Порекло презимена Милосављевић

24. фебруар 2012.

коментара: 59

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

  1. Фамилије-презимена Милосављевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Лапово (Никољци)
    -Лапово (Јовањци)
    -Грошница
    -Корићани
    -Рогојевац
    -Десимировац
    -Бадњевац
    -Прњавор
    -Доброводица
    -Радовање
    -Рача (Никољци)
    -Рача (Ранђеловци)
    -Ердеч
    -Кијево

  2. Милош Милосављевић

    Зовем се Милош Милосављевић. Родом сам из Врања, крсна слава Свети Никола. Мој отац је Срба, деда Боривоје, прадеда Благоје, чукундеда Димитрије. Деда Димитрије је био земљопоседник и пољопривредник у селу Сурдул, околина Врања. Прадеда Благоје је био књиговођа и писар, умро је за време другог светског рата. Он је имао три сина и једну ћерку, Чедомир, Светозар, мој деда Боривоје и Нада. Деда Чедомир је завршио гимназију у Врању, Војну академију у Београду, након чега је отишао у тадашњи Совјетски Савез на дошколавање, а данашњу Украјину. Тамо је догурао до чина потпуковника у Црвеној Армији. По причи мог деде, нека од генерација Милосављевића пре Димитрија, је побегла од Турака, због страха од одмазде, из околине Лесковца и населила се у брдовити Сурдул.

  3. Marko Milosavljevic

    Cukundeda Vaso je iz Bosne, selo Vijogor kod Srebrenice. Pradeda Milos Milosavljevic se nakon Drugog svetskog rata preselio u Klek, 1958god,a upokoio se 1971, godine u Kleku. Slavimo svetog Vasilija Velikog. Milos je imao sinove Vasa, Milorad,Cvjetin i Ljubo, a od zenske celjadi Slavojku, Milicu, Jelisavka, Jelica. Moj djed je Milorad, a otac mi se zove Milovan i zivimo u Cacku, posto je otac dosao ovde da studira,pa se i ozenio. Kazu da su spaljene crkvene knjige u polsednjem ratuu Srebrenickoj crkvi, pa ne mogu da udjem u trag

  4. Душан Милосављевић

    Отац, деда, прадеда, чукундеда рођени у Козареву – Ибарски Колашин. Према стричевим претрагама досели се из Лијеве ријеке Црна Гора. Крсна слава Јовандан.

  5. Vanja

    Pradeda deda otac rodjeni u Tamniču Negotinska Krajina slava sv Nikola

  6. Јоксим

    Очигледно Милосављевићи су разнородни, како по славама, тако и по местима пребивалишта. Мењале су се славе и презимена. Урадите ДНК тест по мушкој линији и решите дилеме…

  7. Марко Милосављевић

    Ја живим у Смедеревској Паланци, сав мој род је из села Кусадак надомак Паланке и Младеновца. Отац од Милосављевића а мајка од Банковића. Отиц ми је причао да је неки Пантелеја Кнежевић, када је била сеоба срба, се населио на садашњем Кусатку и променио презиме у Милосављевић. За тог Пнтелеју сви Милосављевићи знају, чак је и један мој рођак сањао њега и подигао му споменик у центру села, у облику крста, старији моји роћаци су преслављали светог Пантелеју.
    Друга прича постоји да било три брата, један Тола, други Риста , а трећи Милосав, исто су пребегли у доба сеоба Срба, Тола постаде Толић, Риста ристивојевић, А Милосав Милосављевић, сва та три презимена живе у истом крају села и славе исту славу.
    Не знам да ли има неки списи о тим људима па да се дође до закључа откуд Милосављевићи у селу Кусадак. Ја познајем родослов, Мој Отац Момчило, Деда Драгомир. парадеда Чедомир, чукун деда Андреја, његов отац Ђорђе, а његов отац Марко. На фробљу где се сахрањују Милосављевићи има споменици до Ђорђа.

  8. Шарко

    Милосављевићу, ево податке о твом пореклу по оцу и мајци.

    Банковићи (Милијашевићи, Маринковићи (125 дом., св. Арханђел), Преци Банко и Маринко доселили се из Старог Влаха. Имају рођаке у Неминкућама.

    Кнежевићи-Карићи (Толићи, Милосављевићи, Ристивојевићи, Николчићи, Стојановићи, Гачићи, Гајићи Радивојевићи, Тошићи, Милојевићи (184 дом., Ђурђиц). Била четири брата и они побегли од Турака. Дошли из Метохије из околине Ђаковице. Сви се населили у Кусадак, али се доцније један брат одвоји, оде на кованлук у Лађевдац и оснује данашњи Ковачевац код Смедерева.

    Подаци су из монографије “Смедеревско Подунавље и Јасеница”, 1925. г. др. Боривоје М. Дробњаковић.

  9. Zivan

    Moji milosavljevici su na obroncima fruske gore u Suljmu,Sremskoj Mitrovici,slava Sveti Luka…

  10. Aleksandar Milosavljević

    Moji Milosavljevići su iz sela Donja Rečica kod Prokuplja,slava Sveti Nikola.Kazu da smo tu naseljeni polovinom 19.-og veka iz sela Lukovo koje se nalazi u opstini Raska na obroncima Kopaonika na samoj granici sa Kosovom nedaleko od Rudnice,Biočina i Orahova.Po predanju pobeglo se od Turaka i osvete.Znam svoje porodicno stablo ali bih voleo nesto vise da saznam o poreklu…