Манигода, а то је џелат. У прилог овоме иде и помињање ријечи манигодо у књизи “Дундо Мароје”, дубровачког књижевника Марина Држића где се ова реч спомиње у контексту џелат или извршиоц казне. Славимо Светог Николу, 19.12. Имамо породично стабло, од доласка у Коњиц и Јабланицу!
    Интересује ме ваше мишљење! Хвала унапријед!

  2. Slavica Vujicic

    I moje poreklo je iz Konjica,sela Celebici,cula sam za Manigode otac mi je pricao o njima,pozdrav za zemljaka.

  3. Војислав Ананић

    МАНИГОДА (п), стара породица која је настањена у коњичком крају. Извор не наводи мјесто настањивања. Манигоде су поријеклом од братства Предојевића из билећких Рудина (59:82).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.