Порекло презимена Милојевић

24. фебруар 2012.

коментара: 81

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (81)

Одговорите

81 коментара

  1. Igor

    Поздрав рођаче. И ја сам из Требиња а село су ми Грбеши. Све је тачно што си написао с тим да што се тиче Требиња, Милојевића има и у селу Зупци као и у селу Требињска шума. Што се тиче Херцеговине има их и у Билећи.Ми брђани славимо Св. Архангела Михаила а зупчани Ђурђевдан.

  2. Goran Milojevic

    Zdravo rodjaci. Nadam se da cu uspjeti stupiti u kontakt sa Vama. Zovem se Goran Milojevic i slavim isto sv. Ahrandjela Mihaila. Moji su rodom iz okoline Trebinja, pradjed Savo mi odlazi u Ameriku ali se vraca kao solunski dobrovoljac i posle dobija zemlju od kralja u Slavoniji, okolina Virovitice. U Slavoniji stvara porodicu i dobija 3 sina: Blagoja, Milana i Luku. Moj deda Luka dobija kcer Milojku i moga oca Mitra sa Bozicom Vrtikapa iz sela Zagore. Nadam se da cu uspeti stupiti u kontakt sa vama i saznati vise o svojima precima

    • Zlatko Milojevic

      Zdravo Gorane,

      od svih ovih komentara tvoj komentar je zanimljiv. Moj djed Risto (Luka) Milojevic je porijeklom iz Trebinja (selo Bratljevina). .Njegova slava je Sv. Arhandjel Mihailo.
      Otisao je za Ameriku 1905 a vratio se oko 1927 kao solunski dobrovoljac i od kralja dobija zemlju u okolini Dervente ( Posavina). Imao je sedmoro djece (sest sinova i kcerku) Obrad, Drago, Bozo, Dusan, Branko,Jovo i Milica.

      Javi ako saznas nesto vise o svojoj rodbini

      • Goran Milojevic

        Pozdrav rodjace!
        Ja koliko znam da je moj deda dobio zemlju gdje smo mi bili do ovoga rata a to je selo Obilicevo, opstina Virovitica. Po mome bi Risto i Savo mogli biti bliza familija. Ja sam 1982 godiste, a djed i baba su umrli pa tako da mi je tu izvor informacija presecen. Ja bi svome sinu zelio ostaviti da zna vise gdje su mu korjeni. Imamo familiju u Trebinju ali to su mahom sa babine strane a i kada dodjemo dodjemo na kratko i ne stignem se baviti porodicnom istorijom. Ali necu se predati. Imena u vasem porodicnom stablu se pojavljuju i kod mene pa se nadam da su nam se porodicna stabla negdje spajaju. Bez obzira volio bih da ostanemo u kontaktu. Pozdrav

      • Nebojsa

        Pozdrav Zlatko od bliskog rodjaka. Ja sam sin Slobodanov, od djeda Djordja, i pradjeda Jova iz Trebinja. Moj pradjed Jovo je rodjeni brat tvom pradjedu Ristu. Samo si pogrijesio, oni su od Cetka a ne od Luke.

      • Dragan Milojević

        Pozdrav Milojević. Ja sam iz Dervente, moj ogranak Milojevića je selo Miškovci(Derventa), takodje ima nas i u selu Rapćani (Derventa) i u zajednička nam je slava Djurdjevdan. Moj pradjed je Miloš Milojević (imao 4 djece), djed Živko Milojević (1929 godište). Ima Milojevića u selu Bosanski Lužani( koji slave Jovanjdan, i ne svojatamo se kao familija. Koliko sam čuo od malo upućenih, da su Milojevići iz Hercegovine. Ako neko od Milojevića, ima podrobnije saznanje od našem dolasku u Derventu, neka javi.

  3. Dusan Milojevic

    Pozdrav ljudi, ja sam Dušan od Milojevića iz Cvetojevca kod Kragujevca. Došli smo iz Mečkovca (sada Ilićevo kod Kragujevca ) krajem 19.veka, slavimo Sv Arhangela Mihaila. Problem u pronalaženju svog daljeg porekla imam u tome što u knjigama za naselje Mečkovac se ne spominju nikakvi Milojevići, a deda mi govori pošto pamti još svog dedu koji je došao iz Mečkovca, da smo oduvek slavili Sv Arhangela Mihaila. Ako ima neko od Milojevića na ovom sajtu neko saznanje svog porekla koje je povezano sa naseljem Mečkovac u Kragujevcu molim ga neka me kontaktira na mejl [email protected] jer mi je ogromna želja da saznam nešto bliže o svom poreklu! Veliko hvala unapred 🙂

  4. Milojević

    Pozdrav svima!

    Moje prezime je Milojević, a potičemo iz sela Donji Katun kod Varvarina. Sa rodbinom koja živi tamo (ako je još ima) nemamo nikakav kontakt. Slava nam je Sv. Luka.

    Pokojna baba je tvrdila da se mi tek stotinak godina prezivamo Milojević, zbog toga što je u tom kraju postojao običaj menjanja prezimena. Na primer, ako je porodicu Petrović decenijama pratila loša sreća (siromaštvo, bolest, mrtvorođena deca), ona se odricala svog prezimena i uzimala prezime (npr.) Stojanović, prema pradedi Stojanu koji je bio viđen čovek u selu – dobar domaćin, gazda, trgovac. Dakle, smatralo se da će se sa promenom prezimena preokrenuti i sreća!

