Poreklo prezimena Mikić

24. februar 2012.

komentara: 6

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MIKIĆI

(u Sirovcu)

Potiču od Toma Zejaka, koji je imao nadimak ,,Đogo“, pa se njegovi potomci po njemu prozvaše Đogovići. Daljnja starina im je od bratstva Dedeića.

Vučeta Đogović je sa porodicom živio u selu Potrk, koje se nalazi na putu Tomaševo – Mojkovac, Turci su ubili Vučetu zbog njegovih čestih napada na njih, a kuću mu zapalili. Vučetina žena Mika, sa sinovima Mijailom i Milinkom, pobjegne u Uskoke i naseli se u selu Sirovac oko 1820. godine, gdje se njeni sinovi po njoj prozovu Mikići.

Ovo brojčano malo bratstvo dalo je plemenu istaknute ratnike i intelektualce, koji su ginuli u mnogim ratovima dajući svoje živote za slobodu svoga naroda.

Milan i Milovan poginuli su na Mojkovcu 7. januara 1916. godine, a Milosav je ranjen u istoj bici.

Vukosav je istaknuti komitski četovođa, a Božo, poznati komita, poginuo je 1917. godine; Radosav je ranjen 1918. u Zatarju i iste godine podlegao je ranama u Šarancima.

Savo Mikić je bio istaknuti pilot sa Solunskog fronta i jedan od utemeljivača Jugoslovenskog vazduhoplovstva. Mile je poznati i priznati pravnik, koji je 1940. godine napisao Zbornik zakona o porezima za Jugoslaviju.

U toku NOR-a 1941-1945. godine, ovo bratstvo je dalo veliki doprinos učešćem svojih bratstvenika u jedinicama NOV-a Jugoslavije, boreći se na ratištima širom zemlje.

Omladinka Saveta je sa svojih nepunih šesnaest godina stupila u jedinice NOV-a; poginula je na Tisovom brdu na Zelengori juna 1943. godine u Petoj neprijateljskoj ofanzivi kao hrabar borac.

Ljubo Milovanov, aktivista u Studentskom pokretu na Beogradskom univerzitetu, bio je istaknuti borac NOR-a; obavljao je odgovorne dužnosti na intendantskim poslovima. Bio je intendant bataljona, divizije, korpusa i pomoćnik načelnika Ekonomskog odjeljenja VŠ. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Dr Žarko Milovanov, ljekar, u trinaestojulskom ustanku komandant Uskočkog bataljona; u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi – referent saniteta u Petom bataljonu, zatim brigade, divizije i referent Odsjeka Drugog korpusa; nosilac je Partizanske spomenice 1941. Njihov najstariji brat Milinko-Puniša bio je u NOP-u od prvih ustaničkih dana kao aktivista na terenu i u Durmitorskom odredu, a u brigadi u intendaturi. Bio je predsjednik NOO i u organima vlasti Opštine.

Mikića danas ima najviše u Beogradu, gdje su prema potrebi službe najčešće odlazili, kao i radi školovanja.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

_________________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. slobodan mikic

    Ja sam Slobodan, otac je bio zivojin,deda Arandjel a pradeda Pero. Prema predanju, njihovi predci su ziveli u blizini manastira Moraca.Krajem XIX veka su iselili u Srbiju. Pero je imao brata Aleksu, a Aleksa unuka Aleksu Mikica.
    Molio bih sve koji imaju jos podataka da mi se jave.

    Slobodan Mikic

    • Mikic Slobodanka

      Zdravo.Ja sam Slobodanka Mikic i rodom sam iz Bosne tj.Rakelici kod Prijedora.tata je Radomir Mikic od oca Ostoje Mikic. Imao je brata Cedomira,Vladimira i Sveto koji je u Njemackoj.Tetke su Milosavka,Mileva i Seka koje su zivjele u Beogradu.Slavimo Djurdjevdan.Imam brata od strica koji se istozove Slobodan,jedan je Brane u Beogradu .U selu do nas Pejici isto ima Mikica i daljni smo neki rod. Puno pozdava.

      • Saša Mikić

        Što je svet mali. Znam za familiju Mikić iz Rakelića iz prostog razloga što su prve komšije sa porodicom Tadić iz koje je moj pokojni teča Novak Tadić. Nažalost, koliko ja znam, nismo u nikakvom srodstvu. Mada nikad se ne zna dok se ne prouči do kraja.

    • Marko Mikic

      Zdravo Slobodane,ako te zanima imas li ti neke krvne veze sa Mikicima iz Savnika,moram da ti kazem da nemas. Pozdrav prezimenjace.

  2. jovo

    Po ispitivanjima dr. R. Jeremića,oko 1770 došlo je iz Makedonije oko petnaest porodica Cincara u Bijelu, Zovik ,Modriču i Miloševac.Po pričanju njihovih potomaka,stari su im se doslili u Bosnu „fermanli“dovela ih je turska vlast kao vešte trgovce jer trgovaca onda u ovim krajevima nije ni bilo. Bježali su od Ali-paše Janinskog u zemlju Mahmud bega Gradaščevića gdje su dobili zemlju u zakup gdje će osnivati svoja trgovišta .Spadali su u najstarije doseljenike a i najbrojnije i ujedno ekonomski i kulturno najjače.Svi su porijeklom od Bitolja. Služili su se crkvenoslovenskim jezikom u pisanju i pisali čirilicom, smatrali se i izdavali za Srbe.Pre svog dolaska u ove krajeve, proveli su neko vreme u čisto srpskoj sredini , gdje su primili srpske običaje. Toj grupi spadaju Mikići koji žive i u Miloševcu.Osim Mikića cincarskog porijekla su i..Glavna trgovačka kuća u Modriči je bila radnja Hadži Petra SimićaGrupi rodova cincarskog porijekla pripadaju Dujići,Ilići, Jankovoići,Mikičić,Jovičić,Kuljići,Nikolići, Nastići.Nikolić-Pačulji, Jedan ogranak Jankovića su Krekići a njihovo prvobitno prezime je Ćatrići.Jovičići su se zvali Čerešarevići a njihovi potomci su bili i porodica Hadži-Božić koja je izumrla.Cincari su bili i Spržići, Hadži –Mikići , Naste Nikolića,Koste Nastića,Nake Vučića,Naste Stavrića, Nake Jankovića,Duje Jankovića,Naste Mikića,Đorđije Mihajlović ili Hadži Mikić,Nina Kalajdžija sa sinom Jovom i Todor kalaisar.

  3. Saša Mikić

    Moja porodica je iz Leskovca. Stara zanatlijska porodica za koju samo znam da je čukundeda bio Gligorije – Gorča Mikić, koji je imao pet sinova. Jedan od njih je moj deda Branko Mikić, moler, koji je umro 1943. godine od tuberkuloze. On je imao dva sina Milorada i Svetislava. Milorad je moj otac. Slavimo Đurđic. Svi stari Leskovčani su imali nadimak, tako da je nadimak moje porodice Kapetani.