Порекло презимена Милојевић

24. фебруар 2012.

коментара: 81

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (81)

Одговорите

81 коментара

  1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Милојевић
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Милојевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Зеоке
    -Арнајево
    -Барошевац
    -Даросава
    -Зеоке
    -Лазаревац
    -Петка

  2. Презимена-фамилије у Шумадији, Милојевић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Старо Село
    -Жировница
    -Марковац
    -Орашац
    -Велика Плана
    -Сипић

  3. Фамилије-презимена Милојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Бабе
    -Губеревац
    -Ђуринци
    -Велика Иванча
    -Кораћица
    -Младеновац

  4. Фамилије-презимена Милојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Рогојевац
    -Жировница
    -Адровац
    -Баре
    -Грошница
    -Јовановац
    -Пајазитово
    -Бошњан
    -Баточина Варош
    -Драгобраћа
    -Марковац (Ранђеловци)
    -Марковац (Мратинци)
    -Десимировац
    -Миронић
    -Прњавор
    -Кијево
    -Радовање
    -Цветојевац
    -Теверич
    -Баточина Село
    -Ресник (Цигани-Роми)

  5. Вук Благојевић

    Крсна слава
    Свети Никола 19. Децембар.
    По преданју вучемо порјекло од Милојевића из Црне Горе.У Романијски крај дошла 2 брата Ђуро и Максим.По најстаријем сину Ђуре Милојевића Благоју узели презиме Благојевић.Према предању Крсна слава није мјењана.Није познато коју славу смо прислуживали.Постоје 3 верзије нашег порјекла, од којих ни једна није утврђена.А то су Васојевићи,сло Трњине Катунска нахија и Голија између Никшића и Гацка.

    Не мамо-не знамо познату лицност.

  6. Biljana

    Moje devojačko prezime je Milojević,živimo u Skopje Makedonija, a deda mi je rodjen u s.Čitluk kod Kruševca i tamo imamo još familiju koja nosi isto prezime.Krsna slava nam je Sv.Nikola.

  7. jovan

    Zvonko Milojevic poznati golman crvene zvezde,Milojevici su velika porodicama na severu
    Kosova u opstini Leposavic a Ima ih I u Kosovskoj Mitrovici,Zvecanu.Krsna slava vecini je usekovanje glave svetog Jovanna krstitelja 11.septembra.

  8. Ja sam milojević i mi živimo u užicu ali poreklo vučemo iz sela šljivovica u blizini zlatibora

    • Жарко

      Ја сам Милојевић и живим у Београду, моји прадеда и деда су из Шљивовице у близини Златибора, а порекло по предању мислим да нам је из Црне горе од Васојевића, а презиме добисмо од Милоја који се населио са својом породицом у Шљивовицу. Слава нам је Св.Георгије 6.мај.

  9. ДРАГАН

    ПОШТОВАНИ
    Моје презиме је Милојевић.Мој отац и његови су из Крушевца.Звали су их Дединци.Славимо Свету Петку.
    Дали има неко сазнање о томе?

  10. Sasa

    Ja vodim poreklo iz Trebinja, selo Grbesi, Krsna slava sv, Arhangel Mihail. moji preci vode poreklo iz Trebinja, tacnije iz gradske naselja Zasad-rupe Milojevica, ali pod najezdom Turaka, povlace se 10km od grada Trebinje u selo Grbesi. Postoji misljenje da su u Trebinje dosli iz Crne Gore-Niksic ili sa Kosova i Metohije-Djakovica. Vlatković, potomci Malonšića u Bjelopavlićima 1492. god.; Cuce u 15. v.; Trebinje (Hercegovina), ranije: Milojević, iz grupe Ratkovića, iz Trešnjeva (Cuce); Medjutim, moje poreklo Milojević je iz Stare Hercegovine- danas Crne Gore. Naime,ogranak Ratković iz Banjana donjih prešli u Trebinje u XVII veku kao: Milojević, slave Djurdjevdan. Moja krsna slava je Arandjelovdan-izvorna slava. Prema nekim predanjima prvi Milojevici slavili su Sv. Stefana, a pod nerazjasnjenim okolnostim u Tursko doba, presli su da slave sv Arhagela Mihaila.

    • Goran Milojevic

      Zdravo rodjaci. Nadam se da cu uspjeti stupiti u kontakt sa Vama. Zovem se Goran Milojevic i slavim isto sv. Ahrandjela Mihaila. Moji su rodom iz okoline Trebinja, pradjed Savo mi odlazi u Ameriku ali se vraca kao solunski dobrovoljac i posle dobija zemlju od kralja u Slavoniji, okolina Virovitice. U Slavoniji stvara porodicu i dobija 3 sina: Blagoja, Milana i Luku. Moj deda Luka dobija kcer Milojku i moga oca Mitra sa Bozicom Vrtikapa iz sela Zagore. Nadam se da cu uspeti stupiti u kontakt sa vama i saznati vise o svojima precima

