Poreklo prezimena Mijatović

24. februar 2012.

komentara: 39

TESTIRANI MIJATOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Mijatović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod B

Poreklo: Brčko, Distrikt Brčko

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MIJATOVIĆI

(u Krnjoj Jeli)

Mijatovići su porijeklom od serdara Mijata Dulovića, prvog serdara u Gornjoj Morači, koji se sa svojim sinovima Ilijom, Perkom i Radojem među prvima doseljenicima iz sela Svrka odselio u Krnju Jelu. Perko je bio stotinaš, a nešto kasnije postaje plemenski kapetan, a Ilija poslije Mijatove smrti postaje serdar.

Perko Mijatov ima dva sina: Jakova i Milana – Šora; Ilija Mijatov ima Luku i Miša; treći Mijatov sin Radoje ima Miletu.

Plemenski kapetan i prvi komandant Gornjomoračkog bataljona, koji je bio nosilac Obilića medalje, jeste Luka Ilijin. Luka je imao sina Mijata koji je bio i serdar, a pored serdarske titule bio je i potkomandir u ratovima koji su vođeni u njegovo doba. Jakov Perkov bio je plemenski kapetan, a Gavrilo Lukin starješina u crnogorskoj vojsci.

Mijatovići su poznati i istaknuti borci za slobodu protiv neprijatelja. Učestvovali su u svim ratovima, ne štedeći svoje živote. U ratovima od 1912. godine junački je poginuo Ivan Lukin na Gusaru kod Štitarice.

Početkom dvadesetog vijeka jedan broj Mijatovića je otišao u Ameriku radi zarade, neki od njih ostavili su svoje kosti po američkim rudnicima živeći u teškim uslovima. Ilija i Sekule Mišovi otišli su 1903. godine u Ameriku i tamo umrli. Milan i Milisav Bogdanovi vratili su se kao dobrovoljci da bi učestvovali u Prvom svjetskom ratu. Milovan Mijatov i Stojan Jakovljev su umrli.

Stojan Jakovljev i Risto Gavrilov bili su učesnici čuvene Pljevaljske bitke 1. 12. 1941. godine. Risto i Đorđije Gavrilovi su poginuli u NOR-u u Bosni 1942. godine. Pored njih, u istom ratu svoje živote su dali Darinka Jovanova, Dušan

Stojanov, Ilija Otašev i Luka Jovanov 1947. na Trstu. Stojan Jakovljev Mijatović je bio prvi predsjednik Narodnooslobodilačkog odbora u Krnjoj Jeli 1941. godine.

Ovo bratstvo u NOR-u 1941-1945. godine, kao rijetko koje, nije imalo pripadnika u nepriajteljskim formacijama. Pored već pomenutih koji su svoje živote položili na oltar slobode, ima jedan broj boraca NOR-a od 1941. godine i nosilaca partizanske Spomenice 1941, koji su dočekali slobodu i preživjeli ratne strahote, kao npr. Bosiljka Ristova, Granica, supruga Jovana Gavrilova, Jovan Gavrilov, Ivan Gavrilov, pukovnik JNA, Nikola Jovanov, Luka Jovanov, Dragutin Jovanov- pukovnik JNA.

Za vrijeme austrougarske okupacije u logoru Nađmeđer u Mađarskoj 1916-1918. godine bili su sljedeći Mijatovići: Periša Jakovljev, Jovan Gavrilov i Novica Šorov, koji je umro 1917. godine u logoru.

Iz Krnje Jele je bilo iseljavanje u druge krajeve, najčešće iz ekonomskih razloga. Tako su u Zatarje poslije Prvog svjetskog rata iselili Milisav i Milan Bogdanovi; poslije Drugog svjetskog rata u Nikšić je odselila Rosa Stojanova (Čogurić); u Kolašin Rade Novičin i Milenka Jovanova; u Bjelopavliće Milovan Đorđijev.

Potomci Mijatovića s ponosom pričaju o svojim precima i dobro znaju svoje porijeklo i genezu.

Slave Šćepandan, a prislužuju Svetog Iliju.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo poeijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (39)

Odgovorite

39 komentara

  1. Boško Mijatović

    Moj otac je iz Bjelotića kod Užica. Predak Mijat Nikolić se doselio krajem 18. veka iz Banje kod Priboja. Po njegovom imenu su potomci dobili prezime. U Srbiji su prezimena fiksirana tek oko 1830. godine, a do tada je važio patronimski sistem (ime oca postajalo je prezime sina).

