Poreklo prezimena Mladenović

25. februar 2012.

komentara: 112

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (112)

Odgovorite

112 komentara

  1. Tako nešto tu okolina sa bugarskom

  2. poštovani ,ajd ,i ja da rečem koju.ja nisam mladenović ,ja sam stefanović ,nenkov unuk stefanov praunuk ,mladena mladenovića sam , čukun unuk,živeli su u mesto božica ,nekad velika opština ,sa mnogo žitelja ,škola je imala preko 1100 đaka,moj deda majčin otac,aleksa pešić ,8 god, bio je predsednik božice i vele posednik,ratnik geroj u 4 rata u ratu je vodio i sina stamenka koji je ,posle njega postavljen 1968god,za predsednika božice .mladen mladenović ,je rođen oko 1835g,po nekim dokumentima ,iz tog doba ,kazuje se da je kosovski boj bio oko 70 god, jedan deo vojske koju je predvodio princ boško jugović najmlađi sin caran lazara ,nekoliko meseci pred boj ,došli su u mesto koje je bilo kao raj ,princ boško je izgradio malenu crkvu da se vojska moli pred veliki boj na kosovo ,crkvu je posvetio svetom nikoli,a mesto je nazvao božica.u porti crkve nalazi se još jedna veća crkva ,što govori da je bilo veliko mesto i imalo mnogo stanovnika..dakle govorimo o poreklu mladenovića.ja sam nasledio prezime od oca,praded stefan se prezivao mladenović,i još nešto moje poreklo bije taj glas da volimo da se dva puta ženimo ,to je od pamti veka,od mladena mladenovića,govorio mi otac ,neko prokletstvo,ili ostavljeno u amanet .inače nije to kod mojih rođaka ili brata ,samo sam ja to nasledio.znam i to da je moja prva baba dovedena iz kruševca ,porodice najdanović s kojima smo još u vezi.moj pradeda stefan je imao dva možda i više nemam informacije , sina nenka iliti nenada a za drugog nemam podatke rodili se u mestu mlađini kod božice ili u okruglicu,posle povratka iz rata deda je 49g,umro od čira nije gahteo metak .mnogi mojirođaci žive u nišu i beogradu ,a nisam ih upoznao nikada.želim da ostvarim kontakte sa rođacima ,i moj rodoslov da se obogati sa mnogim koji nisu bili u kontaktu samnom.toliko za sada .javi te se nenkovi stefanovići ,mladenovići ,ako ste prepoznali iz istog roda ,ja sam na mejl,krggracija,gmail.com,očekujem radosne vesti jer ništa lepše od roda svog,kada znaš ko si i odakle iz koga si roda.pozdrav .zmaj od božice.

  3. Zorica Mladenović

    Moji su iz Čungule, kod Blaca, Toplički kraj. Slave Aranđelovdan. Sećam se da su pričali da smo mi iz plemena Borčani ,e sad nije sigurno da li iz Hercegovine iz okoline Borčanskog jezera ili sa Kosova. Nekada smo se prezivali Milovanović ali su Turci odveli jednog brata Mladena i tako je polovina familije uzela prezime Mladenović. Znam da je jedan prapradeda bio kamenorezac, što znači da je bio pismen. Moj otac je Mioljub, njegov otac Živan, njegov otac Radul… dalje se ne sećam. Pozdrav

  4. Sladjana

    Zovem se Sladjana Mladenovic. Sto se tice prezimena Mladenovic. Moj otac Jovan Mladenovic je sa Kosova selo Straza kod Gnjilana. Njegovi roditelji su deda Aleksa i baba Savka…njihova deca moj otac Jovan i Stana. Otac je dosao u Beograd pre nekih 47godina. Slavimo slavu Sv. Nikola 19.dec

  5. Aleksandar Mladenović

    Moje ime je Aleksandar Mladenović
    Krsna Slava nam je Sveta Petka .

    Ne znam bas puno ali bih počeo odakle znam .

    Moji preci su iz sela Donji Adrovac kod Aleksinca.

