Мајдевац

26. фебруара 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Сава Попадић

    Презимена у Србији су настајала по имену оца или мајке, по занимању, по надимку, ПО МЕСТУ ИЗ КОЈЕГ ПОТИЧУ и др. Становништво Расинског округа је углавном досељеничко и веома су честа презимена по месту из којег су се доселили. Типичан пример за то је село Глободер код Крушевца у којем има доста презимена насталих по месту из којег потичу. Тако су МАЈДЕВЦИ добили презиме по миражџији из оближњег села Мајдева, Ржаничани од Ћалића из Ржанице жупске, Коћинци од Кочине (Копаоник)… У околним селима има презимена попут: Врањанац, Колашинац, Бинић (Биниће код Рашке), Лисинац (Лисина на Копаонику), Ратајац, Боћанин (Боће на Копаонику), Дреновац, Буђевац, Старинац …

    • Сава Попадић

      Обзиром на то како су Мајдевци из Глобоера добили презиме, било би занимљиво да се јаве Мајдевци из других крајева, ако их има.