Порекло презимена Марјановић

24. фебруар 2012.

коментара: 117

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРЈАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марјановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Трогир, Хрватска

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

Марјановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Брусница, Таково, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Марјановић

Хаплогрупа: R1a L1280

Порекло: Врело, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (117)

Одговорите

117 коментара

  1. Љубица Маријановић

    Моји преци Маријановићи су живели на Кордуну од неке 1700-те године и били су граничари. Слава – Свети Мрата (Стефан Дечански). Предање каже да су се доселили из Рашке и то можда најпре у околину Цазина, БИХ, па онда на Кордун. Ту су чинили живи штит Аустро-угарској монархији против Турака. Занимљиви су неки пописи становништва из тог времена где се види да су већину чинили људи у најбољим годинама док деце и старих готово да није било.У селу Маљевац постојале су 2 породице Маријановића (укупно 4 домаћинства) које нису биле у сродству. Занимљиво је да смо ми у сродству са Маријановићима из села Маљевачко Селиште, али преко породице моје мајке која се девојачки презивала Кораћ.
    Након грађанског рата у Хрватској Маријановићи из Маљевца су напустили Кордун и данас живе у Србији, Финској и Немачкој, а само један потомак ожењен муслиманком се вратио у Хрватску.

  2. Лука Марјановић

    Здраво свима који читајуја ја сам из села Борово, српско село у Хрватској, и ја једино знам да су моји из БиХ, дјед из Завидовића, а баба из Букобице општина Маглај, славимо Св. Николу, ако неко зна коренове Марјановића, нек ми се јави, овде у коментаре или на инсраграм mosa_1970, хвала у напред.

  3. Nikola

    mene je to interesovalo , i ja sam istrazivao na tu temu ali sam taj podatak nasao samo od jednog izvora, i nigde nisam mogao da nadjem podatke vezano za vitezove koji su se zvali Marijani i vezano za Asirce. Nasao sam nesto slicno, da je u srednjem veku u Hrvatskoj vojsci postojao red konjanika – vitezova koji su se zvali Marijani i da neki njihovi istoricari smatraju da Marijanovici vuku poreklo po tim konjanicima koji su se zvali Marijani. Ali to nema veze sa poreklom Marjanovica, jer Marijan i Marjan nisu ista imena i imaju razlicito versko poreklo. Marijan je dominantno ime kod katolika hrvata dok je Marjan pravoslavno ime. Kod hrvata se moze porilicno naci prezime Marijanovic dok ga kod Srba skoro uopste nema.

    • Marjanović

      Moji Marjanovići su iz Dalmacije ,selo Koljane ,Sinj. Slave Svetog Nikolu. Više generacija je živelo tamo do potopa 1959 god.Od postanka manastira Dragovic. Meni su pricali da su nekad preci ziveli oko nekadasnjeg Svetozareva.

      • Damir

        I ja sam Marjanovic iz sela Koljane kod Vrlike i ziveli su tu do 1959 kada je selo potopljeno i napravljena brana Peruca ali znam da su posle potopa Marjanovici ziveli u selu Bravcev Dolac nedaleko od Koljana.

      • Damir Marjanovic

        Ja poticem iz sela Koljane izmedju Knina i Sinja u Dalmaciji. Koljane je bilo jedno od najvećih Srpskih sela do potopa 1959 gde je na reci Cetini koja je tekla kroz Koljane napravljena Hidroelektrana Peruca i gde je po podacima koje imam iseljeno 2400 Srba mahom u Vojvodinu. Indjija po statistici ima najvise stanovnika sela Koljane. Selo Bravcev Dolac koje se nalazi 9km od Koljana u planini gde su ljudi ziveli do 1995 ima par kuca Marjanovic i koliko ja znam moji su tu zadnjih 9 kolena.