    Pradeda mi se zvao Milojko Mladenovic i bio je oženjen Paraskevom mojom prababom

    Deda mi se zvao Bogoljub i radio je na železnici a bio je oženjen mojom babom Desankom Mladenović rođenom Petrović iz Peći.

    Deda je imao dva sina i kćer. Moj pok.otac Zoran Mladenović,pok.stric Vladimir Mladenović i pok.tetka Smilja Mladenović

    Moj pok.stric Vladimir Mladenovic ima dva sina Branislava i Vladana kao i kćer Jelenu.Vladan ima sina Vladimira a Jelena sina Konstantina.

    Moja pok.tetka Smilja ima dva sina Nenada Stojkovića i Predraga Mudrešu kao i kćer Draganu.

    Moj otac ima dva sina Zvezdan Mladenović i moja malenkost kao i kćer Sanju.

    Moj Brat Zvezdan ima dva sina Damjan i Stefan kao i kćer Tijanu.Damkan ima sina Julijana a Tijana kćer Leu.

    Sanja ima sina Nikolu i kćer Nadicu koja ima curicu Elenu

    Ja imam sina Nemanju i dve kćeri Zvezdanu i Kristinu

    Muško stablo

    Milojko – Bogoljub
    Bogoljub- Zoran/Vladimir
    Zoran-Zvezdan/Aleksandar Vladimir-Branislav/Vladan
    Zvezdan – Damjan/Stefan Aleksandar- Nemanja Vladan/Vladimir
    Damjan -Julijen
    Julijen

  6. Mirko Mladenović

    Moja krsna slava je Sveti Jovan Krstitelj.Po saznanjima,moj čukun deda se doselio u Čumić kod Kragujevca iz okoline Leskovca.Prezime je dobio po dedi Mladenu, koji je imao nekoliko braće i po kojima su nastala prezimena.Jedan od njegove baće bio je i Zdravko, tako da je Toma Zdravković iz te loze mojih predaka.Sznao sam da u okolini Leskovca-Pečenjevaca,ima dosta Mladenovića.
    Voleo bih da stupim u kontakt sa nekim, kako bi zajedno došli do još podataka o našem poreklu.

  7. pavlestefanovic

    poštovani ,moj čukun dedaod oca ,dejana,moja predpostavka ,jer je mesto gde su se naselili ,nazvano dejanova mahala, mladen mladenović,rođ,oko 1845,imao je ,još braće,josima,mikaila,đoru,imao je i sinove,petka,mitka stefana,rođ,1870g.,i unuke stajka,vasila,ranđela,rizu,dragana iliti nenka i đorđa iliti đošu.da znate da je pleme koje je vodio moj čukun deda,čuvalo srbsku granicu sa bugarskom i turskom,u mesto vlasina surdulica,i da se njihova trla iliti livade pašnjaci ,graničila sa pašinim imanjima.a da je turskim paša uzeo jednog iz plemena koje je vodio mladen mladenović ,da mu pravi ćumur i da su tog nazvali ,karapan,iliti crni gospodin.mesto boravka je u međuvremenu ,bilo nazvano po mom čukundedi mlađini iliti mlađinci,koje i dan danas postoji,kao i dejanova mahala.postoji ,ali nema stanovnika,pustinja osta.mi slavimo svetog jovana ,a nekada su slavili ,letnjeg svetog nikolu.iimali su zapis gde su se održavale molitve i svetkovine,jer do centra božice ima 8km,a tamo ima dve crkve iz 14,v,i iz 19,v..nadam se da kroz ovim informacijama da će se neko pronaći

