Poreklo prezimena Mlađenović

25. februar 2012.

komentara: 36

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (36)

Odgovorite

36 komentara

  1. Slobo

    Po nekoj legendi Mladjenovici su postali od nepoznate porodice iz bratstva Vasojevica, te u jednom od turskog zuluma pobose ih sve samo jedna mladjana beba pretekla. Pleme Rivaca je naslo malog dala mu ime Mladjen i odgajila te njegovo potomstvo postade Mladjenovic.
    Otud su se kasnije raselila tri brata, jedan oko Nove Varosi, drugi preko Drine u istocnu Bosnu a treci put hrvatske. Cuh da su kasnije Rovcima poklonili celo selo iz zahvalnosti
    Po Srbiji su sve Crkvene knjige popaljene te nema pisanih tragova.
    Moj pradeda je iz Bistrice na Limu i Slava nam je Sveti Luka.
    Polpularno ime moje familije su KIŠOVCI

    • Nataša

      Rođak mi je pričao da su Mlađenovići iz okoline Ivanjice poreklom od Vasojevića (Crna Gora). U međuvremenu su promenili prezime (tačno vreme i razlog iskreno ne znam) u Mladenović ( na gobovima predaka i dan danas stoji prezime Mlađenović). Nekoliko takvih porodica Mladenović (nekadašnji Mlađenovići) živi i dan danas u okolini Ivanjice (selo Prilike).

    • Miroslav Glavonjić

      Mlađenovići i Glavonjići iz Bistrice na Limu su rod i potiču od Hercegovačkog roda Nikšići, od podgrane Gojakovića, i još dublje podgrane Srezojevića. Poreklom su iz Rovaca, gde se u prvoj polovini XV veka doselio Gojak Nikšić, sin Nikše II. Od Gojakovog sina Srezoja, potiče Rovačko bratstvo Srezojevića. Gojak je imao i sina Vuksana (Bulata) od koga su Bulatovići, Stjepana (Šćepa) od koga su Šćepanovići i Vlaha od koga su Vlahovići. Dakle Mlađenovići i Glavonjići iz Bistrice su od Srezojevića što je pokazalo i genetsko istraživanje gde oba bratstva pripadaju I2 DS haplogrupi i pozitivni su na SNP maker A32852, koji je zajednički za sve Srezojeviće.

      U defteru Hercegovačkog vilajeta iz 1485 godine u Nahiji Rovci pominju se 4 sina Srezoja i to: Radonja, Radič, Lukač i Vukašin. Od nekog od njih četvorice su i Glavonjići i Mlađenovići.

      U mnogim knjigama o Rovcima i Rovačkim plemenima (ref: Morača, Rovca, Kolašin od R. Raosavljevića i Rovca i Rovčani od S. Popovića) naći ćete i sledeće:

      Migracije Srezojevića iz Rovaca na sever nastaju u prvoj polovini XVII veka, zbog krvavog rata sa Vasojevićima. Rat je počeo oko pašnjaka u Rovcima koje su Vasojevići otimali Rovcima, pa su Srezojevići i ostali Rovci zaratili sa njima i pobili neke viđenije Vasojeviće i otpočeo je krvavi rat. Rovce je tada predvodio ban Ivaniš Srezojević.

      U Međuriječju je ranije postojala crkva posvećena Sv. Gospođi. Uoči crkvene slave noću je u Međuriječje došlo trideset Vasojevića, koji su se prikrili u jednom potoku blizu crkve znajući da će Međuriječani — Srezojevići doći u crkvu na bogosluženje na dan crkvene slave. Kada su Srezojevići ušli u crkvu da se mole bogu, prethodno su ostavili po običaju svoje oružje pred crkvom, ne sluteći šta će im se dogoditi. Vasojevići krišom pokupe njihovo oružje i upadnu u crkvu i pobiju mnoge Srezojeviće koji su se tu našli. Srećom, crkva je bila dosta mala, te je u njoj tada bilo malo vernika, tako da nije došlo do težeg pokolja. Vasojevići su ovu osvetu munjevito izvršili i bez gubitaka pobegli radujući se uspehu.

