Poreklo prezimena Mršević

25. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Moji Mrševići su iz Mioča, opština Rudo , Republika Srpska. Trenutno ih tamo ima oko 20 kuća.Krsna slava Đurđevdan.Tu žive oko 170-180 godina. Po predanju prešli su iz Gornje Bukovice posle ubistva Smail-age(Dedagina vremena). Prelaz je bio u više etapa. Neki su ostali u Kruševu , opština Pljevlja, a ostali su pošli dalje na područje Ožlja (planina Ožalj u opštini Priboj), a odatle su nastavili prema Biću. Planina na granici opština Priboj i Rudo. Do pre 150 godina moji Mrševići su bili na Stavoru (selo Kasidoli) – pri vrhu Bića , pa su posle prešli na drugu stranu Bića u Mioče. Oni su tu došli iz Kruševa (Pljevlja) , dok su u isto selo došli drugi Mrševići (rođena braća ili bliski rođaci ne zna se) , ali sa Ožlja. Verovatno su jedni druge zvali. Tako u Mioču imamo dve grane Mrševića (gornje i donje) koji slave istu slavu , znaju da su jako bliski po srodstvu , ali ne znaju tačno ni kako su se zvali ti koji su prvi prešli Bić u tursko doba, ni da li su bili rođena braća ili prvi rođaci. U principu tipična selidba siromašnih hercegovačkih porodica sa juga na sever.

  2. Kristina Mrsevic

    Da li imate informacije o poreklu Mrsevica koji slave Svetog Nikolu? Odakle je nase poreklo?

    • Dragana

      Draga Kristina,
      moja baka potiče iz porodice Mršević koja je slavila Svetog Nikolu. Oni su iz Užica, a koliko je meni poznato, generacija mog čukundede je prešla iz Crne Gore za Užice negde početkom XX veka. Toliko znam – volela bih da saznam više svakako.