Poreklo prezimena Milosavljević

24. februar 2012.

komentara: 59

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (59)

Odgovorite

59 komentara

  1. Familije-prezimena Milosavljević, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Lapovo (Nikoljci)
    -Lapovo (Jovanjci)
    -Grošnica
    -Korićani
    -Rogojevac
    -Desimirovac
    -Badnjevac
    -Prnjavor
    -Dobrovodica
    -Radovanje
    -Rača (Nikoljci)
    -Rača (Ranđelovci)
    -Erdeč
    -Kijevo

  2. Miloš Milosavljević

    Zovem se Miloš Milosavljević. Rodom sam iz Vranja, krsna slava Sveti Nikola. Moj otac je Srba, deda Borivoje, pradeda Blagoje, čukundeda Dimitrije. Deda Dimitrije je bio zemljoposednik i poljoprivrednik u selu Surdul, okolina Vranja. Pradeda Blagoje je bio knjigovođa i pisar, umro je za vreme drugog svetskog rata. On je imao tri sina i jednu ćerku, Čedomir, Svetozar, moj deda Borivoje i Nada. Deda Čedomir je završio gimnaziju u Vranju, Vojnu akademiju u Beogradu, nakon čega je otišao u tadašnji Sovjetski Savez na doškolavanje, a današnju Ukrajinu. Tamo je dogurao do čina potpukovnika u Crvenoj Armiji. Po priči mog dede, neka od generacija Milosavljevića pre Dimitrija, je pobegla od Turaka, zbog straha od odmazde, iz okoline Leskovca i naselila se u brdoviti Surdul.

  3. Marko Milosavljevic

    Cukundeda Vaso je iz Bosne, selo Vijogor kod Srebrenice. Pradeda Milos Milosavljevic se nakon Drugog svetskog rata preselio u Klek, 1958god,a upokoio se 1971, godine u Kleku. Slavimo svetog Vasilija Velikog. Milos je imao sinove Vasa, Milorad,Cvjetin i Ljubo, a od zenske celjadi Slavojku, Milicu, Jelisavka, Jelica. Moj djed je Milorad, a otac mi se zove Milovan i zivimo u Cacku, posto je otac dosao ovde da studira,pa se i ozenio. Kazu da su spaljene crkvene knjige u polsednjem ratuu Srebrenickoj crkvi, pa ne mogu da udjem u trag

  4. Dušan Milosavljević

    Otac, deda, pradeda, čukundeda rođeni u Kozarevu – Ibarski Kolašin. Prema stričevim pretragama doseli se iz Lijeve rijeke Crna Gora. Krsna slava Jovandan.

  5. Vanja

    Pradeda deda otac rodjeni u Tamniču Negotinska Krajina slava sv Nikola

  6. Joksim

    Očigledno Milosavljevići su raznorodni, kako po slavama, tako i po mestima prebivališta. Menjale su se slave i prezimena. Uradite DNK test po muškoj liniji i rešite dileme…

  7. Marko Milosavljević

    Ja živim u Smederevskoj Palanci, sav moj rod je iz sela Kusadak nadomak Palanke i Mladenovca. Otac od Milosavljevića a majka od Bankovića. Otic mi je pričao da je neki Panteleja Knežević, kada je bila seoba srba, se naselio na sadašnjem Kusatku i promenio prezime u Milosavljević. Za tog Pnteleju svi Milosavljevići znaju, čak je i jedan moj rođak sanjao njega i podigao mu spomenik u centru sela, u obliku krsta, stariji moji roćaci su preslavljali svetog Panteleju.
    Druga priča postoji da bilo tri brata, jedan Tola, drugi Rista , a treći Milosav, isto su prebegli u doba seoba Srba, Tola postade Tolić, Rista ristivojević, A Milosav Milosavljević, sva ta tri prezimena žive u istom kraju sela i slave istu slavu.
    Ne znam da li ima neki spisi o tim ljudima pa da se dođe do zaključa otkud Milosavljevići u selu Kusadak. Ja poznajem rodoslov, Moj Otac Momčilo, Deda Dragomir. paradeda Čedomir, čukun deda Andreja, njegov otac Đorđe, a njegov otac Marko. Na froblju gde se sahranjuju Milosavljevići ima spomenici do Đorđa.

  8. Šarko

    Milosavljeviću, evo podatke o tvom poreklu po ocu i majci.

    Bankovići (Milijaševići, Marinkovići (125 dom., sv. Arhanđel), Preci Banko i Marinko doselili se iz Starog Vlaha. Imaju rođake u Neminkućama.

    Kneževići-Karići (Tolići, Milosavljevići, Ristivojevići, Nikolčići, Stojanovići, Gačići, Gajići Radivojevići, Tošići, Milojevići (184 dom., Đurđic). Bila četiri brata i oni pobegli od Turaka. Došli iz Metohije iz okoline Đakovice. Svi se naselili u Kusadak, ali se docnije jedan brat odvoji, ode na kovanluk u Lađevdac i osnuje današnji Kovačevac kod Smedereva.

    Podaci su iz monografije “Smederevsko Podunavlje i Jasenica”, 1925. g. dr. Borivoje M. Drobnjaković.

  9. Zivan

    Moji milosavljevici su na obroncima fruske gore u Suljmu,Sremskoj Mitrovici,slava Sveti Luka…

  10. Aleksandar Milosavljević

    Moji Milosavljevići su iz sela Donja Rečica kod Prokuplja,slava Sveti Nikola.Kazu da smo tu naseljeni polovinom 19.-og veka iz sela Lukovo koje se nalazi u opstini Raska na obroncima Kopaonika na samoj granici sa Kosovom nedaleko od Rudnice,Biočina i Orahova.Po predanju pobeglo se od Turaka i osvete.Znam svoje porodicno stablo ali bih voleo nesto vise da saznam o poreklu…