Порекло презимена Мијатовић

24. фебруар 2012.

коментара: 39

ТЕСТИРАНИ МИЈАТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Мијатовић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род Б

Порекло: Брчко, Дистрикт Брчко

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИЈАТОВИЋИ

(у Крњој Јели)

Мијатовићи су поријеклом од сердара Мијата Дуловића, првог сердара у Горњој Морачи, који се са својим синовима Илијом, Перком и Радојем међу првима досељеницима из села Сврка одселио у Крњу Јелу. Перко је био стотинаш, а нешто касније постаје племенски капетан, а Илија послије Мијатове смрти постаје сердар.

Перко Мијатов има два сина: Јакова и Милана – Шора; Илија Мијатов има Луку и Миша; трећи Мијатов син Радоје има Милету.

Племенски капетан и први командант Горњоморачког батаљона, који је био носилац Обилића медаље, јесте Лука Илијин. Лука је имао сина Мијата који је био и сердар, а поред сердарске титуле био је и поткомандир у ратовима који су вођени у његово доба. Јаков Перков био је племенски капетан, а Гаврило Лукин старјешина у црногорској војсци.

Мијатовићи су познати и истакнути борци за слободу против непријатеља. Учествовали су у свим ратовима, не штедећи своје животе. У ратовима од 1912. године јуначки је погинуо Иван Лукин на Гусару код Штитарице.

Почетком двадесетог вијека један број Мијатовића је отишао у Америку ради зараде, неки од њих оставили су своје кости по америчким рудницима живећи у тешким условима. Илија и Секуле Мишови отишли су 1903. године у Америку и тамо умрли. Милан и Милисав Богданови вратили су се као добровољци да би учествовали у Првом свјетском рату. Милован Мијатов и Стојан Јаковљев су умрли.

Стојан Јаковљев и Ристо Гаврилов били су учесници чувене Пљеваљске битке 1. 12. 1941. године. Ристо и Ђорђије Гаврилови су погинули у НОР-у у Босни 1942. године. Поред њих, у истом рату своје животе су дали Даринка Јованова, Душан

Стојанов, Илија Оташев и Лука Јованов 1947. на Трсту. Стојан Јаковљев Мијатовић је био први предсједник Народноослободилачког одбора у Крњој Јели 1941. године.

Ово братство у НОР-у 1941-1945. године, као ријетко које, није имало припадника у неприајтељским формацијама. Поред већ поменутих који су своје животе положили на олтар слободе, има један број бораца НОР-а од 1941. године и носилаца партизанске Споменице 1941, који су дочекали слободу и преживјели ратне страхоте, као нпр. Босиљка Ристова, Граница, супруга Јована Гаврилова, Јован Гаврилов, Иван Гаврилов, пуковник ЈНА, Никола Јованов, Лука Јованов, Драгутин Јованов- пуковник ЈНА.

За вријеме аустроугарске окупације у логору Нађмеђер у Мађарској 1916-1918. године били су сљедећи Мијатовићи: Периша Јаковљев, Јован Гаврилов и Новица Шоров, који је умро 1917. године у логору.

Из Крње Јеле је било исељавање у друге крајеве, најчешће из економских разлога. Тако су у Затарје послије Првог свјетског рата иселили Милисав и Милан Богданови; послије Другог свјетског рата у Никшић је одселила Роса Стојанова (Чогурић); у Колашин Раде Новичин и Миленка Јованова; у Бјелопавлиће Милован Ђорђијев.

Потомци Мијатовића с поносом причају о својим прецима и добро знају своје поријекло и генезу.

Славе Шћепандан, а прислужују Светог Илију.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (39)

Одговорите

39 коментара

  1. Бошко Мијатовић

    Мој отац је из Бјелотића код Ужица. Предак Мијат Николић се доселио крајем 18. века из Бање код Прибоја. По његовом имену су потомци добили презиме. У Србији су презимена фиксирана тек око 1830. године, а до тада је важио патронимски систем (име оца постајало је презиме сина).

  2. Srdjan

    Mijatovici iz okoline Viteza i Travnika, krsna slava sv. Nikola. Interesuje mi porijeklo familije?

