Poreklo prezimena Mršović

25. februar 2012.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MRŠOVIĆI

(na Mljetičku)

Porijeklo im je od Mršovića iz Kruševa kod Pljevalja, odakle su Krsmanovi sinovi Mališa i Vasilije, poslije ubistva turskog bega oko 1860. godine, krenuli u hajduke. Bili su u hajducima Mića Gluščevića i Draga Ćosovića u kojima su se isticali junaštvom; opjevani su u narodnim pjesmama pljevaljskog kraja. Poslije osamnaest godina hajdukovanja dobijaju zemlju od knjaza Nikole u blizini Žabljaka. Učestvuju u ratovima kao podanici knjaza Nžole.

Od Mališe nije ostalo muških potomaka, a Vasilije se seli na Mljetičak oko 1885. godine, gdje se ženi udovicom Božanom Kandić, kćerkom Matija Obradovića iz Tepaca. Imali su dva sina: Petra i Miloša. Petar mlad odlazi na rad u Ameriku, ali se kao dobrovoljac vraća da učestvuje u Prvom svjetskom ratu. Umire od španjolice 1917. godine, ne ostavivši nasljednika. Miloš Vasilijev ima dva sina: Branka i Vasilija.

Po uzoru na svoje pretke koji su bili poznati ratnici i njihovi nasljednici, Miloš sa sinovima stupa u NOP u kome aktivno učestvuju. Kao pedesetogodišnjak Miloš učestvuje u napadu na Šavnik juna 1941. godine, zatim na Sinjajevini, Sandžaku i jednom dijelu istočne Bosne. Biva biran za odbornika u narodnoj vlasti i za delegata Prvog zasijedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke u Kolašinu 1943. godine.

Milošev sin Branko je bio borac Petog bataljona Četvrte crnogorske proleterske brigade, a njegov brat Vasilije pripadnik jedinica NOV-a.

Sada od ovog bratstva niko stalno ne živi na Mljetičku, ali redovno dolaze da održavaju kuću i svoje imanje.

Slave Stefana Dečanskog.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.