Мркоњић

25. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    МРКОЊИЋ (м), породица овог презимена помиње се у Мостару. У гробљу на Кантаревцу (ексхумирано 1954). На једном женском нишану “у облику стеле” из друге половине 19. вијека, уклесан је “прозни епитаф из којег се сазнаје да је ту сахрањена Алка, кћи Хасана Мркоњића (165:310).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Miodrag

    Ovo je moje prezime,poticem sa Korduna,Gacesa selo,opstina Vojnic!Do 1995 godine bilo nas je 5 porodica,sad ima 1.Jedan dio porodice se iselio kolonizacijom u Kljajicevo kod Sombora.Na Kordunu ima jos Mrkonjica u selu Kozarac,opstina Vrginmost,kao i na Baniji u selu Zirovac.Moja porodica slavi svetog Nikolu kao krsnu slavu!Nije poznato odakle su Mrkonjici naselili Kordun,starci su spominjali Hercegovinu ili Crnu Goru!Moje selo je nastalo krajem 17.vijeka,tako da smo se u tom periodu verovatno i doselili!

    • davor

      i moje prezime, selo Vranjak kod Modriče BiH stari su isto govorili da su iz Hercegovine. zanimljivo je da između Stolca i Trebinja na pola puta je selo Mrkonjići iza sela je brdo koje se zove Vranjak i rijeka Trebišnjica. U selu Vranjak kod Modriče gdje danas žive Mrkonjići ima jedan dio koji se zove Trebava. U selu Mrkonjići je rodna kuća Vasilija Ostroškog. Najviše Mrkonjića živi Hrvatskoj u Imotskom ,Splitu i okolici. Onda ide Bosna i Hercegovina i onda Srbija. Mrkonjića ima muslimana, pravoslavaca i katolika. Najvjerojatnije svi vučemo porijeklo iz tog sela kod Trebinja i vremenom, bijegom od Turaka i migracijom smo neki otišli u Imotski,neki na Kordun ,neki u Posavinu