  2. Srdjan

    Mijatovici iz okoline Viteza i Travnika, krsna slava sv. Nikola. Interesuje mi porijeklo familije?

  3. Vojislav Ananić

    MIJATOVIĆ (p.k). Mijatovići (p), u Grmljanima, Čavšu i Trnčini (Popovo) i u Prozoru. U Čavaš su doselili iz Grmljana. Iz Trnčine su iselili, ali se u izvoru ne navodi gdje i kada. Slave Nikoljdan (84:168,186). U Prozor im je predak došao oko 1900. godine “kao pekar iz Bugojna”. Slave Stjepanjdan (79:109). Mijatovići su bili srednjovjekovna gatačka porodica. Živjeli su u Cernici i Metohiji (Gacko). “Jedna njihova grana iselila se iz Gacka u 18. vijeku u Boku” (147:583). Mijatovići (k) u Počitelju i Domanovićima (Čapljina). Starinom su iz Popova. U Počitelj su doselili iz Ravnog. Slavili su Svisvete (59:252.253).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Miloš Mijatović

    Zanima me da li neko ima informacije o Mijatovićima koji su iz sela Viča,Dragačevo,Opština Lučani?

  5. Sara Despotovic

    Selo Cokesina, kod Macvanskog Prnjavora ima mnogo Mijatovica. Oni se nigde ne spominju? Zna li iko sta o njihovom poreklu? Slava Sv. Trifun

  6. Nikola

    Mijatovića je bilo do 90-ih u Ljubetovo kod Zenice. Slave Đurđevdan.

    • zoran mijatovic

      Ti Mijatovici , oko Zenice , Kaknja , Breze ,, znam neke , su za vrijeme NDH pokatoliceni i dan danas se izjasnjavaju kao hrvati … tako je to ko nije pretekao ode u katolike ..

      • Rajka

        Mijatovici od Kaknja (Trsca) su originalno od Sandzaka odakle su protjerani pa su se naselili oko kaknja selo Drijen. Odatle su otisli u Trsce/Ivnica. Posle je jedan dio ostao u Trscu a jedan dio se preselio u Zgoscu. Odatle su protjerani 1992. Godine.
        Ja sam njihov potomak i zivim u Australiji!

  7. Milan Mijatović

    Otac mi je iz sela Mehovine kod Šapca gde je bilo nekoliko kuća Mijatovića. Slave Svetog Jovana.

  8. Bojan

    I ja sam Mijatovic. Moji su iz Kalinovika . Selo Prević(Dobro Polje). Slavimo Djurdjevdan. Znamo nazad do čukundjeda Pera,dosao je iz Crne Gore,koliko je to tačno ne znam.

    • Dragan Mijatović

      Moji Mijatovići u okolini Omarske kod Prijedora u BiH (selo Niševići) slave Đurđevdan. Na žalost ne znam tačno porijeklo ali po nekim predanjima jedan predak je krajem 19. vijeka doselio iz Crne Gore.

  9. VESNA MILOSAVJEVIĆ

    MOLIM VAS, VEĆ DUGO POKUŠAVAM DA RASVETLIM SVOJE POREKLO ( PO SVIM LINIJAMA) …
    MOJA MAMA JE IZ PORODICE MIJATOVIĆ . NJENA PORODICA JE ŽIVELA U SELU GVOZDAC (OPŠTINA BAJINA BAŠTA) .
    NJEN OTAC SVETOZAR JE IMAO BRATA I DVE SESTRE.
    POSLE 2. SV. RATA SE , SA BRATOM I PORODICAMA, PRESELIO U OKOLINU OBRENOVCA.
    SLAVE SVETOG NIKOLU.
    ZAISTA BIH VOLELA DA ZNAM POREKLO MOJIH MIJATOVIĆA … NEŠTO SE , KAO KROZ MAGLU – JOŠ IZ DETINJSTVA, SEĆAM DA SE POMINJALA HERCEGOVINA ( ŠIROK POJAM ) I CRNA GORA – BEŽANJE PRED TURCIMA … ALI NIŠTA VIŠE, NIŠTA KONKRETNO. IMATE LI IDEJU – KAKO DA NASTAVIM POTRAGU?
    VELIKI POZZ.

  10. Milica

    Da li neko ima više informacija o Mijatovićima iz Gacka? Otac mi je bio odatle, nažalost preminuo je dok sam još bila dete i nisam stigla da se informišem. Sad me veoma zanima moje poreklo, a ne mogu ništa konkretno da nađem. Hvala unapred!