Порекло презимена Миловић Reviewed by Momizat on . Презиме Миловић старином је из Куча (село Безјова). Наш сарадник Блажо Миловић послао нам је вредан прилог о овом презимену, који објављујемо у целини: Уз помоћ Презиме Миловић старином је из Куча (село Безјова). Наш сарадник Блажо Миловић послао нам је вредан прилог о овом презимену, који објављујемо у целини: Уз помоћ Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Миловић

Порекло презимена Миловић

Презиме Миловић старином је из Куча (село Безјова). Наш сарадник Блажо Миловић послао нам је вредан прилог о овом презимену, који објављујемо у целини:

Уз помоћ рукописа који је након себе оставио велики љубитељ књиге и народне традиције, марљиви и педантни Рако Јошов Миловић и једног броја сарадника-информатора из села Подљут и Миловића Крш успјели смо идентификовати сва домаћинства и чланове старе бањске породице Миловић (из 1879. године) која, по истраживању Рака Миловића, води поријекло из Куча (село Безјова) а чији су родоначелници Милутин и Сава (стриц и синовац) дошли у овај крај, највјероватније, у првој половини XVII вијека. У навођењу података (личних имена и година старости) држаћемо се изворних докумената, не улазећи у евентуалне погрешке.

Надамо се да ће ово уједно бити и наш скроман прилог за очување породичне традиције и допуњавање родослова овог братства.

Миловићи на Безјову: Доселили су у Куче из Братоножића негдје крајем XV или почетком XVI вијека. Првобитно су били насељени на Горену у Ублима, одакле су их истисли Дрекаловићи и насељени су на Безјово.

Миловићи се дијеле на огранке:

На Вушовиће по Вушу Вујову,

Премиће по Прему Вујову,

Шаљевиће по Шаљу Стаматову и

Ник Савићевиће по Нику Савићеву.

Од Миловића су Миловићи исељени на Мурини.

Никсавићевићи су били пргави и несносни, те су их братственици прогнали. Они су населили Гусиње.

Од Миловића са Безјова су настали Миловићи у Бањанима село Дубочке. Славе св. Николу 19. децембар.

Миловићима су се припојили Џокићи, старо братство у Безјову.

(Овај текст је прилог са интернета, Предрага Сава Миловића, Постојна, Словенија, те му се овом приликом захваљујем на проширењу личнога сазнања)

Миловићи из Васојевића: Како у својој књизи „Племе Васојевића“ пише професор др Радослав Јагош Вешовић, од три братственичке групе, овог племена, најјача и најбројнија је она која је постала од Васовог најстаријег сина Раја. Њу чине три подгрупе братстава: Лопаћани, Дабетићи и Ковачевићи од којих потичу и Васојевићки Миловићи, који имају следеће крсне славе:

1. Миловићи из Бањана славе Светог Николу 19.12. а прислужују Никољице 20.05.

2. Миловићи из Грахова славе Аранђеловдан 21.11. a прислужују Илиндан 2.08.

3. Миловићи из Горажда славе 6.05. Ђурђевдан

4. Миловићи из Шибеника, и Градачца код Скрадина – Светог Игњатију 2.01. (шире податке о тим Миловићима могу се добити код Николе Миловића, који је избегао овога рата из Шибеника у Суботицу, тел. 024-535-044 и 063-8991625).

5. Миловићи из Невесиња (Залужје и Пирагици) славе Илиндан 2.08. прислужују 21.11

6. Миловићи из села Заборани и Подградац, славе Аранђеловдан, прислужују Илиндан

7. Миловићи из Меке Груде  код Билеће славе Јовандан 20.01.

8. « Миловићи из Омиша ?????????

9. « Миловићи из Васојевића ????

10. Миловићи из Андријевице село Скадар, засеок Кртоли, славе СРЂЕВ ДАН

11.  Миловићи из села Бодежиште код Гацка, који су по предању старином Миљанићи из Бањана, који славе Јовањдан, а прислужују Илиндан. Из овог рода потиче Јакoв Миловић, јатак Гаврила Принципа (за „Видовданске хероје“ су после Првог светског рата, поред Богдана Жерајића,  проглашени поједини учесници Сарајевског атентата: Гаврило Принцип, Недељко Чабриновић, Данило Илић, Трифко Грабеж, Недељко Чубриловић, Михајло-Мишко Јовановић, Митар Керовић, Неђо Керовић, Марко Перин и Јаков Миловић).

Интересантна је судбина Јакова Миловића родом из села Бодежиште код Гацка. Он је крајем 19. вијека из Бодежишта преселио на Дрину у Босни на саму границу. Био је повјереник Српске народне одбране. Једно вријеме је пратио Гаврила Принципа и другове кроз Босну, скривајаући их од окупаторске власти. Због тога је од исте власти осуђен на смрт вјешањем. Казна је извршена 1915.г. у сарајевском војном затвору.