    Upravo iz ovih razloga smatram da nema svrhe tražiti eventualne srodnike, obzirom da nam inicijalno prezime nije poznato. Isto tako pretpostavljam da ni matične ili crkvene knjige ne bi pomogle jer sumnjam da su te promene beležene.

    • lazar

      pozdrav, ja sam Milojevic iz Donjeg Katuna. Slavim Sv. Luku. Jos nas ima 😂

    • Ана Милојевић

      Pozdrav! Moje prezime je takodje Milojević, moja porodica je iz Donjeg Katuna, ali se moj deda doselio u Paraćin u mladosti, te sad ovde živim sa svojom porodicom. Pradeda mi se zvao Radoica Milojević i slavio je Sv. Luku. Znate li nekog od predaka, možda smo rod? U poslednjih par meseci sam dobila interesovanje da istražim svoje pretke jer se po selidbi iz Katuna i Paraćin veza sa rodbinom iz katuna manje-više gubi. Znam da su se pominjali nadimci Miga i Tine, koji mi se padaju dede, ali ne znam po kom osnovu.

  5. Milojevic N.

    Rodom smo iz Kušića kod Ivanjice, slavimo Sv. Luku. Staro prezime je Guzonjić i spominje se u tekstu o iseljavanju plemena Nikšića, a preci su bili iz plemena Rovci (Rovčani): http://www.poreklo.rs/2013/07/14/iseljeni-nik%C5%A1i%C4%87i/

    U tekstu piše da je predak ubio turčina što se poklapa sa usmenim predanjem, ali ništa konkretno ne nalazim za prezime Guzonjić pa pretpostavljam da je to bilo “privremeno” prezime ili samo nadimak. Od Guzonjića u Kušićima su nastali Pavlovići, Aleksići i Milojevići a rod su Avramovići i Kušakovići.

    Ako neko ima više informacija o Guzonjićima neka napiše u komentaru.

    Hvala

  6. Pozdrav svima. I ja se prezivam Milojevic, dolazim iz Dugog Polja u Republici Srpskoj. Mi slavimo sv.Simeona i cini mi se da smo porijeklom iz Crne Gore. Nemam tacne informacije o tome ali bih zeljela da saznam vise o nasem prezimenu. Inace u svim ostalim okolnim selima nema Milojevica, jer svi poticemo od Andrije Milojevica koji se prvi doselio u Dugo Polje. Mislim da je to bilo za vrijeme velikih seoba srba.

  7. Nemanja Milojević

    Ono što ja znam je sledeće. Najstariji poznati predak je rođen 1812. a umro 1897. zvao se Isidor Milojević, postoji nadgrobni spomenik. živeo je u kopaoničkom selu Kriva Reka, na teritoriji opština Brus u Rasinskom okrugu čije je sedište Kruševac, Republika Srbija. U tom selu ima nekoliko porodica koje nose ovo prezime. I ja sam tamo.

    Slava je Sveti Arhangel Mihail – Aranđelovdan, a obeležava se i “stara slava” – Sveti Stevan 9.januara.

    Dalje poreklo se pouzdano, ne zna, iako stariji govore da je poreklo iz Crne Gore, međutim to je nepouzdano.

  8. ZDRAVKO MILOJEVIC

    ZDRAVO RODJACI, BRACO MOJA.
    ZDRAVKO MILOJEVIC REPUBLIKA SRPSKA BANJA LUKA GORNJI PERVAN.
    ZANIMA ME MOJE PORODICNO STABLO I PORIJEKLO,MOJI SU OVDJE OD 1800 NEKE GODINE,IMA PRICA DA SMO DOSLI IZ TREBINA A U TREBINJE IZ CRNE GORE ISPOD VELIKOG SVETOG PRAVOSLAVNOG MJESTA ,VASILIJA OSTROSKOG.POZZ SVIMA

  9. Војислав Ананић

    МИЛОЈЕВИЋ (п), старе породице у Огради и Дренов Долу (Зупци, Требиње). Поријеклом су из Озринића у Црној Гори, одакле су им “због крвнине” пребјегли преци у првој половини 19. вијека. Двојица браће “Рако и Милоје”, када су избјегли, населили су се “на Пркосу” – локалитету између Ограде и Куње Главице у Зупцима. Рако се одселио у Коњско, а Милоје остао на Пркосу и од њега су Милојевићи у Зупцима. Славе Ђурђевдан (75:1239,1252.1253). Милојевића има и у Капавици код Љубиња. Поријеклом су из Србије. Дошли су у Ластву код Требиња, а одатле, око 1850. године, прешли у Ранковце у Капавици и ту се настанили. Славе Шћепандан (155:565). Породице овог презимена живе у Паројској Њиви и Грбешима (Брда требињска). Славе Аранђеловдан

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. Srba

    Poreklo mi je od RATKOVIĆA iz Donje Bejašnice, opština Prokuplje. Verovatno mi je predak RATKO. Pozdrav!