  3. Војислав Ананић

    МИЈАТОВИЋ (п.к). Мијатовићи (п), у Грмљанима, Чавшу и Трнчини (Попово) и у Прозору. У Чаваш су доселили из Грмљана. Из Трнчине су иселили, али се у извору не наводи гдје и када. Славе Никољдан (84:168,186). У Прозор им је предак дошао око 1900. године “као пекар из Бугојна”. Славе Стјепањдан (79:109). Мијатовићи су били средњовјековна гатачка породица. Живјели су у Церници и Метохији (Гацко). “Једна њихова грана иселила се из Гацка у 18. вијеку у Боку” (147:583). Мијатовићи (к) у Почитељу и Домановићима (Чапљина). Старином су из Попова. У Почитељ су доселили из Равног. Славили су Свисвете (59:252.253).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Милош Мијатовић

    Занима ме да ли неко има информације о Мијатовићима који су из села Вича,Драгачево,Општина Лучани?

  5. Sara Despotovic

    Selo Cokesina, kod Macvanskog Prnjavora ima mnogo Mijatovica. Oni se nigde ne spominju? Zna li iko sta o njihovom poreklu? Slava Sv. Trifun

  6. Никола

    Мијатовића је било до 90-их у Љубетово код Зенице. Славе Ђурђевдан.

    • zoran mijatovic

      Ti Mijatovici , oko Zenice , Kaknja , Breze ,, znam neke , su za vrijeme NDH pokatoliceni i dan danas se izjasnjavaju kao hrvati … tako je to ko nije pretekao ode u katolike ..

      • Rajka

        Mijatovici od Kaknja (Trsca) su originalno od Sandzaka odakle su protjerani pa su se naselili oko kaknja selo Drijen. Odatle su otisli u Trsce/Ivnica. Posle je jedan dio ostao u Trscu a jedan dio se preselio u Zgoscu. Odatle su protjerani 1992. Godine.
        Ja sam njihov potomak i zivim u Australiji!

  7. Milan Mijatović

    Otac mi je iz sela Mehovine kod Šapca gde je bilo nekoliko kuća Mijatovića. Slave Svetog Jovana.

  8. Bojan

    I ja sam Mijatovic. Moji su iz Kalinovika . Selo Prević(Dobro Polje). Slavimo Djurdjevdan. Znamo nazad do čukundjeda Pera,dosao je iz Crne Gore,koliko je to tačno ne znam.

    • Dragan Mijatović

      Moji Mijatovići u okolini Omarske kod Prijedora u BiH (selo Niševići) slave Đurđevdan. Na žalost ne znam tačno porijeklo ali po nekim predanjima jedan predak je krajem 19. vijeka doselio iz Crne Gore.

  9. VESNA MILOSAVJEVIĆ

    MOLIM VAS, VEĆ DUGO POKUŠAVAM DA RASVETLIM SVOJE POREKLO ( PO SVIM LINIJAMA) …
    MOJA MAMA JE IZ PORODICE MIJATOVIĆ . NJENA PORODICA JE ŽIVELA U SELU GVOZDAC (OPŠTINA BAJINA BAŠTA) .
    NJEN OTAC SVETOZAR JE IMAO BRATA I DVE SESTRE.
    POSLE 2. SV. RATA SE , SA BRATOM I PORODICAMA, PRESELIO U OKOLINU OBRENOVCA.
    SLAVE SVETOG NIKOLU.
    ZAISTA BIH VOLELA DA ZNAM POREKLO MOJIH MIJATOVIĆA … NEŠTO SE , KAO KROZ MAGLU – JOŠ IZ DETINJSTVA, SEĆAM DA SE POMINJALA HERCEGOVINA ( ŠIROK POJAM ) I CRNA GORA – BEŽANJE PRED TURCIMA … ALI NIŠTA VIŠE, NIŠTA KONKRETNO. IMATE LI IDEJU – KAKO DA NASTAVIM POTRAGU?
    VELIKI POZZ.

  10. Milica

    Da li neko ima više informacija o Mijatovićima iz Gacka? Otac mi je bio odatle, nažalost preminuo je dok sam još bila dete i nisam stigla da se informišem. Sad me veoma zanima moje poreklo, a ne mogu ništa konkretno da nađem. Hvala unapred!