  8. Milorad Mladenović

    Dragi Mladenovići, moj čukundeda zvao se Anđelko Mladenović (rođen oko 1850, sahranjen u Udovicama) koji je zbog osvete nad Turčinom izbegao na sever iz mesta Rankovce, između Krive palanke i Kumanova, u blizini manastira Prohor Pčinjski. Posle dosta lutanja, naselio se u selu Udovice kod Smedereva stekao porodicu i tu osnovao veliku zadrugu. Porodica slavi Svetog Nikolu, jjednako kao i današnji pomakedončeni deo porodice koji se u Makedoniji preziva Mitkovki (ili Mitković ili Mitrašković, Kumanovo, Skoplje). Anđelkov otac se zvao Mladen (moj navrdeda), a deda Mitko ili Mitraško (moj kurđel). Anđelko je bio oženjen ženom iz udovičke porodice Nešković, i imao je sina Živka od koga se porodica raširila ka Smederevu, Beogradu i inostranstvu, jedan deo porodice i danas je u Udovicama. Ako neko prepoznaje ovu lozu Mladenovića neka se javi. Pozdrav svim Mladenovićima

  9. AleksandraAleksandra

    Poštovani, ako neko prepozna ovu lozu neka se javi, podatke je dao pop iz mesta iz koga su moji Mladenovići a to je Krupac, Pirot. Ja lično bih volela da saznam nešto više o istoriji same porodice u prošlosti, ovako ide po direktnoj muškoj liniji:

    Vukadi ( moj deda), Gojko (pradeda), Jovan (čukundeda), Džuna (navrdeda), Đorgo (kurđel), Nikola (askurđel)

    Pozdrav svim Mladenovićima
    [email protected]

  10. Aleksandar Mladenovic

    Ovako datira prica od mog pradede, da je bio Mladen nas predak i na nekom Vasaru je upucao turcina i morao je da odbegne, Mladen je imao puno dece koja su morala da beze svako na svoju stranu, nisam siguran ali mislim da je Mladen bio iz okoline Nisa, slavimo SV. Arhangela, plavi smo imamo svetao ten, izgorimo brzo, zelene ili plave oci. Cukuncukun deda mi je bio Avram Mladenovic mislim da je bio puskar iz Oplenca tamo mu se nalazi grob. Pradeda mi je bio pilot za vreme drugog svetskog rata Bozidar Mladenovic(Beograd).

    • Aleksandar Mladenović

      Moja familija se takođe zove Mladenović, takođe slavimo SV Arhangela Mihaila i SV Arhangela Gavrila, u Vašem opisu prepoznajem svoju familiju, ratoborni i ne daju na sebe, takođe imam plavu boju kose, kao i pradeda Dragomir(1922) koji je imao plavu kosu i plave oči. Braća i sestre od Dragomira(Drage) su Momir(Moša), Tihomir(Tika), ?(Bora), Desanka i Milanka, dok je njihov otac imao sedmoro braći i sestara koje je sama odhranila baba Jela sa karabinom, jer su njenog muža ubili bugari. Radi hrabre babe Jele mnogi nas zovu Jelići. Za one koje znamo (10 porodica) većina porodica je u Beogradu i okolini Beograda dok ima i onih koji su još uvek u Čunguli (opština Blace, Toplički okrug). Takođe znam za Mladena i Mladju al deda stric zna bolje celu priču, raspitaću se.

      Lični zaključak, većina Mladenovića slavi Sv Nikolu i Sv Arhanđele, upravo se i u Prizrenu u zadužbini cara Dušana
      nalaze temelji dve crkve posvećene Sv Nikoli i Sv Arhanđelima. Iz priče većine može se zaključiti da je većina Mladenovića zapravo sa područija Stare Srbije odnosno Severa Makedonije i Kosova i Metohija, neke porodice su se selile preko Crne gore, neke preko okoline Niša, neke preko nekih trećih lokacija ali većina se nalazi na teritoriji južne Srbije.
      Ne kažem da smo svi u rodu ali većina verovatno jeste jer su svi preci imali mnogobrojne porodice sa 6/7/8 dece, dok moj zaključak na osnovu nekih dokaza i priča drugih porodica najverovatniji.
      Bilo bi lepo da odemo na testiranje DNK, i otkrijemo haplogrupe i podgrupe i ko je od nas rod a ko ne. U Beogradu ima neka labaratorija u kojoj to ispitivanje košta 13.000 ili tako nešto.

      Kontakt: [email protected]