Миловићи из Бањана имају и свој сајт: milovici-banjani.me

О фамилији Миловића из бококоторског села Мојдеж вредан прилог је послао наш сарадник Зоран Ђуров Шабовић.

Прилог можете да прочитате ако кликнете на следећи линк: Братство Миловић.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола, Свети Јован, Ђурђевдан, Игњатијевдан, Аранђеловдан, Илиндан

ПОЗНАТИ: 


Коментари (16)

 • Nataša

  Moja porodica je porijeklom sa sela Zaborani. To je selo u Hercegovini, opština Nevesinje. Nalazi se u blizini granice sa opštinom Konjic, kod sela Glavatičevo. Krsna slava porodice je Aranđelovdan, a prislužuje se Ilindan. Deda kaže da su Milovići na Zaborane došli sa Grahova ili krajem 18. ili početkom 19. vijeka. Prilikom seobe, jedna porodica je ostala u selu Fojnica na putu Gacko-Nevesinje i danas su još uvijek tu. Ono što ja znam jeste da postoji više plemana sa prezimenom Milović i u samom Nevesinju,a i šire. Obično se razlikuju po krsnoj slavi. Tako u Nevesinju ima Milovića koji slave Đurđevdan, a u Gacku koji slave Jovanjdan.

  Одговори
  • stanimir

   Natasa ja sam porijeklom sa grahova unuk NIKOLE MILOVICA iz Nudola i moja je krsna slava Arandjelov dan a prislava sveti Ilija.Molim te ako znas nesto vise o nasem porijeklu da mi napises na moj mejl veliki pozdrav svim MILOVICIMA iz ravne Vojvodine iz mjesta Kula.

   Одговори
 • goran milović

  Pozdrav za sve Milovice. Drago mi je sto sam puno saznao o poreklu prezimena. Ja sam praunuk Jakova Milovića.
  Goran Milović

  Одговори
 • blažo

  Gorane Milovicu! Ako si praunuk Jakova Milovića iy Bodežišta drago bi mi bilo da mi OPSIRNIJE napšeš o svojoj porodici.

  Одговори
 • Marko

  Po ovome moje po reklo je od Milovica iz Grahova ali vecina familije se nalazi na Palama ili u Sokolcu ili na goti Romaniji.Sa blizim delom familije zivim u selu Lazarevo kod Zrenjanina u Vojvodini, krsna slava mi je Arandjelovdan.Jel moze neko da mi pojasni malo ?

  Одговори
 • Milan Milovic

  Dragi moji rodjaci,ja sam od Milovic pored Pljevalja-C.Gora,tacnije selo Poblace-zaseok Kreca.Moj djed se zove Stefo,a pradjed Jovo-Jovan Milovic.Zamolio bih vas ako iko zna iz kog kraja moji Milovici su naselili ovo podrucije oko Pljevalja,molio bih vas najlepse da me informisete na moj e-MAIL ADRESU : MILOVICMILAN4@GMAIL.COM ! ! ! Ja imam jednu informaciju da Milovici oko Pljevalja poticu nedje iz Niksica i to da su dosla dva brata Jovo,a ciji su preci uzeli prezime JOVANOVIC,i drugi brat MILO,cije je prezime nastalo Milovic (obe familije tj. i JOVANOVICI i MILOVICI slave istu slavu DjURDjEVDAN) i dan-danas te 2 familije u Pljevaljskoj opstini se uvazavaju i postuju kao najveci rod-rodjeni ! ! ! Ako iko ima vise informacija,bio bi vecno zahvalan da mi iste te prosledite ! Veliki pozdrav od Milana iz Beograda !

  Одговори
 • Бојан Миловић

  Поздрав за Миловиће ја сам поријеклом из Заборана односно деда а мој отац је рођен у Зеници .Сада ја живим у Chicago И ако има ко да зна нешто више о овим из Заборана и подјели то са мном био бих захвалан.А Наташа ми је сигурно родица 🙂 поздрав свима

  Одговори
 • Ранко

  Миловићи из Васојевића славе Аранђеловдан.

  Одговори
 • Darko Milović

  Pozdrav za sve Miloviće ja sam poreklom iz Ćesima tjs. tata Neđo i đed Gojko.
  Ima li neko porodično stablo Milovića iz ovih krajeva.