  4. Slavica

    Poreklo mojih Marjanovića opisano je u knjizi Ratković levački kraj (štampana 2005.), autor Milivoje Milić profesor istorije u Kragujevcu. U tefter harača iz 1831. godine upisana je u Ratkoviću (okolina Kragujevca) porodica Vučića Bankovića (1770.) sa sinovima Marinko (1790.), Marjan (1805.) Miloje (1809.) i Lazar (1915.). Posle 1835. nije se dozvoljavala promena prezimena po ocu i od Marjana ostaju Marjanovići od kojih po jednoj grani i ja vodim poreko. Malo je Marjanovića po ovoj liniji ostalo i svi su u Kragujevcu. U Ratkoviću ima puno Marinkovića i Milojevića. Inače Stari Vučić Banković doselio se sa sinovima iz Novog Pazara bežeći pred krvnom osvetom. Uputili su me na arhiv Novog Pazara kada sam se raspitivala za Bankoviće i jedino što sam saznala je da su se doselili u Pazar iz područja Dubrovnika i Trebinja.

    • Ljubiša

      Dobar dan gospođice Marjanović,

      Moja parababa, po majčinoj liniji, je iz Ratkovića, iz kuće Mišic. Zvala se Živadinka (nadimak Rada). Brat joj se zvao Blaža.

      Nažalost, nemam nikakvih drugih informacija o poreklu te familije. Ako imate nekog materijala, rado ću ga prihvatiti.

      Pozdrav

      Ljubiša

  5. Dragan marjanovic

    Slanci od svoga dede sam slusao da su nasi preci dosli iz srema…

  6. Кристина

    Занима ме, да ли неко има податак о презимену Марјанов? Тј да ли је којим случајем оно предочено у Марјановић?

  7. Katarina Marjanović

    Zdravo,zovem se Katarina,moja porodica dolazi iz sela Koljane, prezime Marjanović.Moja porodica se tako rečeno raspala,mama i tata se razveli,a jedino o tatinoj strani familije ništa ne znam,znam samo da su se moji preci doselili iz Koljane,kada ,ne znam.Stvarno bih voljela da saznam ko su mi bli preci,ali nažalost ja nemam mogućnost koga da pitam.Kada sam našla ovu stranicu stvarno sam se osvestila.Bavim se folklornim stvaralaštvom i svaki dan pokušavam da nađem što više informacija o svojoj porodici.Znajući i ovo malo,uz pomoć ove stranice,pronalazim sve više i više informacija o svom poreklu,ali nedovoljno.Hvala što ste pisali o poreklu prezimena Marjanović!

  8. dragana (ex marjanovic)

    Dobar dan, mi smo Marjanovići, poreklom iz sela Skakavac. Vodimo poreklo od Vučena (1790-1880), Ostoje (1822-1894) i Nikole (1853-1933.) Nikola je imao 3 sina: Jovo (1896-2000) je moj pradeda koji je došao u Čelarevo u Vojvodinu; imao je brata Dušana (1904-?) koji je umro u Francuskoj i brata Kostu (1890-1950) koji je otišao u Ameriku negde između 1912-1940 (prema knjizi Ilije Stupara “Skakavac i Skakavčani…) O Jovi i Dušanu znamo gotovo sve, ali o Kosti ne možemo da nađemo nikakve podatke – nema ga ni na spisku putnika koji su stigli na Ellis Island i gde su bili u karantinu, kao ni na grobljima. Imate li neku ideju gde bismo još mogli da tražimo podatke o njemu? Zahvaljujem!

    • Marija (ex Marjanovic)

      Cao, ja sam od Marjanovica. Jedino sto znam je da su zbog krvne osvete iz Novog Pazara otisli za Skoplje, moj otac je i rodjen tamo. Kasnije su iz Skoplja otisli za Paracin. Volela bih da znam nesto vise o ovome ali na zalost ne znam. Svi stariji Marjanovici su nazalost preminuli. Znam da imamo grb, znam da su nekoliko njih bilo pocasni clanovi Kraljeve garde… i znam da nas ima svuda. Ukoliko neko nesto zna neka pise

  9. Mira

    Prezivam se Marjanović, po ocu i dedi, Periši Marjanoviću, iz sela Kriva Reka ( blizu Vrnčana) rođen 1900. Porodica je jako velika, bilo je 11 braće moga dede, ali nemaju svi potomke. Porodična slava je Aranđelovdan.
    Jedino znam da mi se pradeda zvao Đorđe Marjanović, a prababa Katarina i živeli su u istom kraju
    Ne znam mnogo o ranijem poreklu, da li su došli iz nekih drugih krajeva, a volela BiH da znam.

  10. Nenad

    Zna li se šta o Marjanovićima iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca?