Mrkonjić

25. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    MRKONJIĆ (m), porodica ovog prezimena pominje se u Mostaru. U groblju na Kantarevcu (ekshumirano 1954). Na jednom ženskom nišanu “u obliku stele” iz druge polovine 19. vijeka, uklesan je “prozni epitaf iz kojeg se saznaje da je tu sahranjena Alka, kći Hasana Mrkonjića (165:310).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Miodrag

    Ovo je moje prezime,poticem sa Korduna,Gacesa selo,opstina Vojnic!Do 1995 godine bilo nas je 5 porodica,sad ima 1.Jedan dio porodice se iselio kolonizacijom u Kljajicevo kod Sombora.Na Kordunu ima jos Mrkonjica u selu Kozarac,opstina Vrginmost,kao i na Baniji u selu Zirovac.Moja porodica slavi svetog Nikolu kao krsnu slavu!Nije poznato odakle su Mrkonjici naselili Kordun,starci su spominjali Hercegovinu ili Crnu Goru!Moje selo je nastalo krajem 17.vijeka,tako da smo se u tom periodu verovatno i doselili!

    • davor

      i moje prezime, selo Vranjak kod Modriče BiH stari su isto govorili da su iz Hercegovine. zanimljivo je da između Stolca i Trebinja na pola puta je selo Mrkonjići iza sela je brdo koje se zove Vranjak i rijeka Trebišnjica. U selu Vranjak kod Modriče gdje danas žive Mrkonjići ima jedan dio koji se zove Trebava. U selu Mrkonjići je rodna kuća Vasilija Ostroškog. Najviše Mrkonjića živi Hrvatskoj u Imotskom ,Splitu i okolici. Onda ide Bosna i Hercegovina i onda Srbija. Mrkonjića ima muslimana, pravoslavaca i katolika. Najvjerojatnije svi vučemo porijeklo iz tog sela kod Trebinja i vremenom, bijegom od Turaka i migracijom smo neki otišli u Imotski,neki na Kordun ,neki u Posavinu