      • DRAGAN MILOJEVIĆ AMERIKANAC

        moje poreklo je iz HERCEGOVINE,selo GRAB zupci.moj pradeda RADE MILOJEVIĆ a njegov otac se ZVAO ĐURO MILOJEVIĆ A NJEGOV OTAC JOVAN.BIO JE UFAMILIJI I BLAGOJE I FILIP I MILUTIN I FILIP MILOJEVIĆ.(MOJ DEDA JE STALNO GOVORIO FOLIP JE FILIP ,a to mu je bio stric.)da nepričam puno SVI MILOJEVIĆI SVETA VODE POREKLO SA DURMITORA I IMA SELO MILOJEVIĆI.A PORED SU LUČIĆI TO SU VELIKI JUNACI I NAŠI KUMOVI.MI SMO SE DOSELI I U HERCEGOVINU I U SRBIJU I U LIKU I U KORDUN I DRVAR I U VRDNIK.VODIMO POREKLO SA KOSOVA IZ VUČITRNA ALI NAJVIŠE NAS JE BILO U PIVI-DURMITOR .ODATLE SMO SE POD ARSENIJOM ČARNOJEVIĆEM SELILI U DALMACIJU JEDAN BRAT U LIKU JEDAN BRAT U SREM U VRDNIK JEDNO KRILO.NARAVNO SEOBA JE BILA I U KRUŠEVAC U UŽICE .BILA SU DVA BRATA RAKO I MILOJE.OD RAKA SU RATKOVIĆI A OD MILOJA MILOJEVIĆI.TO JE BILO U CUCE IZNAD RISNA I KOTORA .ODATLE U GRAB I DALJE.SELILI SE I U AMERIKU U KALIFORNIJU.POSLE PRVOD SVETSKO RATA DOBILI MOJ ĐED JOKO MILOJEVIĆ AMERIKANAC ZEMLJU U BANATSKI DVOR OD KRALJA A SA NJIM I BLAGOJE BLAŠKO MILOJEVIĆ JUNACI SA SOLUNA I ALBANIJE.POSLE SE SELILI U SUHO POLJE,GAĆIŠTE I OBILIĆEVO U SLAVONIJU PA ČAK I NA OVČARU KOD VUKOVARA DA BI SE SKRASILI U SELO BOJOVIĆEVO U BANATU NA RUMUNSKOJ GRANICI,JOKO JE IMAO 9 DECE SEDAM ŽIVIH ODGAJILA MARA MU ŽENA OD VUČUREVIĆA RODA DVOJE UMRLO OD ŠPANJOLICE U SREMU U NEGOSLAVCIMA .IMAO JE RODBINU SAVA MILOJEVIĆA KOD VIROVITICE MI SMO FAMILIJA SA NJIMA.SAD NAS IMA U NOVOM SADU U BOJEVIĆU NA RUMUNSKOJ GRANICI U DVORU BANATSKOME U KLEKU I ZRENJANINU.IMA NAS JOŠ I U HERCEG NOVOM ALI NARAVNO I U TREBINJU U ERCEGOVINI .JA SAM DRAGAN MILOJEVIĆ JOKOV UNUK A IMA IH JOŠ.JOKO JE ŽIVEO I RADIO 16 GOGINA U KALIFORNIJI U OKLANDU TAMO IMAMO RODBINU MILOJEVIĆE,PRODANOVIĆE I LJUBIBRATIĆE…+ 381 63 532 451

        • DRAGAN MILOJEVIĆ AMERIKANAC

          MI SLAVIMO SVETOG ĐURĐA 6 MAJA OD KAD ZNAMO ZA SEBE,SA RATKOVIĆIMA SE NESMEMO ŽENITI TO NAM JE KRV VEĆ8 VEKOVA A TREBA DA PROĐE 9 VEKOVA…GINULI SMO U MNOGE VOJSKE…NIJESMO NIKAD IZDALI…

        • MILOS MILOJEVIC

          dobro vece svima, ja da dodam,ima nas i u beogradu ,djed mi je iz trebinja Milos otac Dusan i sestra mu Dragana, poreklo vode iz Trebinja tj sa Zubca koliko sam djeda razumeo,djed je imao brat Marka (zrenjanin,klek,familjia u kleku Grbic,Kijac…),sestru Stojanku (herceg novi,familija Djuric,Kis) koliko mogu da se setim…znam da smo rodjaci sa Vucurocvima,Vico,,Secam se da je nam je pradjed bio Petar koji je isto isao u ameriku i dal radio ili posedovao neke rudnike…,inace sramota me nikad nisam bio kod familije u Trebinju mada sam prolazio tuda i oni svracali kod nas,jer neznam nikog i kako bi bilo evo ga ovaj koji je ovaj… bilo bi mi drago da sklopim pricu da znam za familiju i odakle smo uostalom i ostanem u kontaktu,hvala familijo,ako moze da mi posalje grb familije milojevic bio bih zahvalan,inace slava je Djurdjevdan

      • Лука

        Поштовани Горане твоје поријекло је из села Грбеша заселак јабука Требиње…

    • Ivan

      Znam ja zasto su presli da slave Sv. Arhangela,postoji porodična legenda koja se kod mene u porodici prenosi s kolena na koleno vec dugo.

    • Slađana

      Pozdrav svima i hvala što pišite. Ja, sam Milojević iz Užica a pradeda i čukundeda iz Skržuti. Svi su preci bili Solunski ratnici za koje znamo a pre njih nemam informaciju. Slavimo sv Aranhangel Mihajla kao glavnu slavu i prisčavu Đurđevdan 6.maja. Imam saznanja da smo došli iz Hercegovine. Pozdrav svima

    • Dalibor Milojević

      Ima nas jos uvijek koji slavimo sv.stefana.pozdrav