Poreklo prezimena Mušicki

25. februar 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Zarko

    Prezime Mušicki je relativno novije prezime. Naime, jedna porodica Čitaković iz mesta Mušića kod Valjeva se preselila u staro Đurđevo koje je danas deo Temerina kod Novog Sada. Razlog je bio taj, što su prethodno sproveli krvnu osvetu nad Turcima koji su im oskrnavili sestru. Da bi što bolje bili prikriveni od moguće odmazde, počeli su da koriste ime mesta iz kog su došli kao svoje prezime. Mađarski beležnik koji je vodio opštinske knjige nekoliko decenija kasnije izbacio je nastavak ić i tako je prezime Mušicki dobilo svoj konačni oblik. U starom Đurćevu se rodio 27 januara 1777 godine i Lukijan Mušicki najučeniji Srbin tog vremena. Živeći pod okriljem habzburške monarhije porodica Mušicki je dobila službu u Šajkaškoj graničarskoj službi što je podrazumevalo i preseljenje iz starog Đurđeva (Temerin). Tako je došlo do osnivanja novog Ćurđeva ( sadašnje Đurđevo, opština Žabalj). Porodica Mušicki zajedno sa porodicom Dejanović (kasnije Dejanski) su zajedno osnovali ovo mesto odkale vode poreklo svi koji nose prezime Mušicki bez obzira gde se sad nalaze. Vrlo brzo, zbog dobre obradive zemlje, tu se doseljava i rusinska zajednica i mnogi drugi tako da je to sad mesto od skoro 6000 stanovnika.

    Nekoliko poznatih iz porodice Mušicki:

    Lukijan Mušicki: Srpski vladika i pesnik, za koga se u njegovo vreme govorilo da predstavlja najučenijega Srbina svoga vremena
    Kosta Mušicki: General Srpskog dobrovoljačkog korpusa.
    Dimitrije Mušicki: Tvorac savremene škole u Đurđevu(mestu porekla Mušickih) i direktor te škole pune 33 godine.
    Novije vreme (skinuto sa interneta):
    Darko Mušicki:Hanyang University, Republic of Korea,Melbourne University, Australia
    Bratislav – Bata Mušicki: Njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama u u Srbiji, Grčkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Kipru, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Holandiji.

    Porodice Mušicki slave slavu Svetog Aranđela.

    Ovaj tekst je napisan koristeći pisanu, sačuvanu građu koja se i danas čuva u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Đurćevu, prema usmenim predanjima u selu Đurđevu i podataka koji se nalaze na internetu.

    • Anonimus

      Postovani,

      Da li mi mozete proslediti precizniju listu izvora koje ste koristili? Ja sam potomak Citakovica iz Musica, mada sada zivim u Valjevu i samo sam nacuo neku vezu sa Musickima, ali nisam imao nikakav istorijski izvor.

      Hvala

      • Aleksandar Musicki

        I ja sam takodje potomak Citakovica iz sela Djurdjevo samo neznam mnogo o svom poreklu. Ako bih neko mogao da mi da sajt odakle bih mogao da prikupim informacije.

        Unapred hvala. 😀

      • Branislav Mušicki

        Poštovani,
        Molim Vas, dajte mi svoju mejl adresu ili facebook nalog pa cu Vam pobliže objasniti… Pozdrav!

        • Goran Rastović

          Moj deda po ocu je Milivoj Muzički zvani Lala iz Đurđeva.Imao je petoro dece sa nevenčanom ( jer nije imao novaca da plati taksu za venčanje) suprugom Bojanom Rastović, dva sina Milana i Radu i tri ćerke. Decu nije mogao da zavede u matičnim knjigama pod svojim prezimenom jer takođe nije mogao da plati taksu za njihovo prijavljivanje pa mi nosimo bebinog prezime. Moj otac ima brata od strica Stevu Muzičkog. Verujem po onom što si napisao, jer ja sam genetski Muzički, da je moj deda poreklom od Čitakovića iz Mušica. Čekam odgovor.

        • Goran Rastović

          Moj deda po ocu je bio Milivoj Mušicki iz Đurđeva imao je dva brata od kojih je jedan imao sinove Stevu i Brašu vojno lice i ćerku Vukicu. Da li znaš nešto o njima?

    • Branislav Mušicki

      Tačnije, u pitanju je selo Gornji Mušić iznad Valjeva, a ne Mušići kod Kosjerića.

      • Aleksandar Musicki

        [email protected] Tu me mozete kontaktirati, proslo je 3 godine kako sam ovo napisao, konacno se neko oglasio. 😀 Takodje mozete me kontaktirati i preko facebooka (https://www.facebook.com/aleksandar.musicki.7)

        • Jovan Musicki

          Ja sam rodjen u Kovilju. 1961 g.
          Otac; Todor Musicki rodjen u Kovilju , od oca Jovan Musicki.
          Dobio sam informaciju za prezime da je dobijeno od strane Austrougarske Monarhije oko 1600 te godine.
          Otac sa tri sina dolazi sa tri sina u staro Djurdjevo. Porodica se kasnije deli,
          Jedan odlazi u Slavonski Brod, drugi Nis a treci ostaje sa ocem.
          Prezime koje se zavrsava sa ‘ki’ oznacava titulu grofa.
          Upoznao sam gos. TODOR MUSICKI negde 81-82 god. Koji je imao porodicno stablo Musicki, ali mojim propustom nisam uzeo. Todor Musicki je bio u to vreme dir. Naftagas promet our odrzavanje Novi Sad.
          To je sto ja znam.
          Ako neko imao porodicno stablo Musicki ili neke inf molim da mi javi:
          @ adresa [email protected] tel Australia 0401811081.
          Unapred hvala.

    • Novak Kostić

      Selo Đurđevo u opštini Žabalj osnovalo je oko 200 srpskih porodica koje su se doselile iz Temerina. Postali su graničari šajkaši. Takav naziv je uzet jer je selo osnovano na Đurđevdan 1800.godine. Pored Mušickih i Dejanovića, osnivači su bili i Kostićevi, Sazdanićevi, Šovljanski, Bogdanovi i mnogi drugi. Postoji tačan spisak. Što se tiče Dimitrija Mušickog tačno je samo da je on bio dugogodišnji direktor osnovne škole.