  Одговори
 • Aco

  Ja sam iz Zagradaca iz Gacka i mi slavimo Jvanj dan. Kazu da nam je porijeklo sa Grahova, al mi nije jasno kako to da slavimo azlicite slave. Pozzz za sve moje Milovice

  Одговори
 • Nebojsa Milovic

  Da li neko zna od kojih sam Milovica.
  Moja skromna saznanja deda mi je Risto Milovic baba Ljubica od Perunovica imali su cetiri sina:Svetislava rodjen u Mostaru ziveo u Sarajevu,imao sina Miodraga koji je opet imao sina Sasu
  Branka rodjenog u Mostaru bez dece ziveo u Beogradu
  Njegovan rodjen u Sent Luju 1911,Misuri,SAD,ziveo u Beogradu,ima troje dece Tatjanu(ima sinaAleka),Rajku i Nebojsu(ima kcerku Minu i sina Njegovana)
  Milenko rodjen u Sent Luju,Misuri,SAD ziveo u Sarajevu bez dece

  Одговори
 • Sale

  Moja porodica vodi poreklo od Milovića, koji su bili nekad nastanjani u selu Cvrnje, zadnja pošta Ribarići, Opština Novi Pazar… kao kolonisti su se preselili u Banat selo Banatski Brestovac . Porodična slava je Sveta Petka

  Da li mi neko može dati neke podatke o ovom ogranku Milovića

  Одговори
 • Danka

  Poz sve Milovice. Moja ujcevina je Milovici iz Vasojevica i slave slavu Arandjelovdan. Vode pirijeklo od Miomanovica sa Lopata odakle su svi Vasojevici, odatle naseljavaju selo Peovac kod Andrijevice C. Gora. Po sirenju plemena naselhavaju selo gornja i donja Cuka ispod planine Komovi. Jedan od njih odnosno jedna kuca ima i u Barama Kraljskim zaseok Bukova Poljana. Nisu se mnogo razmnozavali , ginuli su u ratovima. Tako znam konkretno za ove u B. Polani da ih je bilo 5 brata oni su od Milosa-Tuja Milovica Djuro je odselio za Pec – Vitomirica i sada se jedan dio njegovih pitomaka nalazi u Bogutovacku banju -Srbija. Drugi sin Milosev je Radovan koji je imao isto 5 sinova isto izginuli su Drugom sveckom ratu dvojica, jedan je relativno umrk mlad, samo dvojica imaju pirod. Id ovih sto su ostali u Cuku , dijele se pisle Drugog svec.rata ba Milovice i Tajice, ali veza i srodstvo i dalje ostaje cvrsto kao da je i dalje isto prezime. Ivih Milovica uz Cuke ima u Velikoj plani ,Beogradu, Podgorici,Andrijevici, Kolasinu idr. Na strevini istale su samo tri kuce koje su i zimi i ljeti tu. Poz za sve Milovice ma gdje god zivljeli.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИЛОВИЋ (п), Потком (Дабар, Столац). Поријеклом су „из Трновице, од Мила Бабића. који је дошао пре куге код Љубовића“. Мило је имао Тривка, „а он Васиља и Михаила“. Славе Лазареву суботу (248:43). Вјероватно су по претку Милу узели ново презиме. Миловића је било и у Фојници (Гацко). У овом мјесту рођен је академски сликар Танаско Миловић (1900). Дјетињство је провео у Требињу. Као чеи четрнаестогодишњак напушта Херцеговину и путује бродовима по свијету прерушен у “слијепа путника“. Тако је доспио у Сједињене Америчке Државе и настанио се у Сент Луису (Мисури), Када је стекао нешто новца, уписао се на Академији ликовних умјетности и с успјехом је завршио, а ускоро постаје и њен професор. У Сент Луису је основао Удружење независних умјетника и био његов дугогодишњи предсједник. Као стваралац Миловић се одушевљава мотивима из прошлости свога завичаја „и даје им савремену и актуелну садржину“. Међу таквим његовим радовима посебно се истичу: Славенска рапсодија, У херцеговачкој шуми, Омер и Мерима, Лазарева клетва и друга. У једном информативном напису о Танаску Миловићу забиљежен је и овај карактеристичан детаљ из његовог дјетињства: „Вјеронауку нам је предавао поп Аћим… На једном часу, кад смо баш учили о ономе “опрости им Господе, јер не знају шта чине”, упадоше сусједове патке у врт попа Аћима. Поп нареди ђацима да одмах иду из учионице и побију све патке. Сви даци појурише и убише једну патку, а ја остадох у учионици. Кад се поп вратио, оштро ме прекори, а ја му одговорих да смо баш сад учили оно да треба опраштати ономе ко не зна шта чини, а патке сигурно не знају шта чине.“ (Данило Сикимић: Послије 42 године сликар Танаско Миловић опет у Требињу, „Глас Требиња“, 1. 11. 1956,стр.6)

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top