      Vasojevićki glavari su dobro znali za osvetoljubivost Srezojevića i vodili su pregovore o pomirenju. Idućeg leta na Štavnju, ponovo je došlo do pregovora o pomirenju, na što su Srezojevići pristali. Na Ilindan, kada se po običaju okupljao sabor na Štavnju, Vasojevići sa popom donesu dvanaestoro dece da im krste Srezojevići, kako bi se najbolje pomirili i trajno prekinuli sukobe. Tada je 12 biranih Srezojevića na čelu sa banom Ivanišem Srezojevićem prihvatilo svoju kumčad u naručje očekujući pri tom verski obred. Tada je ban Ivaniš rekao: „Slušajte me Rovčani! Ono što ja budem uradio Od svog kumčeta to morate i vi uraditi“. Isukao je nož iz pojasa i zaklao kumče. To isto su učinili i njegovi bratstvenici. Tom prilikom došlo je do sukoba i pogibije, ali ne u širim razmerama, jer su Srezojevići bili dobro organizovani.

      Kad su ostali Rovčani čuli za zločin koji su počinili Srezojevići, dogovore se i postave ultimatum Srezojevićima da se sele iz Rovaca, te ako to ne učine da će se sa njima oružjem obračunati. Srezojevići nisu imali drugog izbora sem da prihvate ultimatum Bulatovića, Vlahovića, Šćepanovića i ostalih Rovčana, te sa svojim porodicama napuste Međuriječje i odsele se u pravcu Sandžaka. Naselili su se većinom u okolini Mojkovca, Bijelog Polja, Prijepolja i Nove Varoši, a bilo ih je koji su dopirali do Čačka, gde i danas postoji selo Srezojevci.

      U Bistricu su se u XVIII veku doselili Srezojevići koji su uzeli prezimena Mlađenović i Glavonjić. Povezanost ove dve porodice sa Srezojevićima je genetska analiza dokazala.

  2. Dejan Mlađenović

    Mlađenovići, selo Kravica opština Bratunac, krsna slava Sveti Alimpije Stolpnik.

  3. Vojislav Ananić

    MLAĐENOVIĆ (k), u Trebinju. Prema predanju, starinom su iz Konavala. U istorijskim dokumentima iz 1500. godine pominju se među najstarijim porodicama u Južnoj Dalmaciji (Konavlima, Dubrovniku, Cavtatu…). Rodonačelnik porodice bio je Andrija Mlađenović. Mlađenovići su 1886. godine iselili u Ameriku (Los Anđeles). Porodica Ivana Mlađenovića vratila se i nastanila u Trebinju. Od nje potiču današnji Mlađenovići u Trebinju, Beogradu, Tuzli… (podaci: Ivan Mlađenović iz Beograda).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Branko

    Mladjenovići selo Bočac kod Banja Luke,moj čukundeda Stevan Mladjenovic od oca Petra i majke Andje je bio sveštenik u selu,iz crkvenih knjiga imam podatke da je rukopolozen za sveštenika u manastiru Gomionica 1868,po predanju 78 sveštenik u porodici Mladjenovica. Krsna slava Sv.Stefan

  5. S.M.

    Meni je otac pricao da su nasi iz Dalmacije, Slava Petrovdan

    • Branislav Mlađenović

      Poreklo stanovništva sela Gostinica, grad Užice – Zlatiborski okrug. Prema knjizi Ljubomira, Ljube Pavlovića, „Užička Crna Gora“. NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA (knjiga 19) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXXIV), Zemun 1925. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan

      „–Šišići (Milivojevići, Ignjatovići, Simići, Savići, Mlađenovići i Petrovići). Stari hajduk Petar Šišo došao je kad i Đokići odnekuda iz Hercegovine, naselio se privremeno u ovom selu, pa se posle malo primirio i stalno nastanio. Petar je sa sobom doveo i dva-tri brata; jednog je zadržao pored sebe, drugog je preselio u valjevska sela a trećeg negde u Jadar. Od Petrovih sinova i sinovaca su gore navedene porodice pod opštim imenom Šišići sa 28 kuća, slave Aranđelovdan.“