Порекло презимена Мршовић

25. фебруара 2012.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МРШОВИЋИ

(на Мљетичку)

Поријекло им је од Мршовића из Крушева код Пљеваља, одакле су Крсманови синови Малиша и Василије, послије убиства турског бега око 1860. године, кренули у хајдуке. Били су у хајдуцима Мића Глушчевића и Драга Ћосовића у којима су се истицали јунаштвом; опјевани су у народним пјесмама пљеваљског краја. Послије осамнаест година хајдуковања добијају земљу од књаза Николе у близини Жабљака. Учествују у ратовима као поданици књаза Нжоле.

Од Малише није остало мушких потомака, а Василије се сели на Мљетичак око 1885. године, гдје се жени удовицом Божаном Кандић, кћерком Матија Обрадовића из Тепаца. Имали су два сина: Петра и Милоша. Петар млад одлази на рад у Америку, али се као добровољац враћа да учествује у Првом свјетском рату. Умире од шпањолице 1917. године, не оставивши насљедника. Милош Василијев има два сина: Бранка и Василија.

По узору на своје претке који су били познати ратници и њихови насљедници, Милош са синовима ступа у НОП у коме активно учествују. Као педесетогодишњак Милош учествује у нападу на Шавник јуна 1941. године, затим на Сињајевини, Санџаку и једном дијелу источне Босне. Бива биран за одборника у народној власти и за делегата Првог засиједања Антифашистичког вијећа народног ослобођења Црне Горе и Боке у Колашину 1943. године.

Милошев син Бранко је био борац Петог батаљона Четврте црногорске пролетерске бригаде, а његов брат Василије припадник јединица НОВ-а.

Сада од овог братства нико стално не живи на Мљетичку, али редовно долазе да одржавају кућу и своје имање.

Славе Стефана Дечанског.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.